Kompletno renoviranje porodične kuće iz 60-ih

Sa željom da staru porodičnu kuću iz 60-ih godina renoviraju, porodici iz Beograda smo ponudili potpuno nov raspored u odnosu na izvorni projekat.
Dizajner enterijera, Ljiljana Barlov je pokušala da pronađe najbolje rešenje, kako bi se zadovoljile želje i potrebe vlasnika.

U prvobitnom stanju, prizemlje i sprat kuće su imali drugačiji raspored.
U prizemlju kuće je bilo dosta hodnika, pa je želja bila da se prostor objedini, ali i da postoji izdvojeni deo na samom ulazu u kuću, kao i mali toalet.

Predsoblje

Predsoblje je zamišljeno kao deo kuće koji odiše atmosferom dobrodošlice. Sama ulazna vrata su napravljena od hrasta sa staklenim delovima, a velike prozorske površine su omogućile da prostor ima dovoljnu količinu prirodnog svetla tokom celog dana.

Ispod prozora je smeštena komoda-cipelarnik, čiji su frontovi izrađeni od furniranog medijapana hrasta, a gornja ploča je obložena crnim staklom. U cilju postizanja određenog stepena svedenosti, kod elemenata je izbegnuto prisustvo ručki, pa su vrata komode-cipelarnika prepuštena sa gornje strane u odnosu na gornju staklenu ploču.

Potkonstrukcija je metalna i plastificirana u crnoj mat boji. Plakar je ugrađen u istoj kombinaciji materijala kao i komoda, dok su pojedine ivice po kantu oborene pod uglom radi lakšeg otvaranja vrata. Paravan koji deli predsoblje od stepeništa u vidu letvica, kao i sva sobna vrata u kući, napravljeni su od medijapana ofarbanog u grafit sivoj boji.

Dnevna soba

U prizemlju kuće je nekada bilo dosta hodnika, pa je želja bila da se prostor objedini, kao i da se situacija zaokrene. Dnevna soba je dobila mnogo veći prostor, jer je postavljena na mesto nekadašnje kuhinje sa trpezarijom. Međuprostor između dnevne sobe i trpezarije sa kuhinjom, zamišljen je kao deo neopterećen nameštajem.

Na jednom zidu, na kome se nalazi strujomer u gornjoj zoni, a koji je bilo potrebno sakriti, napravili smo oblogu od medijapana bez nijansi, sa horizontalno i vertikalno postavljenim letvicama hrasta. Predviđeno je da se gornji deo otvara TIP ON sistemom, a ispod su postavljene tri metalne konstrukcije sa umetnutim saksijama za cveće.

Preko puta ovog zida, nalazi se debela ploča od medijapana sa komodom i samostojećim ogledalom. Ostavljena je mogućnost da vlasnici sami organizuju raspored predmeta i cveća na podnoj polici, a sam zid je okrečen u grafit sivu boju, kako bi napravio vizuelnu barijeru između dnevne sobe i trpezarije.

U nastavku ove police, sa desne strane, proteže se  niska TV komoda, napravljena iz dva dela. Komoda je rađena od furniranog medijapana hrasta i farbanog medijapana, sa metalnom crnom podkonstrukcijom.

Zid iza tv komode je izrađen od opeke. Biblioteka je smeštena odmah do stuba koji se nalazi na toj strani dnevne sobe, a urađena je od medijapana, farbana u nekoliko nijansi (grafit siva, svetlo siva i bež).

Pod u celom prizemlju je tradicionalnim drvenim, zamenjen podnim sistemom RINOL EXTREME STYLE. Velika ugaona garnitura, pufnastog izgleda, punjena je paperjem, a napravljena je tako da delovi mogu da se premeštaju.

Dve fotelje sa metalnom potkonstrukcijom su takođe pravljene po našoj želji i meri. U izradi garniture i fotelja nam je pomogla firma NO LOGO.

Klub stolove smo napravili u dva oblika i dve vrste materijala, od hrasta i farbanog medijapana.

Predlog je bio da tepisi i zavese budu od prirodnih materijala: vuneni tepih u tamno sivoj boji, a lanene zavese u bež boji.

Kuhinja sa ostrvom i trpezarijskim stolom

Veliki trpezarisjki sto je naslonjen na kuhinjsko ostrvo. Gornja ploča je od drveta hrasta, a podkonstukcija je metalna, plastificirana u crnu boju. Stolice LUPINA (Niko Kralj) su iz početka druge polovine XX veka, a dobile su novi izgled zahvaljujući studiju TOTEM iz Beograda.

Kuhinja sa pultom je napravljena od medijapana, u kombinaciji sive i bež boje.Svi unutrašnji delovi su izrađeni od spera, sa posebnim pregradama u fiokama, za različite namene.

Radna ploča je od Keroka, a bez medijapan je farban u istom tonu kao što je Kerok. Podgradna sudopera BLANCO se nalazi na ostrvu, a postavjene su i ugradne utičnice, koje se pritiskom podižu iznad radne ploče.

Umesto ručica, na frontovima je urađena obrada na samom medijapanu. Gornji elementi, kao i deo iznad kuhinjskog ostrva, izrađeni su od metala i farbanog medijapana.

Toalet

Izdvojeni deo ispod stepeništa kuće, poslužio je smeštanju malog toaleta, dovoljne površine da se smesti WC šolja i lavabo. Postolje ispod lavaboa je napravljena od metala.

Pločice su postavljene samo do linije od koje počinje kosi plafon, a izabrane su u dogovoru sa klijentom. Zidovi iznad pločica su okrečeni u sivu boju, u istoj nijansi koja se provlači na pločicama.

Stepenište

Gazišta stepeništa smo uradili od drveta hrasta, a bajcovali u venge boju, kako bismo ih povezali sa tamnim parketom, koji se nalazi na spratu kuće.

Ispod svakog gazišta je ukopan kanal sa led trakom, kako bi se dodatno osvetlio najmračniji deo kuće. Letve od medijapana su postavljene celom visinom, umesto tradicionalnih gelendera.

Na odmorištu se nalazi radijator, sakriven maskom. Maska je urađena od letvica medijapana, a polica iznad nje, od furniranog medijapana hrasta.

Kupatilo po meri

Velike ploče sa efektom betona na zidovima i podu kupatila, upotpujene su velikim drvenim elementom za dva lavaboa i zidnim policama.

Dubina geberita iza WC šolje, odredila je i dubinu polica koje se nalaze iznad njega, kao i polica iznad lavaboa. Cilj je bio da se postigne jedna celina, tako da je, sem dubine, korišćena kombinacija otvoreno/zatvorenih delova.

Metalna konstrukcija je pomogla i pri rešavanju predloga za kačenje peškira. Sa jedne strane, nosač za peškir je prepušten iz same police, a sa druge, iz plafona kupatila.

Element za lavaboe je rađen od furniranog medijapana hrasta, a gornja ploča, kao i sami lavaboi, od keroka. Polica iznad kade je takođe od hrasta i na samoj je granici između pločica i zida.

Dečija soba

Ideja je bila da se od jednog prostora, napravi vizuelno odvojeni spavaći deo. To je rešeno velikim drvenim paravanom, celom visinom prostorije.

Sa jedne strane paravana prislonjen je krevet sa fiokom i noćnim stočićem, a sa druge, niska TV komoda i radni sto.

U spavaćem delu se nalazi i veliki plakar, a na njegovoj bočnoj strani je zakačeno ogledalo u crnom ramu. Krevet je izrađen od farbanog medijapana u sivoj boji, a noćni stočić u plavoj.

Iznad TV komode se nalaze drvene police. Tv komoda i radni sto su urađeni od farbanog medijapana.

Klub sto je napravljen od medijapana u žutoj boji, a potkonstrukcija je žičana, plastificirana u crno. Veliki lazy bag je pravljen po meri kod naših kolega iz studija NoLogo

Spavaća soba

Ova prostorija (kao i soba za tinejdžera) ima veliki paravan koji deli prostor na dva dela. Veći deo prostora je predviđen za bračni krevet sa toaletnim stolom, a drugi-manji za garderober.

Korišćena je svetla paleta tonova za namještaj, nasuprot tamnom podu. Krevet je izrađen od jasena u natur varijanti, a izbor za boju zida iza kreveta je bila mornarsko plava. Noćni stočići su kombinacija crne žice i belog medijapana.

Toaletni sto ima drvene noge od jasena, a ostatak je urađen od belog medijapana sa jarko žutim detaljima.

Ogledalo je umetnuto u gornju plocu stola i ima rasvetu na samom ramu.

Kutijice za šminku su pomerljive, a unapred je predviđeno da ovaj sto ima sve što jedan toaletni sto razlikuje od klasičnog stola: postolje za fen, držač za ubruse, fioku sa uloškom za šminku.

Paravan koji odvaja spavaći deo od garderobera je od belog medijapana sa drvenim letvicama, kako bi se razbila monotonija velike bele površine.

Konstrukcija za garderober je metalna, a sve police i komode su od špera.

Da li vam se dopada? Kažite nam u komentarima ispod!

Pogledajte i ostale reference