portada

Inspirativni minimalizam jednog stana iz komšiluka

Vođeni našom misijom da vam donesemo što više lepih i funcionalnih ideja, danas vas vodimo u virtuelnu posetu susednoj nam Rumuniji.

Naime, Arhitekta Vlad Osiac iz dobio je izazov da opremi stan za porodicu sa dvoje dece. Hajde da pogledamo rešenja koja je koristio za uređenje svake sobe i koji su to elementi dizajna kojima je žonglirao za dekoraciju ovog stana od 138 kvadratnih metara.

Krenuo je od ideje minimalističkog dizajna enterijera sa akcentima od prirodne hrastovine. Ova linija dekoracije se najbolje može uočiti u kuhinji, gde je hrastovo drvo istaknuto preklapajućim i nepravilnim radnim pločama. Drveni elementi pored hladnih materijala unose toplinu u dekor.

Ista vrsta drveta se koristi i za viseće elemente i stolice, a pored materijala, dodatni lajt motiv se vidi i kroz boje, koji se nastavlja u dnevnoj sobi: neki od kuhinjskih elemenata su plavi.

Menjanjem pozicije pojedinih pregradnih zidova stvoren je prostor jasnih formi, zasnovan na komunikaciji između površina i funkcionalnosti. Ovaj aspekt odražavaju i akcentni komadi nameštaja, koji su zapravo elementi dizajna sa funkcionalnošću.

1 2 3 4 5

Kuhinja se otvara prema dnevnom boravku kako bi se postiglo svetlo i prostrano okruženje. Spojni element između dve oblasti je pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka. Pored toga, pored svetloplave u jedinicama za skladištenje, crna takođe hromatski ujedinjuje dve oblasti.

6 7 8 9 10 11 12

Glavna spavaća soba zadržava isti minimalistički stil, a komad koji predstavlja posebnost sobe je krevet, uokviren strukturom nepokrivenog baldahina. Još jedan element koji skreće pažnju na prostor gde je postavljen krevet je mandala nacrtana na hrastovom uzglavlju. Pošto je vlasnik ljubitelj lepote, mandala (simbol unutrašnje ravnoteže) je jedini čisto dekorativni predmet u spavaćoj sobi.

13 14 15 16

Dva kupatila u stanu poštuju istu paletu boja i isti minimalistički dizajn a sve u cilju da bi doneli više svetlosti i prostora. Jedina velika razlika između njih je ta što je tuš u jednom kupatilu zamenjen kadom u drugom kupatilu.

17 18 19

Drugi dnevni boravak je zamišljen kao zajednička prostorija i za odrasle i za decu. Nalazi se tačno između spavaćih soba mališana i deli aktivnosti koje dete inače ima u dve različite oblasti: one introspektivnije, kao što su odmor i učenje u spavaćoj sobi, i igra i eksperimentisanje u društvenim zonama. Nijanse plave i puder roze kombinuju stilove i preferencije oba deteta.

20 21

Za spavaću sobu dečaka korišćeni su industrijski akcenti poput tapeta koje imitira cigle i crni sistemi osvetljenja. Ovog puta preovlađuju nijanse cigle, crne i bež, koje odražavaju ideju muške spavaće sobe.

22 23 24

Spavaća soba za devojčicu kombinuje diskretne nijanse roze, sive i bež kako bi odgovarale njenoj ličnosti, ali je i paleta boja osmišljena tako da se može menjati kako devojčica raste. Komadi nameštaja su minimalistički, a garderober u obliku kuće je prepoznatljiv element koji unosi ličnost u dekor.

25 26

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: https://jurnaldedesigninterior.com/2021/11/texturi-minimaliste-si-elemente-naturale-intr-un-apartament-de-138-mp-din-bucuresti/

Foto: Alexandru Prodan