CJ_ref_edit-(53)

Vizuelna buka u vašem domu

Kada kažemo “buka” pomislimo na auditivnu buku – na ono što dolazi kroz uši, zar ne? Na primer, zagađenje bukom izaziva neprijatnost i boravak u bučnom prostoru dugoročno može naškoditi zdravlju ukućana. Da biste smanjili uticaj ove okolnosti koja utiče na kvalitet života, možete pojačati izolaciju u kući.
I, naravno, ovo rešenje provereno radi. Ali, buka nije samo ono što nam spolja, preko uha, dopire do mozga, to je pojam koji se može odnosti na različite senzacije. Naša današnja tema je vizuelna buka, jer smo sigurni da se i vi susrećete sa ovim fenomenom.

Kada dekorišete stan, treba da posmatrate svaki detalj u njemu. Preciznije, vaša pažnja treba da bude i na celini (sveobuhvatnom uređenju prostorije), ali takođe i na posebnim detaljima. Prava lepota izražava se kroz uravnotežen i izbalansiran prostor u kome svaka sitnica ima svoje značenje. Međutim, ponekad se zanesemo i dekorišemo prostor ne posmatrajući celinu, već ubacujemo (najčešće) detalje koji nam se sami po sebi dopadaju. Tada se javlja vizuelni “šum” to jest vizuelna buka. Drugim rečima, kada određeni element ne donosi vrednost celosti i ne govori istim dekorativnim jezikom kao prostorija, javlja se taj nered koji nije isti kao nered zbog razbacanih stvari i haosa. U pitanju je poseban “nemir” koji nije lako upčljiv jer na prvi pogled, enterijer izgleda kao da je sve na svom mestu. Ova, hm… reći ćemo pojava, posebno je uznemirujuća kada u prostoriji ima više elemenata nego što je to harmoniji potrebno.
Ovim ne želimo da kažemo da vaš dom treba da bude uređen kao soba prosečnog askete! Daleko od toga, znamo da je za toplinu doma i te kako važno da odiše ličnim pečatom, ali je jednako važno da se, prilikom dekorisanja, poštuje harmonija prostora.

Kako vizuelna buka utiče na dekoraciju

Možda nije agresivna kao zvučna, ali i ova vrsta buke stvara smetnje. Takođe, ova vrsta smetnje, za razliku od zvučne, predstavlja konstantu zato što stoji na određenom mestu i ne menja se, sve dok ne shvatimo da joj tu nije mesto. To se retko može desiti samo od sebe, jer svako ko određeni predmet ubaci u svoj dom namerno, čini to jer misli da taj predmet doprinosi lepoti prostora. Ali, kako rekosmo, za postizanje harmonije nije samo bitno da je svaki predmet lep i prijatan na oko, već da je dobar “timski igrač”.

Kako prevazići ovu prepreku

Na prvom mestu, pomoć profesionalaca koji će vas voditi ili pratiti u zamisli kako da uredite prostor, ali dajući vam stručne savete može biti siguran način da izbegnete vizuelnu buku u svom prostoru. Profesionalac ima iskustva, a razume se u detalje koji nadilaze ono što je vidljivo golim okom.
Druga opcija, možda ne toliko sigurna kao personalizovani pristup koji nude angažovani profesionalci, ali koja može pomoći, je da dekorišete svoj dom u skladu sa preporukama koje možete pronaći u časopisima i na portalima koji se bave dekoracijom enterijera.
Treća je da se oslonite na svoj dobar ukus i da sami, prateći senzacije koje u vama budi prostor, uredite svoje gnezdo tako da u njemu nema buke. Ili makar na način da je vi ne detektujete.

polica-za-vino-vojvode-djurovica-beograd-3 Plakar-rebrasti-vojvode-djurovica-beograd