7

Dnevna soba i trpezarija – odvojene a zajedno i po meri prostora

Možete imati svoju dnevnu sobu i trpezariju u istoj prostoriji bez osećaja da jedete u sredini dnevne sobe. Imajte na umu da čak i ako imate samo jednu sobu, i dnevna soba i trpezarija su sjajno okruženje za društveni i porodični život i stoga bi trebalo da imaju značaj koji zaslužuju.

Za početak, napravite skicu: to će vam pomoći da imate jasne ideje. Ne zaboravite prozore, vrata, utičnice…

Razmišljajte o zajedničkim imeniocima: iako će to biti dva različita prostora, dnevna soba i trpezarija moraju koegzistirati u harmoniji.

Ako je tlocrt u obliku slova L: koristite dugi deo za dnevnu sobu, a kratki deo za trpezariju.

Ako je tlocrt mali i pravougaonog oblika: stvorite okruženja u liniji, ostavljajući područja slobodne cirkulacije.

Ako je tlocrt nepravilan ili kvadratan: rasporedite različite oblasti stvarajući dijagonalnu liniju da biste postigli veću dinamiku.

Sada kada imate na umu idealan raspored za svoju trpezariju, samo treba da ga primenite u praksi. Evo nekoliko ideja koje vam mogu olakšati zadatak.

 

1.Istaknite jedan zid

To je lako rešenje za izvođenje – i ekonomično – ako farbate zid. Na ovaj način ćete vizuelno kreirati dva okruženja.

2

2.Srušite jedan zid

Za razliku od saveta broj 1 koji poziva na ulepšavanje, savet broj 2 poziva na destrukciju. Šalu na stranu, uklanjanje pregrade između dnevne sobe i trpezarije može vam pomoći da napravite veći i veći prostor. Međutim, možete napraviti i malu pregradu (ili mali kamin) da biste odvojili i ujedinili dnevnu sobu i trpezariju u isto vreme.

1

3.Gore-dole

Mini stepenice između dnevne sobe i trpezarije mogu poslužiti kao arhitektonski element koji premošćuje jaz i istovremeno služi kao način podele prostorija, definišući granice između dnevne sobe i trpezarije.

6

4.Uvažite arhitektonske specifičnosti prostora

Ako je izgled vaše trpezarije nepravilan ili ima arhitektonske elemente kao što su lukovi ili stubovi, ne gledajte na to kao na problem već kao na priliku da razgraničite dva prostora.

7

​5.Iza sofe

Za stvaranje dva odvojena prostora veoma je važan raspored nameštaja. Iskoristite „težinu“ sofe da odvojite dnevnu sobu od trpezarije ili koristite drugi komad nameštaja kao što je komoda.

8

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble