dnevna soba

Dom po meri ukućana

Prostor u kome boravimo treba da bude uređen u skladu sa potencijalom i raspoloživim sredstvima, ali i sa potrebama i željama ukućana.

To između ostalog znači da se uređenje našeg životnog prostora mora menjati paralelno sa promenama kroz koje prolazimo mi, to jest, paralelno sa našim životnim fazama. Toga smo često svesni. Recimo, kada uređujemo dečju sobu – od uzrasta za bebe do školskog uzrasta – ali, s druge strane, neretko i zaboravljamo da napravimo potrebne promene; na primer, kada odemo u penziju ili kada nam se deca odsele iz porodičnog doma i odu (na primer) na studije, mi ostavljamo enterijer onakvim kakav je bio i pre te bitne promene.

E, vreme je da shvatimo da taj trend možda valja i menjati i da je uređenje doma, u ovakvim životnim fazama, skoro pa neophodno.

1.Kuća za nove trenutke

Te neophodnosti je bio svestan jedan bračni par koji je, nakon odlaska u penziju, poželeo da uredi svoj dom u skladu sa njihovim potrebama: da bude prilagođen penzionerima, da bude prijatan unučićima kada dođu u goste, kao i sinovima i snahama, ali i da bude iskorišćen svaki ćošak.

1

2.Dnevni boravak u L formi

Veoma dobro, praktično, mudro i lepo iskorišćen prostor. Između ostalog, razlog što je tako dobro iskorišćen je taj što je svaki kutak opremljen ormarima po meri prostorija: od predsoblja, preko dnevne sobe, do kuhinje i kupatila.

2

3.Dnevni boravak praktičan i prostran

Pošto se u ovom domu okupljaju tri generacije (vlasnici, njihova deca i unučići) bilo je potrebno da bude prostran i da se ljudi u njemu osećaju prijatno i slobodno. Zato su vlasnici izabarali garnituru za sedenje za najglomazniji komad nameštaja, a ostatak prostora su popunili okruglim stočićem i nameštajem koji diskretno vrši funkciju. Pogađate, opet je u pitanju nameštaj po meri.

3

4.Trpezarija kao neophodnost

Između kuhinje i dnevnog boravka, nalazi se trpezarija koja, bez obzira što je prili;no prostrana, nije preopterećena nameštajem. Razlog? Vlasnici su želeli da prostor u kome se obeduje bude minimalno opremljen bilo čime, osim neophdodnim nameštajem – stolom, stolicama i kredencem za posuđe.

4

5.Detalji su važni

U ovom slučaju, detalj koji ne traži nimalo pažnje za održavanje je tapeta koja, budući da ima cvetne motive, odiše svežinom i vitalnošću. Ovo je veoma dobar način da se prostorija oplemeni životnim bojama i motivima.

5

6.Kuhinja je važna

Vlasnici su želeli prostranu i svetlu kuhinju koja koristi potencijale prostora. Zato nameštaj i jeste beo i svedenih je oblika, a elementi su napravljeni praktično od poda do plafona.

6

7.Kuhinjski stočić

Iako postoji trpezarijski sto, vlasnici su želeli i jedan manji, praktičan za svaki dan, koji će se nalaziti u kuhinji. Da bi zauzimao minimalno prostora, sto se nastalanja i nastavlja na kuhinjsko ostrvo.

7

8.Spavaća soba po meri

Isti slučaj kao s kuhinjom! Da bi se maksimalno iskoristio prostor, u spavaćoj sobi su napravljeni plakari do plafona, u diskretnoj beloj (svetlo bež) boji i ugrađeni su tako da se iza / ispod / iznad njih ne može skupljati prašina.

8

9.Multifunkcionalno uzglavlje

Uzglavlje je poslužilo i kao separator prostorije između kreveta i plakara, što je i praktična i lepa ideja, zar ne? Police služe za odlaganje knjiga koje se trenutno čitaju ili čekaju na čitanje, mada je moglo biti i zatvoreno i poslužiti za toaletu koja je potrebna svakom intimnom prostoru.

9

10.Kupatilo u tonu

Budući da su sve prostorije opremljene nameštajem po meri, bilo je logično da će se to „desiti“ i kupatilu. Boja je izabrana delimično zbog efekta čistoće, ali i svetlosti, a dimenzije elemenata… Pa, pogađate, da bi se i u ovom slučaju iskoristio sav mogući prostor.

11

Nama su se ideje i rešenja za ovaj dom veoma dopala i zato i delimo ovaj primer sa vama. Vodimo se mišlju da sve što inspiriše nas, može inspirisati i vas. Da li smo u pravu? Pišite nam u komentarima😊

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble