14-13

Velike ideje u malim stanovima

Kada je životni prostor mali, svaka ideja da se maksimalno iskoriste potencijali je velika.

U tom smislu, prikupili smo sa raznih strana i sa vama danas delimo 10 ideja koje vam mogu pomoći da svoj mali stan uredite maksimalno pragmatično i maksimalno lepo. To jest, da ga opremite tako da bude maksimalno po vašoj meri.

1.Svetle boje i sofa na rasklapanje

Ili na razvlačenje, kako vam draže 😊 Tek, glavni adut ovog malenog stana su svetlost boja koje rasterećuju prostor i pragmatičan pristup nameštaju: na primer, sofa služi i kao krevet za spavanje. Posmatrano sa aspekta udobnosti i zdravlja, spavati na krevetu na razvlačenje nije idelano rešenje, ali ako je rešenje privremeno i ako nema drugog, onda nam ne preostaje ništa drugo do da mu se prilagodimo.

Kuhinja je bele boje i svedena je u obradi i nijedan deo nje ne pravi vizuelnu buku.

1

1.2

2.Otvoreni koncept i puno nameštaja za skladištenje

U ovom stanu primećujemo da su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak jedna prostorija podeljena na funkcionalne zone, što prostor čini većim, samim tim što ga ne opterećuju bespotrebni zidovi.
U spavaćoj sobi je sprovedena najmudrija odluka na svetu: budući na ograničenost prostora, osim kreveta, ugradnog ormara i komoda – dakle, u pitanju je nameštaj po meri – ova soba ne sadrži nijedan drugi komad.

2

2.1

3.Kuhinja ispod stepeništa

U ovom malenom dupleksu, primenjena su dva rešenja za maksimalnu iskorišćenost dnevnog prostora: prvo je to što su srušeni svi pregradni zidovi te se dobio otvoren prostor, a drugo je mudra odluka da se malena kuhinja smesti ispod stepeništa. Kuhinja je mala, ali joj ničega ne manjka: ni svetlosti, a ni elemenata za skladištenje posuđa. Napravljena je po meri prostora jer se nikako drugačije ne bi mogao iskoristiti svaki centimetar.

3

3.1

4.Potkrovlje u koje je stala i radna soba

Evo kako se u ovom potkrovlju došlo do optimalnog rešenja: srušeni su pregradni zidovi, a kao paravan između dnevne zone za privatni život i radne sobe, napravljen je ormar po meri. Takođe, čitav kancelarijski prostor je opremljen nameštajem po meri.

4

4.1

5.Kombinacija stilova kao razgraničavanje funkcionalnih zona

U ovom potkrovlju se desilo upravo to: nekoliko različitih, a ipak međusobno uklopivih stilova je podelilo delove prostorije na oblasti koje imaju različite funkcije. U maleni prostor između kuhinje i dnevne sobe se smestila čak i mini radna zona, stilski obeležena samo jednom lampom. Spavaća soba je, suštinski, jedan krevet i malo prostora za prolaz do kupatila, ali deluje veće i obilnije jer se kupa u prirodnoj svetlosti koju pojačavaju bela boja zidova i nežni tonovi tekstila.

5

5.1

6.Nameštaj po meri kao separator prostorije

Ovaj stančić izgleda prelepo: romantičan, s primesama ruralnog stila, rasterećen… Kuhinjski elementi napravljeni su po meri, jednostavni i od poda do plafona. Polica za knjige je dobila dvostruku ulogu: da skladišti knjige i da razdvaja društvenu zonu od privatne.

6

6.1

7.Primarni zadatak – osvetliti prostor

U ovom stanu je najveći izazov bio obezbediti dovoljnu količinu svetlosti svim prostorijama. Zato je dizajner enterijera običan pregradni zid zamenio staklenom pregradom između uske kuhinje i dnevnog boravka. Iako kuhinja ima jedan prostor, njena površina i arhitektonska specifičnost su takve da bi, da nije izabrana providna opcija, delovala klaustrofobično i skučeno.

7

7.1

8.Povezivanje u (razdovjenu) celinu

Mladi bračni par koji stanuje u ovom ne tako velikom stanu sa svoje troje dece (u pitanju su trojke) odlučio je da, stari veliki dnevni boravak podeli na dva dela i od jednog napravi zonu za druženje, a od drugog deo za sednje, ali i spontan „prelaz“ na dečju sobicu, koja je opremljena krevetićima za svo troje dece.

8

8.1

9.Iskorišćenost prostora od poda do plafona zahvaljujući nameštaju po meri

U ovom stanu (u kome inače živi jedna mlada dizajnerka enterijera) nekim zidovima su dodeljene počasne uloge da ponesu nameštaj po meri, od poda do plafona. U pitanju je, pogađate, polica za knjige u dnevnom boravku i „kocka sa kliznim vratima“ koja, verovali ili ne, vrši funkciju gostinske „sobe“. Doduše, pre je u pitanju gostinska kocka s krevetom, no nećemo cepidlačiti u potrazi za adekvatnom terminologijom 😊 Važno je da je ideja genijalna!

9

9.1

10.Ni manjeg prostora ni većih ideja

Ovaj stan je, očigledno, veoma mali. Ipak, zahvaljujući mudrim idejama, njegova iskorišćenost je maksimalna, a izgleda očaravajuće. Kada govorimo o mudrim idejama, prvenstveno mislimo na kuhinju po meri, prostorije pregrađene staklom, kao i na mini trpezariju, smeštenu u ćošak ispred kredenca, koji bi svakako ostao mrtav ugao, da nije ovog simpatičnog rešenja.

 

10

10.1

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble

Fotografija na fejsbuku i na naslovnoj strani: Delikatissen