DSCF5954-Panorama

5 saveta za vizuelno veći stan

Kad je reč o malim prostorima, dobri trikovi za (bar) vizuelno povećanje skučenog enterijera uvek dobro dođu. Uz ovih 5 saveta postići ćete optičku iluziju i vizuelno prostor učiniti većim.

 

1.Okrečite celu sobu u istu boju

Uvreženo pravilo o krečenju plafona u belo i zidova u drugu boju ne vredi ako vam je cilj da vizuelno proširite prostoriju. Ako već želite da stvorite omotač prostranosti u maloj prostoriji, upotrebite istu boju od poda pa sve do plafona.

Neki profesionalci više vole korišćenje svetlijih boja kako bi bolje oponašale, ili reflektovale, prirodno svetlo. Opet, neki drugi dizajneri prihvataju tamne i dramatične boje, tvrdeći da duboke nijanse kao što je tamnoplava na sva četiri zida (i plafonu) mogu prizvati neku vrstu prostranstva u prostoru, gde ne vidite žarišnu tačku i ne znate gde su granice sobe.

11

 

2.Okačite veliko umetničko delo

Vizuelno proširite svoj prostor zidnim muralom, velikom slikom pejzaža ili velikom fotografijom oblaka ili morskog pejzaža. Tapete, posebno „prigušeni“ uzorci koji prikazuju isprepleteno cveće ili one u kineskom stilu mogu imati divan efekat. Takvo uređenje zaista može podići celokupan utisak prostorije. Ipak, držite se uzoraka u jednoj ili dve boje jer stil duginih nijansi može kreirati vizuelni nered i učiniti prostor skučenim.

3.Unesite reflektujuće površine

Poznato je da ogledala čine prostor većim. Ali druge reflektujuće površine – plafoni s visokim sjajem, lakirani nameštaj, sjajne pločice na kuhinjskoj pozadini – imaju sličan učinak i bacaju svetlost i stvaraju iluziju prostranosti. Samo budite sigurni da postoji ili prirodno ili veštačko svetlo kako bi vaš sjajni element imao nešto što će reflektovati.

4.Odaberite pravu veličinu, ali i pravu količinu nameštaja

Mala soba, maleni nameštaj? Ne nužno. Ako imate mali prostor i malu sofu, maleni sto i malu stolicu, soba će izgledati poput kućice za lutke.

Umesto toga, razmišljate strateški. Recimo, zidne noćne lampe eliminišu potrebu za naguravanjem noćnih ormarića i lampi. Naime, što više stvari strpate u sobu, činiće se manjom. Za mali dnevni boravak možda ćete odabrati ravni kauč, a ne ugaoni, ali budite sigurni da ima niski profil. Naime, što je veća udaljenost između vrha sofe i plafona, to će se soba činiti višom i većom.

5.Nemojte sav nameštaj gurati uza zid

U prostoriji koja ima problema s kvadraturom primamljivo je postaviti sav nameštaj uza zidove kako bi se povećao prostor. Ali ako sve priljubite uza zid, šalje se poruka da nije bilo dovoljno prostora da se nameštaj pomakne napred. Umesto toga, slobodno dodajte jedan ili dva „lebdeća“ komada namešta, naročito niski kauč ili zaobljenu stolicu. Tako ćete u prostoriji stvoriti utisak prozračnosti. Takođe je vrlo koristan savet držati minimalno 45 cm razmaka između „lebdećeg“ komada i ostalog nameštaja – upravo je to prava udaljenost koja će sprečiti da prostorija deluje pretesno.

DSC09753

Fotografije: Nameštaj Crvena Jabuka
Tekst: Zadovoljna.nova.rs