5

Kuhinje kao inspiracija za lepše uređenje doma

Raspodela prostora, završna obrada nameštaja i raspored aparata, rešenja za skladištenje… mnoga su pitanja koja treba rešiti kada se suočimo sa reformom kuhinje. A ako je kvadratura oskudna i reč je o malim kuhinjama, stvari se još više komplikuju. U ovim slučajevima, sve odluke će biti usmerene na dobijanje amplitude i osvetljenosti.

 

Stoga, ako razmišljate da se upustite u adaptaciju kuhinje, ovaj članak će vas možda zanimati. Inspirišite se idejama, konsultujte se sa stručnjacima i svi zajedno pomoći da dizajnirate kuhinju svojih snova – ma koliko mala ona bila.

 

Ako imate kuhinju kojoj u startu fali nekoliko kvadrata i na sve to se suočavate sa fenomenom zvanim nedostatak prirodnog svetla, nikada nećete učiniti svoju kuhinju prijatnim i funkcionalnim prostorom. Zato je idealno da krenete od rasporeda koji, koliko god je to moguće, omogućava protok svetlosti. Na primer, prednja strana prozora neka bude bez zavesa tako da ništa ne ometa prolaz svetlosti.

 

Ako kuhinja nema prozore, razmislite o otvaranju krovnih, bilo na plafonu – ako živite u potkrovlju – ili u gornjem delu zida. Tako biste obezbedili svetlost u prostoriji. Važna napomena: pokušajte da izaberete krovne prozore koji se mogu otvoriti, bilo ručno ili električnim upravljanjem, da biste provetrili kuhinju i eliminisali vlagu i mirise.

1

7

Vaša kuhinja može biti mala, ali ako imate terasu tik pored kuhinje, možete razmisliti o ideji je spojite sa unutrašnjošću kuće. Na ovaj način vaša kuhinja bi dobila svetle i korisne metre kvadratne. Ako se usudite da napravite ovaj korak, zapamtite da ćete morati da opremite novi prostor: da objedinite pod, zidove i plafon.

2

Otvorite kuhinju za ostatak kuće. To je sve češći trend. A to je da se ovom formulom umnožava osećaj prostranosti i svetlost bez problema dopire do kuhinje. Kasnije možete da ograničite zone fizičkim barijerama, kao što je poluostrvo koje deli samu kuhinju od ostatka prostora.

8

3

Ako vam se sviđa ideja o razgraničenju kuhinje poluostrvom, razmislite o tome za šta ćete koristiti ovaj novi element. Najčešći slučaj je da ga prate sa dve stolice i tako ga koriste za brze obroke i doručak. Da bi poluostrvo bilo mnogo praktičnije, pobrinite se da sa druge strane ima police i veliki kapacitet za skladištenje.

4

9

Postoji mnogo razloga zašto vas ohrabrujemo da srušite pregrade u kuhinji i zamenite ih staklenim zidovima. Prvo, zato što će vaša kuhinja dobiti prirodno svetlo i, drugo, zato što ćete objedinjavanjem prostora postići i vizuelnu amplitudu. Pored toga, ovo rešenje je savršeno za sve one koji ne žele da  potpuno otvore kuhinju ka dnevnoj sobi zbog straha od dima i neprijatnih mirisa koji preplave dnevni boravak, što se, s druge strane, može rešiti dobrom aspiratorom.

5

10

Korišćenje prostora u maloj kuhinji je izuzetno važno. Ne samo da bi kuhinja stekla funkcionalnost, već i zato što u mini kuhinjama, što je prostor uredniji, to je veći osećaj prostranosti. Dakle, kada dizajnirate svoju novu kuhinju, dobro proučite svoje potrebe i potražite rešenja za dobijanje prostora za skladištenje. Od iskorišćavanja zidova tako što ćete postaviti velike elemente od poda do plafone, preko organizovanja unutrašnjosti fioka sa pregradama, do mudrog rasporeda aparata i, generalno, upotrebe svakog milimetra.

Na ovakve pogodnosti možete računati ako pravite kuhinju po meri jer fabričke serije ne mogu da izađu u susret ovakvim zahtevima.

11

12

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble