0-21

Kombinacija stilova sa merom

U dekoraciji postoje vrlo jasno definisani vodiči koji će vam pomoći da razumete da li ćete, prilikom dizajniranja sobe, stana, kuće, ostvariti prvobitne namere: da li ćete uspeti da prilagodite prostor nameni prostorije, i najposle, da li ćete ispoštovati trendove – ukoliko vam je to uopšte bitno. To su takozvani dekorativni stilovi, koji nude široki spektar mogućnosti, od klasičnog do onog eklektičnog.

Međutim, ono što zanemarujemo je da svi ti stilovi dozvoljavaju kombinovanje, odnosno, da je čak i poželjno da pravimo mešavinu stilova u svojim domovima, jer ćemo, u suprotnom, upasti u zamku da nam kuće izgledaju „kao iz časopisa“, što često može značiti i da su hladne i bezlične i…nekako „knjiške“.

Ipak, pošto stilova ima mnogo, a mnogi među njima su toliko specifični da čovek ne zna ni šta će, ni kako će s njim (setite se baroknog ili boho stila), za kombinaciju je najkomotnije za osnovu izabrati skandinavski stil.  (Dobro, ok je i minimalistički, ali ljudima sa naših prostora ovaj stil nije specijalno blizak). Dakle, skandi stil vam daje sjajne mogućnosti prilikom uređivanja doma: recimo, vrlo je uspešna kombinacija skandi stila sa industrijskim ili vintidž, a i ruralni se sasvim lepo slaže. Naravno, hrabriji među nama se mogu opredeliti i za kombinovanje boho ili klasičnog stila sa skandinavskim, što može dati sasvim lepe rezultate. Šta god da izaberemo, važno je da postignemo harmoniju i osećaj pripadnosti, to jeste, da se ukućani osećaju „kao u rođenoj kući“, gde zapravo i jesu :)

Znamo osnove skandinavskog stila koji svi volimo, ponajviše zato što je jednostavan i svetao i veoma lak za sradnju. Poznajemo njegove nijanse, teksture, materijale, nameštaj i aksesoare… Ono što tim stilom dominira je jednostavnost i svedenost, pa je zbog toga, kada se prostorije dobro osmisle, vrlo ohrabrujući i zove nas da idemo dalje i kombinujemo skandinavsku suštinu sa drugim stilovima. Na taj način,  stvorićemo domove koji su jedinstveni, nose lični pečat, koji pokazuju autentičnost, ali i koji… Pogađate: koji nam pomažu da uštedimo prilikom opremanja stana, kombinujući stare komade nameštaja sa onima koje želimo da napravimo.

Takođe, sa skandi stilom možete mešati ostale dekorativne stilove tako što ćete izabrati da neki komad nameštaja bude u boji, ali i ako odlučite da unesete cvetne tkanine ili geometrijski dizajn u nameštaj za sedenje. Ne zaboravite,  metal, kamen, drvo, bambus, sve su to „pomoćnici“ u stvaranju ambijenta koji je savršena kombinacija različitih stilova.

Fotografije stana koje ćete videti u nastavku su upravo dokaz kako je moguće kombinovati stilove, a ne preterati. U skladu sa našim prethodnim objašnjenjem, za osnovu je uzet skandinavski stil, ali su zato svi detalji ,prikupljeni  s različitih strana, pokazatelj kako je moguće uklopiti različitosti u harmoničnu celinu.

Pogledajte ih i javite nam utiske!

1-16

3-16

4-16

5-16

6-16

7-14

8-14

9-12

10

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Delikatissen