1

7 elemenata koji doprinose manjem intenzitetu prljanja kuhinje

Mast, prljavština, mrvice, đubre… Kuhinja je nervni centar kuće u kome prljavština ima sve šanse da slobodno obitava. Ona je messto susreta, rada, svakodnevne i stalne gužve i stoga ju je teško održavati. Znamo da su funkcionalnost i estetika dobri saveznici u planiranju doma i, na radost mnogih, danas uvek idu ruku pod ruku, posebno u kuhinji. Sinergija ova dva koncepta pomaže da nam život bude malo lakši, a čišćenje manje dosadno. Da biste smanjili potencijale za prljanje kuhinje već u startu, delimo sa vama 7 saveta kako da prilikom opremanja razmišljate na ovaj način i izaberete rešenja koja će voditi manjem prljanju kuhinje.

 

1.Izaberite radne površine koje su lake za održavanje

Odlučite se za radne ploče i podove od izdržljivih, vodootpornih materijala, kao što su mermer ili keramika. Ovi materijali se lako čiste i održavaju svoj izgled tokom vremena.

1.

2.Važnost dobrog rasporeda

Efikasan raspored kuhinje je ključan. Rasporedite uređaje i oblasti za pripremu u logičnom redosledu kako biste smanjili potrebu za nepotrebnim koracima i prelascima iz jednog dela kuhinje u drugi i tako olakšali čišćenje između svake faze pripreme hrane.

2

3.Dobar aspirator

Efikasan aspirator pomaže u održavanju kuhinje bez dima i mirisa, kao i sprečava nakupljanje masnoće na površinama. Izaberite model koji se lako rastavlja i čisti.

3

4.Materijali za lako održavanje

Izaberite ormare i zidne obloge koje su otporne na mrlje i koje se lako čiste. Glatke, neporozne površine, kao što su laminati i boje koje se mogu prati, idealne su za izbegavanje nagomilavanja masti i prljavštine.

4

5.Neka spojevi i fuge budu minimlano definisani

Pločice od porcelana sa ispravljenim ivicama stvaraju čiste, neupadljive spojeve. Ovo ne samo da olakšava čišćenje kuhinje, već pošto ima manje fuga, osećaj čistoće je veći. Još jedna efikasna i sve češće korišćena opcija je upotreba podova kao što je mikrocement.

5

6.Ugradni uređaji

Ako žečite čist i ujednačen izgled kuhinje, odlučite se za ugrađene uređaje. Pored vizuelne harmonije, oni olakšavaju čišćenje eliminišući praznine u prostoru u kojima se može nakupiti prljavština.

6

7.Sistem otvaranja koji ne skuplja prašinu

U specijalnim ormarićima, kao što su ostavice za začine, fioke, ladlice, odlučite se za otvaranje po modelu tip-on. To je način koji vam omogućava da lako otvorite nameštaj sa samo malim dodirom ruke ili kolenom, naravno, kada se radi o niskom nameštaju. Ako odaberete ovaj sistem, odlučite se za materijale koji nisu osetljivi na otiske prstiju.

7

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble