0

Feng Šui pravila uređenja kuhinje

Kuhinja je mesto u kome provodite puno vremena, najčešće radeći u njoj nešto lepo. To je prostorija rezervisana za vatru: šporet, mikrotalasnu, ringle, rernu, ali i za vodu: sudopera i frižider. Danas želimo s vama da podelimo dekorativne savete koje morate da poznajete ako želite vaša kuhinja postane prostor u kojem vlada Feng Šui.

1

Znamo da kuhinja treba da bude mesto za pripremu hrane, ali i mesto za sastanke sa prijateljima i porodicom. Poželjno je da ima sto za kojim možete doručkovati ili spremiti lagani obrok, koji se može koristiti i kao stočić za kuvanje ili za pravljenje društva nekome ko kuva.

2
Ova prostorija bi trebalo da bude toplo mesto koje vas podstiče da uđete i kuvate. Mesto koje pruža vitalnost, kreativnost i uživanje. Ako vaša kuhinja još uvek nije takva, ne brinite, ovi saveti i Feng Šui mogu vam pomoći da stvorite mesto gde možete uživati u punim potencijalima prostora.

3

U idealnoj kuhinji komponente svake grupe, to jest vatra i voda, treba da budu zajedno, ali odvojene jedna od druge. Šporet, mikrotalasna pećnica i ploča s jedne strane, vodeni elementi s druge strane. Ni jedan pored drugog, niti preko puta. Kada to nije moguće jer je prostor malen ili zato što imamo kuhinju u kojoj su komponente u nizu, možemo ih simbolično odvojiti koristeći drvo. Na primer, drvenu dasku za sečenje, a takođe možemo koristiti i zemlju: keramičku vazu ili lonac, ili zemljanu saksiju za prirodno bilje ili začine. Položaj kuhinje unutar plana kuće je vrlo važan. Nepoželjno je da bude u centru kuće. Idealno bi bilo da bude blizu ulaznih vrata, mada ne treba da se vidi sa glavnog ulaza.

4

Mesto gde su postavljena vrata je takođe važno. Izbegavajte da vrata kuhinje gledaju u kupatilo ili direktno u ulazna vrata kuće. Ova prostorija bi trebalo da bude blizu ulaza, ali ne tik ispred njega.
Kada su u pitanju boje, poželjne su svetle, ali ne previše tople da ne bi došlo do prekomerne “vatre”, niti previše vodene da ne bi ugasile vatru. Idealni su zemljani tonovi koji nisu baš tamni: pesak, krem, ljuska jajeta, limun, itd … Naravno, u kombinaciji sa nijansama plave i svetlo zelene boje, kao i sa elementima crvene, narandžaste, ružičaste, ali kroz detalje kao što su slike, lampe i biljke. Jako je važno da unesete floru, vegetaciju, biljni svet, kroz fotografije pejzaža, cveće, slike plodova i uopšte kroz razne botaničke motive. Takođe, poželjnno je da u kuhinji budu prikazi života: pejzaži, ljudske aktivnosti, životinje… Ne zaboravite, naravno, koji je glavni razlog postojanja kuhinje: hrana. Dakle, neka svi detalji budu vezani za hranu, dobar apetit i prijatnu atmosferu tokom obedovanja.

5

Prozori, ili kuhinjski bojleri ne smeju biti postavljeni iznad ringli. Pored toga, uvek se moraju održavati, jer prema tradiciji, kada su prljavi, uzrokuju finansijske poteškoće. Zdrave biljke i čiste, uredne površine pokreću protok životne energije – prema filozofiji Feng Šui. Zato je neophodno da napravite dovoljno ormana i polica za odlaganje stvari koje će vam pomoći u održavanju reda.

7

Materijal mora biti u savršenoj ravnoteži jin i jang sa kuhinjskim nameštajem. Drveni podovi imaju toplu teksturu i ne utiču na protok energije. Tvrđi materijali poput mermera su vrlo jang i zato ubrzavaju protok energije. Kada planirate kuhinjski pod, razmislite o tome kako ćete kombinovati nameštaj.
Naravno, ova pravila važe za one koji poštuju, razumeju i veruju u Feng Šui filozofiju. Ostali mogu pronaći neki lep savet i zadržati ga u cilju stvaranja lepšeg i harmoničnijeg ambijenta u kuhinji :)

8

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: Virlova Style

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>