DSCF5954-Panorama

Male kuhinje s velikim idejnim rešenjima

Mala kuhinja je realnost brojnih porodica i domaćica. To je prostor u kome se provodi najviše vremena, ali se obično nemaju najbolji niti čak odgovarajući uslovi za rad. Međutim, koliko god vaša kuhinja bila mala, postoji puno pametnih i praktičnih rešenja za kuhinje sa malom kvadraturom koji će vam pomoći da prostor koji imate iskoristite na najbolji mogući način. Danas sa vama delimo 5 idejnih rešenja koja će vam mnogo pomoći u korišćenju malog kuhinjskog prostora.

1.Svetle boje

Ne treba biti ko zna kakav stručnjak da bismo znali da svetle boje čine prostor većim. Pa tako, ako razmišljate o tome kako da promenite kuhinju, ili se možda useljavate u novi životni prostor, krenite od boje. Bele, svetlosive i bež nijanse su apsolutni hit ove godine. Neki od najvećih brendova kuhinjskih aparata i kuhinja u ponudi imaju upravo kompletno bele modele. Znamo da sa bojama izgleda veselije, ali sa belom to izgleda čisto, prostrano i svetlo. Kod bež ili svetlo sivih nijansi je praktično i to što se prašina ne primećuje previše.

2.Kuhinja i trpezarija 2 u 1

Nemate previše prostora za trpezariju? Možete rešiti i taj problem i to na par načina. Možete staviti drvenu površinu između šanka i zida, koja se diže i spušta po potrebi, kao u primeru dva. Opet, ako se sa druge strane šanka izlazi, drvena površina može biti i fiksna, pa možete i dodati osvetlenje na zidu da bi vam bilo svetlije kada budete sedeli u večernjim časovima. Ili, možete produžiti radnu površinu u kuhinju, kao na primeru jedan, dodati stolice i na taj način spojiti dva u jedno.

3.Dodatni kuhinjski elementi

Kada je kuhinja mala, nekada čak i nemamo mesta za tu radnu površinu koja je domaćicama od velike pomoći kada seckaju, mese, spremaju… Od ova tri primera možete videti kako sa samo jednim dodatnim elementom možete poboljšati i prostor i funkcionalnost u prostoru. Nama se posebno dopao ovaj cilindračni element, sa drvenom površinom odozgo, a koji sa strane ima vratanca i police. Drveni element možete nastaviti sa nekog kraja kuhinje i dodati fioku, kao u primeru jedan ili dodati klizaću dasku (kao onu koju možda imate na birou za tastaturu) koju izvučete i skupite po potrebi i koja vam ne oduzima ni malo od prostora. Kada je ne koristite, na njoj mogu stajati podmetači, ili poslužavnici.

1

4.Funkcionalnost dolazi iznutra

Kada je prostor mali, konsultujte se sa stručnim licem i iskoristite svaki centimetar na funkcionalan način. Na primer, ova ideja za fioku u uglu, koje se verovatno niko od nas ne bi setio, ostala bi neiskorišćeni prostor, a savršena je za držanje tanjira ili drugih stvari iz kuhinje. Fioke možete ugraditi i u samom stolu ili u nastavku šanka ili druge radne površine. Moć fioka nije uopšte za potcenjivanje, posebno kada ne raspolažete velikim prostorom u kuhinji ili stanu. Zbog toga, kada sređujete ili ugrađujete kuhinju, potrudite se da bude što više ovakvih, maksimalno iskorišćenih elemenata.

9

5.Pregrade, police i ostala magična rešenja

Isto važi i za pregrade, police i zakačaljlke. Možda vam neki prostor izgleda neupotrebljivo ili nikada ne biste rekli da tu mogu da stoje šerpe na primer ali, kao što vidite, to može biti savršena stvar. Poređati šerpe kao u primeru broj tri, je san verujemo svake domaćice. Uredno, bez gulenja i lupanja, sve na svom mestu. Police i pregrade su idealne da organizujete stvari u kuhinji u kojoj nema dovoljno prostora za sve. Čak i ova metalna šipka sa strane, može se iskoristiti za šerpe, ili krpe i čaršave, da zakačite korpu sa namirnicama….

12

Izvor teksta: Countryliving