Kako najpravilnije rasporediti namirnice u frizideru_fb

Kako najpravilnije rasporediti namirnice u frižideru – 10 osnovnih zapovesti

Kao i kod nekretnina, sve je u lokaciji. Polica ili fioka? Visoka ili niska? Gore ili dole?

Pratite ovaj plan stručnjaka za organizaciju frižidera i pružite vašoj hrani najveći ugođaj.

1. Jajima je najbolje tamo gde je temperatura najkonzistentnija – na srednjoj polici. Čuvajte ih u originalnim kartonima (ne prebacujte ih u one frižiderske držače za jaja).

2. Mleko najčešće završi na gornjoj polici, iako bi trebalo da bude na nekoj od donjih, gde je hladnije.

3. Jogurt, pavlaka i tvrdi sirevi najviše vole donje police iz istog razloga.  Stavite ih u onu fioku na izvlačenje kako bi bili dostupni i kako biste lakše videli kada im ističe rok.

4. Upakovano sirovo meso treba da ide na najhladnije mesto – najnižu policu. Ako i nešto procuri, neće  kontaminirati ceo frižider.

5. Povrće duže ostaje sveže uz malo vlage. Fioka obeležena za povrće ili na njoj piše visoka vlažnost vazduha / high humidity je najvlažnije mesto u frižideru. Čuvajte ga u originalnom pakovanju ili u plastičnoj kesi, labavo vezano.

6. Voće pripada fioci niske vlažnosti (nekad na njoj piše crisper). Držite ga u kesi ili originalnom pakovanju, labavo vezano (citrusi mogu i bez kese). Savet: ostavite povrće i  voće neoprano do trenutka korišćenja. Voda može ubrzati pojavu buđi i bakterija.

7. Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine pripadaju plitkoj fioci za meso, koja je za nijansu hladnija od ostalih delova frižidera, ili ako nemate takvu fioku, stavite ga na policu na dnu.

8. Puter, meki sirevi i sirni namazi ne zahtevaju super hladno, tako da mogu živeti u pregradi za mlečne proizvode na vratima frižidera (što je najtopliji deo frižidera). Ipak, nakon otvaranja prebacite meke sireve kao što su Bri i koziji sir u hermetički zatvoreni kontejner na vratima.

9. Sosevi, začini i dodaci jelima imaju generalno visok sadržaj soli i sirćeta, što su prirodni konzervansi. Tako da kečap, senf, majonez, prelivi za salate i jela mogu da budu u vratima. Isto važi i za kisele krastavce i salate, zimnice i soseve u teglama, poput ajvara. Ali ne važi za ulja, na primer susamovo i orahovo, koja treba staviti u vrata.

10. Đus se može držati u vratima frižidera, dok god je pasterizovan. Sveže ceđene sokove je najbolje odmah popiti, ali ako idu u frižider stavite ih na najhladnije mesto, dakle donju policu. A konzervirane sokove možete držati gde god, pa i u gornjim policama.

Izvor:  www.realsimple.com

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

Ili pogledajte neke od naših radova

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>