portada

Maleni skandi stan od 40 metara kvadratnih

Svi mislimo kako je kvadratura bitna za udobnost i prijatnost ambijenta. I, odmah da vam kažemo, i mi se slažemo sa tom izjavom.
Doduše, mi veličinu prostora posmatramo iz malo drugačijeg ugla, iz onog koji je svojstven ljudima koji, na primer, iznajmljuju prostor. Drugim rečima, verujemo da nije uvek bolje rešenje veći stan i da svaki prostor ima svoju savršenu ulogu, u zavisnosti od životnog doba i potreba njegovih ukućana.

Pa tako, jedan stan površine 40 metara kvadratnih može biti idealan prostor za jednu osobu ili za (van)bračni par – pod uslovom da je opremljen funkcionalno i da su iskorišćeni svi potencijali i sve njegove prostorne mogućnosti.

U tom smislu, danas vas vodimo u jedan jednosoban stan, opremljen taman s merom, ali i po meri prostorija.

Prva prostorija opremljena potpuno po meri je, pogađate, kuhinja. Sama kuhinja je pomalo neobičnog oblika, podeljena na radnu zonu i zonu za ostavu, pa su i dizajneri osmislili da jedan zid bude mesto za ostavljanje zaliha. U te svrhe, napravljena je komoda i dubok i visok vieći element koji popunjavaju dubinu užeg zida kuhinje i uklapaju se u njegove mere. Radni deo je već razigraniji i slobodnijeg stila, što i ne iznenađuje jer sama površina to i dozvoljava. Otvorene police od drveta se poigravaju sa zatvorenim delovima od belog medijapana, čineći tako jedinstvo koje se jednim imenom zove skandinavski stil. Budući da je kuhinja uska i dugačka, pravo je umeće što u njoj uopšte postoji stočić, a s druge strane je i logično što je taj stočić ugrađen u zid i sklopiv, jer se samo tako ova ideja i mogla sprovesti u delo.

1

2

3

4

5

Dnevna soba i trpezarija su u najvećoj meri opremljene nametajem za sedenje i dekorativnim detaljima. Stolovi su okruglog oblika, što je, rekli bismo, sasvim logičan izbor, budući da ovakvi oblici vizuelno (a i realno) zauzimaju manje prostora.

6.1

6.2

6.3

6.5

6.4

6.6

6.7

6

Predsoblje je opremljeno jednim zaniljivim plakarom na čijoj površini se nalazi ogledalo preko cele visine ovog komada nameštaja. Na ovaj načine je plakar dobio i na estetici, ali i na praktičnoj vrednosti jer se, pored svetlosti koju ogledalo reflektuje, ukućani mogu ogledati pre nego što izađu napolje. Još jedan zanimljiv i funkcionalan estetski detalj predsavljaju dva viseća elementa iznadu vrata u predsoblju. Kažemo da je detalj zanimljiv jer se na  taj prostor vrlo često zaboravlja, a u njemu se nalaziveliki potencijal za skladištenje stvari koje se ne koriste često. Kada je u pitanju manji stan, ovaj prostor je više nego dragocen.

10

11

Spavaća soba je pregrađena pregradnim zidom i ne može se pohvaliti nekim specijalnim prostorom – osim onim kome je i namenjena: za spavanje.

7

8

Kupatilo je takođe minimalno opremljeno, ali s obzirom na mudra rešenja koja su primetna u ostalim prostorijama, verujemo da je i ono, ma kako minimalistički opremljeno, ipak po meri stanara.

9

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor: Delikatissen