Osvežite spavaću sobu redizajnom uzglavlja – Korak po korak uputstva

Jedinstveno i luksuzno uzglavlje kreveta može neverovatno transformisati izgled vaše spavaće sobe.

Evo nekoliko jednostavnih i praktičnih saveta kako da modifikujete uzglavlje kreveta u vašoj spavaćoj sobi, kao i nekih dodatnih ideja za potpuni preobražaj spavaće sobe, bez mnogo muke i kompletnog menjanja nameštaja:

Ćilim kao eksplozija boja

Nabavite ćilim sa interesantnom šarom, pa njega iskoristite kako biste dobili fenomenalno, živopisno  uzglavlje.

Kako da ovo izvedete:

 1. Pronađite jak i malo deblji štap, na primer od bambusa ili valjak za zavesu preko kog ćete postaviti ćilim.
 2. Postavite štap horizontalno iznad kreveta, na visini na kojoj želite da bude vaše ćilim-uzglavlje, te na dva centimetra iznad svakog kraja probušite bušilicom dve rupe u koje ćete ušrafiti šrafove ili navoje.
 3. Obavijte kanap ili drugu vrpcu oko svake ivice štapa četiri ili pet puta. To ponovite tri puta, ostavljajući na kraju tri ili četiri centimetra za kačenje kanapa na šrafove, što će učvrsititi štap za zid. Prebacite ćilim preko štapa.

Dodatne ideje:

 • Smirite šarenilo i boje dodavanjem nekoliko rustičnih, drvenih elemenata, kao što su noćni stočići, drvene vaze ili drvena klupa ispred kreveta.
 • Što više oblika, to bolje! Samo vodite računa da ne preterate sa bojama. Neka različiti oblici budu u dve, najviše tri boje.
 • Ubacite bar jedan moderni element, kao što su na primer moderne lampe, koje će stilski potpuno odudarati od osnovne rustike.

 

Cool elegancija

Bogatim tkaninama, neutralnim bojama i obrascima nalik na mermer stvorite luksuznu oazu od vaše spavaće sobe.

Kako da ovo izvedete:

 1. Iza uzglavlja kreveta postavite usku ali dugačku klupicu, po mogućstvu sa staklenim delovima.
 2. Na tri daske ili ravne ploče, jednakih dimenzija, nalepite dekorativne tapete, u potpuno identičnom stilu i boji ali sa različitim oblicima, tako da izgledaju kao tri slične slike.
 3. Nakon što se tapete dobro osuše, postavite sve tri jednu do druge na klupicu iza uzglavlja, te će sada ove slike imitirati uzglavlje. Za dodatnu stabilnost, možete ove slike okačiti na eksere na zidu, ali tako što će dodirivati uzanu klupicu ispod njih.

Dodatne ideje:

 • Dodajte zlatne i metalik detalje, bilo da su u pitanju lampe, vaze ili drugi ukrasni predmeti sa ovakvim odsjajem.
 • Postavite dugačak ali nizak klub sto ili klupu tik ispred kreveta. Ovo će biti idealno mesto da odložite svoje omiljene knjige za pred spavanje ili kolekcije časopisa.
 • Umesto velikih, kabastih lampi, odaberite uske i visoke, sa metalik ili zlatkastim postoljem, kako bi elegancija bila naglašenija.
 • Dodajte raznolike jastučiće, moderne teksture tkanina i različitih stilova.

 

Živahno i živopisno

Jarke boje i geometrijski oblici imaju živopisan efekat i učiniće vašu spavaću sobu veselijom.

Kako da ovo izvedete:

 1. Uzmite lenjir i zamolite prijatelja da vam pomogne da ravno i bez greške iscrtate geometrijske oblike koje želite na svom uzglavlju.
 2. Koristite krep trake kako biste zaštitili delove koje ne želite da obojite, i da biste dobili precizne i ravne linije nakon nanošenja farbe.
 3. Napravite nekoliko nizova geometrijskih oblika, počevši od dušeka kreveta pa na više, te ofarbajte ove oblike u živopisne boje.

Dodatne ideje:

 • Na noćne stočiće poređajte vaze i ukrase sličnih, živopisnih boja kao što je vaše novo uzglavlje.
 • Koristite komode sa fiokama, po mogućstvu interesantnih boja, umesto noćnih stočića. Pored estetskog efekta, ovo će vam pružiti i dodatni prostor za odlaganje stvari.
 • Kako spavaća soba ne bi bila pretrpana bojama, neka zidovi kao i posteljina budu beli ili svetlo sivi (eventualno boja bele kafe).

 

Izvor: www.elledecor.com

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

 

Ili pogledajte neke od naših radova