Kako da izaberete klub sto za dnevnu sobu


Na klub stolu držaćete knjige i časopise, piće i hranu, pa čak i igrati društvene igre. Možda ćete želeti da posle napornog dana tu odmorite stopala, ili će ga vaša deca koristiti kao postolje za igru i bojenje. Uz to, mesto gde stoji klub sto je obično centralna tačka u sredini sobe, koja je najupadljivija i ne može se promašiti, pa je važno da mu posvetite posebnu pažnju.

Evo nekoliko detalja koje treba da imate na umu prilikom odabira klub stola.

Koja mu je namena?

Prvo razmislite šta želite da vaš stočić radi za vas i šta vašoj dnevnoj sobi nedostaje, pa onda odaberite onaj koji predstavlja rešenje.

Pre naručivanja i kupovine klub stola po meri, trakom obeležite područje na koje biste želeli da ga postavite, kako biste videli koliku površinu zauzima kao i kako to utiče na preostali nameštaj u dnevnoj sobi.

Ukoliko imate veliki dnevni boravak, uz koji obično ide i veliki klub sto, možete uokviriti prostor sa strane parom otomana ili izduženih klupica i taburea, što će ovom prostoru za odmor i uživanje dati ležeran šarm i zbog udobnosti ga učiniti jednim od omiljenih mesta u vašem domu.

Dva ili više

Kada imate dva kauča ili bilo kakav nameštaj koji omogućava veliki broj mesta za sedenje , veliki klub sto može da izgleda kao očigledno rešenje. Međutim, razmotrite i ideju da umesto jednog velikog stola napravite par manjih, od materijala koji odgovara ostatku nameštaja.

Oni će razbiti fokus koji bi bio usmeren na jedan masivni sto i dopustiti oku da se lakše kreće po celoj sobi. Ovo je takođe zanimljivo jer možete da ih postavite asimetrično, te učinite dnevni boravak interesantnijim.
 
 
 

Podignute ivice

Sto sa ivicama koje su nekoliko centimetara više od površine same ploče stola, tako da podsećaju na poslužavnik, je uvek pametan izbor ako imate tendenciju da nespretno prosipate kafu i piće, ili imate decu koja klub sto koriste kao postolje za grickalice i sokove.

Ovo rešenje je takođe odlično ako često priređujete okupljanja prijatelja i ne želite da brinete da li će se crveno vino proliti na tepih.

Visina klub stola

Klub sto treba da bude iste visine kao sedalni delovi vašeg nameštaja, ili niži.

Ukoliko odaberete sto koji ima ivice kao poslužavnik, potrudite se da ove ivice ne budu više od sedišta vaših kauča, fotelja i drugih delova nameštaja za sedenje. Pravilo kada birate visinu stola za dnevnu sobu jeste da spuštate čaše i ostale predmete na sto dok sedite, a ne da ih podižete na gore kako biste dohvatili radnu ploču stola, jer je to ume da bude nezgodno i remeti udobnost.

Stolovi sa staklenom površinom

Ako ne želite da klub stočić bude fokus u dnevnoj sobi, izaberite jedan sa staklenom gornjom površinom i sa ostalim delovima u boji koja je identična boji ostalog nameštaja u prostoriji.
Stolovi sa staklenom radnom površinom su takođe odličan izbor ukoliko želite da sto učinite neprimetnim u prostoru, ili imate odličan tepih koji bise voleli da što više istaknete.

Mana ovakvog stola mogla bi da bude to što ćete često morati da ga brišete, zbog otisaka prstiju koji su na staklenoj površini mnogo vidljiviji nego na drugim. Imajte na umu da će se na većini stakala koja se koriste pri izradi ovakvih stolova, ukoliko su slabijeg kvaliteta, videti zelena nijansa na ivicama.

Ukoliko želite da ovo izbegnete, naručite staklo drugačijeg kvaliteta koje ne sadrži ovu nijansu.

Sa druge strane, ako je vaša zamisao da klub sto i prostor oko njega deluju ušuškano i toplo, a u isto vreme vam je potrebno mesto za odlaganje sitnica, postavite korpice, stare koferčiće i rustične kutije u podnožje jednostavnog stola, koje bi inače bilo previše otvoreno i prazno.

Sa oštrim ivicama ili okrugli

Oblik vašeg klub stola može totalno promeniti estetiku i udobnost vašeg dnevnog boravka.

Ako imate dosta mesta za sedenje na uzanom prostoru, ili ako imate decu, idealan izbor oblika vašeg stočića je okrugao, jer će zauzeti manje prostora, a deca se neće povrediti o ivice stola u toku igre.

Možete birati i stolove čiji se krajevi po potrebi izvlače i uvlače, te vam kabasti sto neće smetati u svakodnevnim aktivnostima, a kada imate veće društvo samo ćete izvući krajeve i dobiti veliku površinu stola.


 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

Neobično rustično rešenje za klub sto

Korišćenje vintage/rustičnih objekata kao klub stola, uz male modifikacije, veoma je popularno i dodaće neobičnu, umetničku notu vašem dnevnom boravku. Ako je preostali deo nameštaja jednostavan i sveden, ovakav stočić će razbiti monotoniju i biti centralna tačka u prostoriji.

Uverite se da je komad stabilan i da su dodati delovi, poput radne površine, dobro pričvršćeni. Ukoliko planirate da sami doradite zanimljiv predmet i od njega napravite sto, pitajte osobu od koje ste ga nabavili od kog je materijala i kako se materijal ponaša, jer će to mnogo pomoći u procesu dorade.

Igrajte se sa visinom i širinom

Važno je da noge, to jest donji delovi klub stola, budu dobro obrađeni, kako grube ivice ne bi oštetile vaš pod ili tepih. Ovo posebno proverite pre nego što se odlučite za model klub stola po meri.

Ponekad je nestandardna visina ili širina stola upravo ono što treba dnevnom boravku. U slučaju da ste, na primer, napravili veoma nisku TV komodu, stočić koji je znatno niži od nameštaja za sedenje staviće jasnu horizontalnu ravan u prvi plan i otkriti komodu.

Umesto stola koji je u visini sedišta, izaberite dosta niži i širi klub sto, te će vaša komoda i sto biti u skladu i neće se takmičiti u prostoru. Ovo takođe daje veoma modernu, minimalističku estetiku vašoj dnevnoj sobi.


Ukoliko razmišljate o novom klub stolu za svoju dnevnu sobu

 


 

Ili pogledajte neke od naših radova

 


2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ukoliko niste sigurni kakav biste klub sto odabrali za vašu dnevnu sobu, pročitajte više o tome na našem blogu: Kako da izaberete pravi klub sto za dnevnu sobu. […]

  2. […] dugačak ali nizak klub sto ili klupu tik ispred kreveta. Ovo će biti idealno mesto da odložite svoje omiljene knjige za pred […]

Comments are closed.