Plakar-rebrasti-vojvode-djurovica-beograd-8

5 načina da vašim domom zavlada harmonija

Da pojasnimo: harmoničan dom traži mnogo više od opremanja stvarima, ali pošto se Crvena Jabuka bavi isključivo nameštajem po meri, mi imamo znanja i iskustva, a samim tim i kredibilitet, da pišemo samo o uređenju enterijera u cilju postizanja harmoničnog doma.

U tom kontekstu i delimo sa vama današnje smernice. Pročitajte ih i procenite da li će vam neka biti korisna.

1.Na prvom mestu higijena

Ako hoćemo da kuća odiše mirom, održavanje reda i higijene u njemu je uslov bez koga se ne može. A pošto je život danas dinamičan i brz, pa nemamo vremena da svaki čas čistimo prostor, dobra ideja je da se svakodnevno pozabavimo petnaestominutnom rutinom raspremanja nereda i da  makar tako držimo stvari na svom mestu. Ako vam je lakše, probajte da podelite ovu rutina na po par minuta po prostoriji (računaju se samo ključne: kuhinja, dnevna, spavaća i kupatilo) i videćete da ćete za kratko vreme razviti naviku održavanja reda. Što se samog čišćenja tiče, ne morate sve odjednom, već prostoriju po prostoriju.

1

2.Svetlost kao život

Svetlost daje život I živim bićima i prostoru. Osećaj topline koji nam pruža dobrog sunčevog zraka ili svetlosti koja se probija kroz prozor poziva vas da malo usporite, uživate u trenutku, napajate se energijom… Naravno, ako tako želite. Pored toga, svetlost ističe lepotu svega što jeste (doduše ističe i prašinu) pa su zato veliki prozori, podignute roletne, tanke zavese – dobri saradnici ako želite da vaš dom dobije maksimum svetla.

17-5

3.Dajte pečat dekoraciji uz upotrebu pravih materijala

Kada prostor odiše ravnotežom, on, posledično, unosi mir. Ta ravnoteža se može postići i upotrebom istih ili sličnih materijala, i to ne samo u jednoj prostoriji, već u svim prostorijama kuće. Izaberite tri materijala i neka oni dominiraju prostorom. Naravno, boje i tekstura moraju biti svetli i neutralni, jer slaba vam vajda ako ti slični materijali imaju upadljivu pojavu.

Takođe, važno je da materijali budu prirodni jer prirodni materijali gode čoveku, ali i prostor cine prijatnijim i prirodnijim što je uvek po meri i ukusu života.

3

4.Rasteretite prostor

Ne treba preterivati i otići u minimalizam (ako vam se minimalizam ne dopada kao stil), već se radi o ideji da u dekoraciji koristite samo ono što je neophodno. Potrebno je da napravite neopterećene i lake prostore koji, ako se održavaju, uvek izgledaju urednije i sređenije i zato prave mir i ravnotežu. Stoga, napravite čistku stvari u kući. Opremite je samo neophodnim nameštajem i aksesoarima koji su funkcionlani. Drugim rečima, velika lampa na podu da, ali veliki prazan ćup ne.

5.Unesite prirodu u životni prostor

U ovoj potrazi za odnosom između relaksirajućih enterijera i prirode, ideja o ukrašavanju biljkama ne može izostati. Taj zeleni detalj (mada nije detalj, već živo biće) mnogo pomaže ako želite da stvorite atmosferu u kojoj dišete mirno.

Kad smo već kod mirnog disanja, postoji jedan izuzetno važan faktor koji doprinosi osećaju smirenosti. U pitanju su mirisi. Iako se ne vide, mirisi utiču na našu psihu čak i kada toga nismo svesni. Zato je prvenstveno važno da vaš dom bude čist i da u njemu nema ustajalih mirisa. Kada je taj faktor eliminisan, možemo razmišljati o prijatnim mirisima  u vidu etarskih ulja, mirišljavih sveća ili štapića ili čega god što ukućanima unosi mir, a napravljeno je od prirodnih sastojaka.

24-5

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu.