living-room-1872192_1280

Upoznajmo ovosezonske ključne reči svake priče o enterijeru

Kada kažemo „enterijer“ svesni smo da će svako od vas, dragi čitaoci ovog bloga, imati svoju asocijaciju: neko će pomisliti na dekoraciju unutrašnjeg prostora, neko na održavanje, neko će osetiti otpor prema toj reči jer zvuči nekako poslovno… No, kakva god da vam je asocijacija, znajte da postoje imperativi koji se vezuju za enterijer i koji važe za sve. (Gde rekosmo „imperativi“ pomislismo „preporuke“.)

Pa, pogledajmo o kojim rečima se radi:

1.Japandi

Ovo vam je prva fensi reč, koju morate nekad upotrebiti, pa makar i u da kažete: „Ja nisam pristalica japandi stila.“ A, pre nego što je upotrebite, hajde da se podsetimo šta znači:

Japandi nastaje kada se zen harmonija japanskog stila stopi sa toplinom skandinavskog. Rezultat su čisti, funkcionalni i minimalistički prostori.

 

Polazeći od vabi-sabi filozofije, rodio se novi dekorativni izraz koji je dobio lepo ime: Japandi, stil koji pronalazi savršenstvo u nesavršenosti i nastoji da stvori smirene i svedene prostore, a da pritom ne izgubi toplinu. A ako vam se ovaj stil dopada, onda uzmite blagodati skandinavskog stila i podelite sa japanskom kulturom strast za čistim i jednostavnim linijama, prirodnim i kvalitetnim materijalima, bez suvišne dekoracije. I eto, dobili ste japandi!

estilo-japandi-italian-bark-4

2.Siva i žuta

„Siva boja prenosi taj osećaj snage nečega što je izdržljivo, čvrsto i podržavajuće. S druge strane, žuta je boja sunca. Onog sunca koje donosi radost, optimizam, vedrinu i zahvalnost“, zvanična je izjava Instituta za boje Pantone, kojom se ujedno i pojašnjava zašto su, ove godine, upravo ove dve boje izabrane za boje godine. Važno je ovo imati u vidu, naročito je u dekoraciji i arhitekturi gde je uticaj modnih boja najuočljiviji. A mi kažemo: neka tako bude, neka kombinacija ove dve boje unese snagu i vitalnost u vaš dom 2021. godine i očuva ga tokom mnogih godina koje su pred nama.

3.Kućna kancelarija

Ako je ovaj koncept mnoge iznenadio 2020. godine, danas je postao deo svakodnevne realnosti i čini se da će još dugo ostati u našem životu. Da bi nam „na poslu“ bilo prijatno, važno je da od delića kuće napravimo naš radni prostor, mesto gde se osećamo ugodno, smireno i koje pospešuje koncentraciju. Da biste to postigli, neophodno je da jasno odvojite zonu za rad od prostora za privatni život. Samo na ovaj način moći ćemo da se isključimo kada završimo radni dan.

home-office-1867761_1280

4.Spa kupatilo

Iako bi moglo izgledati malo komplikovano razmišljati o tome da napravimo spa kod kuće, suštinski to i nije preterano težak zahvat. Za početak, potrebno je da znamo da se radi o improvizaiji i da ćemo delati u skladu sa našim mogućnostima i mogućnostima našeg kupatila. Sveće, difuzori mirisa ili tamjana i plejlista opuštajuće muzike pomažu u stvaranju atmosfere. Takođe, piling, maske za lice i kosu i kupka sa esencijalnim uljima pomažu da ugodite sebi i približite se spa efektu, a da pritom ne napustite svoj dom.

pixabay

5.Zero waste – život bez otpada

Svet dnevno generiše najmanje 3,5 miliona tona plastike i drugog čvrstog otpada, deset puta više nego pre sto godina. Ali sve više ljudi reaguje pridruživanjem pokretu zero waste. Ne radi se o hipicima niti o „eko buržoaziji“, već o nama, običnim ljudima, koji usvajajamo način života koji se zasniva na svesnoj potrošnji. Pokret je zasnovan na pravilu zlatne petice: odbacite ono što nam nije potrebno, smanjite potrošnju, ponovo koristite ambalažu, reciklirajte i „razgradite“, preciznije razgradite organsku materiju da biste dobili prirodni kompost. Iskreno se nadamo da ćete se i vi pridružiti ovoj životnoj filozofiji koja, duboko verujemo, nipošto ne sme biti na listi ključnih reči samo ove godine, već i u svim godinama koje su pred nama.

 

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor fotografija: Pixabay