DSC09815

Harmonija u kupatilu – od koncepta do saveta

Kupatila su prostorije koje nekako uvek zaobilazimo u dekoraciji. Neki jer smatraju da su mala i da ih je lako urediti, neki jer u njima realno i ne provodimo najveći deo vremena, a neki jer im je ideja da sve u kupatilu treba da bude funkcionalno i to je to.

Mi verujemo da su kupatila ravnopravne prostorije sa ostalima. I zato brinemo o njihovim uređenjima, a i zanimamo se raznim pristupima na ovu temu – što ste i primetili ako nas pratite i ako čitate naše blogove. Danas sa vama delimo Feng Šui filozofiju uređivanja kupatila.

 

Feng Šui je jedna od drevnih filozofija koja, između ostalog, ima za cilj da unosi mir i spokoj u kuću. Zahvaljujući ovakvom načinu uređenja, prostor uspeva da oslobodi pozitivnu i protočnu energiju. Pa, ako je verovati ovoj filozifiji, takav efekat je moguće postići i u kupatilu, a pronalaženje „srećnijeg“ kupatila, sa dobrom energijom i brigom, svima je na dohvat ruke.

 

KAKO HARMONIZOVATI KUPATILO PREMA FENG ŠUIJU?

Da biste imali kupatilo u skladu sa Feng Šui filozofijom, morate u njega uneti neke od ovih elemenata:

Drvo

U svim kupatilima koja su uređena u odnosu na Feng Šui kulturu negde mora biti drvo. Razlog? Višak vode u kupatilu. Prema Feng Šuiju, svi prostori moraju imati ravnotežu pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Kako voda preovlađuje u kupatilu, ova sila mora biti nadoknađena drvetom.

Kada nedostaje element drveta, može se nadoknaditi postavljanjem zelene biljke ili nekog detalja od organskih materijala kao što je pletena korpa, kupatilski pribor… Ključno je da svi drveni elementi koje dodate uvek propuštaju toplotu kako bi upili višak vode.

Zatvorena vrata

U svetu dekoracije popularni su otvoreni prostori, bez vrata i međusobno povezani. O kupatilu i dalje postoji polemika. Za Feng Šui je, međutim, vrlo jasno: bolje je držati zatvorena vrata. Ista stvar se dešava i sa poklopcem toaletne šolje, to jest, savetuje se da bude uvek spuštena.

Svetlost

Svetlost je suštinski element u celoj kući. Bez svetlosti nema života, a ni dekoracija ne izgleda isto. Ovo važi i za kupatilo. Ako imate sreće, uvek se odlučujte za prirodno svetlo. U slučaju da kupatilo nema pristup prozorima ili da ima malo svetla, pored sijalice, unesite u kupatilo čak i dekorativnu lampu ili sveću.

trucos-ganar-luz-bano-00497575_82fc9610_1000x1468

Vesele boje

Boja je važna za privlačenje dobre energije, ali najčešće se opredeljujemo za bela kupatila ili veoma neutralne tonove. Upravo to je razlog da peškiri i drugi dodaci treba da budu u boji. Zelena i plava su savršene boje za nameštaj i druge velike komade vašeg kupatila.

banera-vintage-con-toallas_eb70da9a_581x774

Obli oblici

Zaobljeni oblici pomažu protoku energije. Kada, lavabo sa krivinama, ili čak okruglo ogledalo, uvek će biti bolji od pravougaonog modela ili onog sa previše oštrim uglovima. Iskoristite činjenicu da su „obline“ sada trend i dodajte neke elemente ovog tipa u kupatilo.

Mirisi

Prijatni mirisi ne mogu izostati u kupatilu koje je usklađeno sa Feng Šui filozofijom. Mirisi nas opuštaju i, na kraju krajeva, izazivaju senzacije. Stoga je normalno da budu u kupatilu. Dakle, koristite eterična ulja ili štapiće i u kućnim uslovima napravite maleni mirisni spa.

00471081-o_ad637a04_1000x1497

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu.