1.1 madera

5 načina da proverite da li vaš dom godi vašoj duši

Naravno da svako od nas intuitivno oseća kako treba da opremi svoj životni prostor. I naravno da svako od nas zna koja je to mera dobrog ukusa. Opet, naravno da postoje neke opšte smernice koje važe za svaki životni prostor i koje nam mogu pomoći prilikom opremanja našeg doma.

Mi ih danas delimo sa vama i pozivamo vas da ih pročitate – možda će vam i biti korisne.

1.I funkcionalnost i lepota

Naravno, cilj igre je da se spoje ova dva uslova! Dakle, ma koliko nameštaj bio lep, ako nije funkcionalan, zaboravite za njega.  Razlog: biće nedovoljan. Što se tiče lepote, važi isto pravilo – džaba vam što, recimo, biblioteka ima i otvorene i zatvorene pólice i prostor za TV i šta-sve-ne, ako nije oku prijatna, gubi svaki smisao.

2.Prisustvo sunca

Prozori su prirodni put svetlosti koja putuje od izvora ka našim domovima. Pored toga, prozori su i “moderatori” svetlosti. Šta to znači? Pa, znači da im možete pripisati tu ulogu ako na njih stavite zavese. Savetujemo vam da to i učinite i na taj način da se igrate svetlošću i senkom, kao i da postižete neverovatne efekte.

el-dormitorio-principal-en-tonos-azules_00000000_230220163005_850x998

3.Udaljite se od bele i približite se bojama

Bela jeste boja širine, bela stvara vizuelne zamke većeg prostora, ali oker i i svetli zemljani tonovi takođe imaju slična svojstva. Takođe stvaraju određeni vizuelni komfor i harmoniju i imaju posebnu dekorativnu prednost u odnosu na belu jer se menjaju u skladu sa intenzitetom svetlosti, poprimajući različite tonove. Naravno, ti tonovi su najčešće jedva vidljivi, ali i te kako doprinose estetskom utisku.

8-14

4.Umesto dve prostorije, dva funkcionalna prostora
Da, ovde mislimo na otvoren koncept i na sve prednosti ovakvog uređenja: svetlost, raspoloživost, prostranost, cirkulacija…
Bonus savet: Ako je trpezarija odmah pored dnevnog boravka, to jest, ako je u sklopu dnevnog boravka, a u slučaju prirodnog gradijenta osvetljenja, preporučuje se postavljanje sofe i ostalih komada nameštaja za odmaranje, kao i audiovizuelnih aparata u zonu gde ima manje svetlosti; a trpezarijski sto treba smestiti u svetliji deo prostorije, ako bi se obroci odvijali u ambijentu s punno prirodnog svetla.

5.Harmonija

Boje nameštaja, tekstila, zidova i podova moraju biti usklađene jer se tako „troši“ manje vizuelnog prostora i stvara se harmonija koja utiče na ambijent i tako pomaže svim dekorativnim elementima da dođu do punog sjaja. Detalji, naravno, mogu biti u komplementarnoj boji. Verujemo da nema potrebe da to naglašavamo, ali ipak ćemo to učiniti: kada kažemo usklađeni, ne mislimo da boja mora biti ista.

6

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu.