Belo-siva kuhinja od medijapana u naselju Stepa Stepanović

Iz novog beogradskog naselja Stepa Stepanović nam skoro svakodnevno stižu zahtevi za opremanje stanova nameštajem po meri.

Tako je i mladi bračni par, koji se nedavno uselio u svoj novi stan u „Stepi“, želeo da ga opremi modernom i elegantnom kuhinjom.

Čitajući o problemu sa izmeštenim aspiratorom koji su imali naši prethodni klijenti u stanu na Novom Beogradu, shvatili su da isti u svojoj kuhinji mogu da reše produbljivanjem gornjeg nivoa gornjih kuhinjskih elemenata.

Nakon uzimanja mera u stanu, urađeni su tehnički crteži i 3D model buduće kuhinje, te smo nakon odobrenja ubrzo krenuli u proizvodnju.

Želja klijenata od samog početka je bila da donji kuhinjski elementi budu sivi, a gornji beli. Kasnije su dodate kanelure na vratima, kako bi estetski efekat bio što efektniji. Cela kuhinja je od medijapana, u željenim bojama, visokog sjaja.

S obzirom na to da kuhinja nema prozore, usled čega jako malo prirodnog dnevnog svetla dopire do nje, trebalo je dodati što više osvetljenja, tako da smo u pod gornjih elemenata postavili LED traku, kao i halogene sijalice u pod dubljih gornjih elemenata.

Kuhinja je od zida do zida, dok se gornji elementi prostiru do plafona i u tom završnom delu je spoj zatvoren maskom.

Klijenti su insistirali na najkvalitetnijim Blum okovima: fioke, šarke i podizači za gornja vrata, sa ugrađenim usporivačima.

Sudopera je bela, granitna, proizvođača Blanco. Radna ploča je bela, a sokla aluminijumska (u svakoj kuhinji  donji elementi stoje na štelujućim plastičnim nogicama, te ukoliko one nisu dekorativnog tipa i postoji potreba za njihovim sakrivanjem, postavlja se aluminijumska sokla, radi boljeg estetskog efekta).

Želja da ručke na donjim elementima ove kuhinje po meri budu što „nevidljivije“, ispoštovana je odabranim modelom ručki i postavljanjem na kant vrata.

Ispod rerne su smeštene dve duboke fioke, ispod grejne ploče se nalaze jedna velika vrata, dok je između njih postavljena mrežna fioka u tačnoj širini preostalog slobodnog prostora.

Kanelure (urezane vidljive linije) na donjim elementima, u potpunosti prate liniju postavljenih ručki na fiokama.

Levo od sudopere, a ispod radne površine, nalazi se ugradna mašina za sudove, koja je sakrivena vratima od medijapana.

Na gornjim elementima nema ručki, već je urađen ger na ivici na donjoj strani kanta, koji ne ide od ivice do ivice, već je elegantno pomeren par centimetara ka sredini. Svuda ispod donjeg nivoa gornjih elemenata ugrađena je puna ploča od belog medijapana debljine 4 cm, kako bismo ispratili liniju aspitatora koja je iste debljine, ali i imali prostora za ugradnju sijalica.

Visoki element u kome se nalaze ugradna mikrotalasna rerna i šporet je u istoj sivoj boji kao i frontovi donjih kuhinjskih elemenata, a otvara se ger sistemom sa leve bočne strane.

Gornji kuhinjski elementi u delu iznad radne ploče i sudopere nemaju povećanu dubinu svojih gornjih delova, tako da su oba elementa u ravni. U donjoj zoni ovog dela su vrata sa Blum Aventus HF podizačima.

U samom uglu gornjeg  dela kuhinje je otvaranje sistemom vrata na vrata (prilikom otvaranja jednih vrata, istovremeno se otvaraju i druga), čime se zapravo dobijaju velika ugaona vrata zarad maksimalnog iskorišćenja prostora.

U unutrašnjem prostoru elemenata urađena je perforacija na više mesta (što je i stalna praksa u našoj proizvodnji), kako bi raspored polica bio lako promenljiv ukoliko se za tim pojavi potreba kroz svakodnevno korišćenje kuhinje.

Pogledajte i ostale reference