tv-y-espacio-trabajo

Luksuz u malom stanu – moguća misija

Kada pomislimo na luksuzan enterijer, prva asicijacija nam je prostrana kuća. I nije nam namera da tu asocijaciju u ovom blogu dovodimo u pitanje, već da ukažemo da nedostatak prostora nije u suprotnosti sa luksuzom i da je sasvim moguće stvoriti takav dom i u prostoru koji jedva da ima 30 kvadratnih metara. Samo je potrebno pažljivo osmisliti enterijer, vodeći računa o materijalima, bojama, dimenzijama i oblicima svih elemenata u prostoru, kao i o njihovom međusobnom odnosu.

salon-sofas-modulo

Kako je postignut efekat većeg prostora?

Inspiracija za ovaj blog nam je, pored potrebe da pomognemo svima koji razmišljaju o uređivanju malog prostora, bio i stan koji vam danas pokazujemo. U pitanju je projekat koji je razvila Alain Timonina za mladu ženu koja je tražila savremeni studio sa podeljenim područjima. Rezultat možete videti i sami, a nama se posebno svideo karatker koji je ovaj prostor dobio nakon uređivanja. Centralni deo prostora koji odvaja prostor za ulaz iz zone koja predstavlja dnevnu sobu, sadrži kuhinju, spavaću sobu i kupatilo, a istovremeno i fizički i vizuelno razdvaja prostor.

salon-general

salon-cubo-central

salon-dormitorio

Dve boje – dve glavne uloge

Izbor prvog protagoniste je pao na belu boju na većini zidova, a centralna kocka koja predstavlja spavaću sobu je odvojena orahovinom, što prostoru pruža toplinu i daje dubinu celoj kući. Harmonija je takođe dobro postignuta i kroz prisustvo stola i stočića za kafu koji su napravljeni od iste vrste drveta, kao i kroz upotrebu sličnih tonova u tekstilu (tapacirana stolica, zavese i elementi koji čine kauč). Primetićete da su u pitanju svetli tonovi, što i ne iznenađuje jer svetle boje doprinose da stan deluje veće i prostranije.

cocina-pasillo

frontal-cocina

Svetlost kao vezni igrač

Kad smo već započeli temu o svetlosti, hajde da je ovde nastavimo. Primetićete da ovom stanu ne nedostaje prirodnog svetla, no uprkos tome, s obzirom da je osećaj prostranstva u ovakvim prostorima jako bitan, veštačko svetlo je pristuno u svakoj oblasti koja nema direktan pristup prirodnom svetlu. Pultovi koji čine kuhinju – a takođe prave granicu između kuhinje i hodnika – osvetljeni su indirektnom svetlošću, pa na taj način povećavaju osećaj dubine prostora. Dodatno, ova kuhinja je veoma jednostvnih linija, svetlih boja, a ostale funkcionalne celine su na sličan način doprinele da, iako kuća ima samo jedan prirodni izvor svetlosti, enterijer izgleda veoma svetlo.

baño1

baño-2

Pravi izazov za dizajnere

Živeti u centru grada, ili uopšte u gradu, i pronaći prostran dom, danas je skoro nemoguća misija. Ne samo zbog visine kirije, ili zbog cene nekretnina po kvadratnom metru, već i zbog toga što se poslednjih par decenija prave zgrade koje prate trend smanjenja prostora, kako bi se omogućilo više stanova, ali i ostvarili veći profiti. To je dovelo do potrebe da se dizajneri enterijera uhvate u koštac sa izazovom da ne samo urede mali prostor tako da bude funkcionalan, već i da ga ukrase tako da deluje otmeno, udobno, ukusno i vrlo često, luksuzno.

hall

Pasillo-entrada

Za jednu osobu ili za jedan par, ovo je savršen dom u kome se nalazi sve što je potrebno. Da li se slažete sa nama, ili ipak mislite da je za udobnost potrebna velika kvadratura? Čekamo vaše komentare.

 

Izvor: Decora tu Alma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>