38

20 svetlih dnevnih boravaka po meri

Dnevne sobe koje ćete videti u nastavku imaju zajednički imenitelj: puno svetla. I iako je dobra okrenutost ka svetlosti ključni faktor koji je uticao na lepotu ovog prostora, ne želimo da oduzmemo zasluge ni ostalim elementima uređenja koji su uspeli da iskoriste ovo prirodno osvetljenje na najbolji način. Uklonjene su barijere koje bi eventualno mogle da sprečavaju cirkulaciju svetlosti, izabrane su boje nameštaja i dekorativnih detalja koje favorizuju svetlost, a dimenzije nameštaja su takođe doprinele da ovi dnevni boravci izgledaju lako i rasterećeno.


Pre nego što pogledate ove svetle primere, zamolićemo vas da se osvrnete na nekoliko saveta koje bi bilo dobro da i vi ispoštujete u svom prostoru:

Napravite prolaz ka svetlosti!

Popularne izreke poput one: „Gde sunce ulazi, doktor ne zalazi.“ pokazuju da je sunčeva svetlost izvor zdravlja. Sunčeva svetlost jača imuni sistem, omogućava sintezu vitamina D, pomaže u očuvanju kostiju, podiže raspoloženje, povećava optimizam i amortizuje apatiju.

Iz tog razloga i radi unapređenja zdravlja, preporučljivo je da dizajnirate raspored prostorije prema prirodnom svetlu koje ulazi u prostor. Dobro je da predvidite područja koja su najbliža prozorima gde će se smestiti sofa i fotelje, kako bi se što više iskoristila prirodna svetlost tokom dana. Takođe je veoma važno da pravilno rasporedite nameštaj — police za knjige, ormariće, komode — tako da omogućavaju prolaz svetlosti.

Neka boja bude vaš saveznik

Birajte boje zidova, plafona, nameštaja i aksesoara koje će se dnevni boravak učiniti svetlijim: bele, žute ili veoma svetle boje su odlična opcija za sobe sa malo prirodnog svetla, kao što je slučaj sa onima koje su orijentisane na sever.

Računajte na nameštaj po meri

Kada opremite svoj dnevni boravak nameštajem po meri, ne samo da imate mogućnost da iskoristite svaki centimetar kvadratni na najbolji način, nego imate i luksuz da NE upotrebite svaki centimetar kvadratni. Da pojasnimo: ponekad industrijski nameštaj, zbog svojih predefinisanih dimenzija, uzme više prostora nego što je neophodno i time zakrči i cirkulaciju svetslosti, a i osećaj prostranstva. S nameštajem po meri nema greške jer je garancija da će prostorija biti optimalno iskorišćena.

Sada vas ostavljamo da pogledate fotografije koje smo izabrali da vam prvenstveno budu inspiracija, a mi smo tu za realizaciju ideja – kada za to bude pravi trenutak u vašem životu i u vašem domu 😊

1

4

5

6

9

11

14

16

18

19

22

25

26

30

33

34

35

37

41

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Fotografije:  El Mueble