1

5 načina da svoj dnevni boravak učinite prostranijim

Ako budete primenili savete koje ćemo videti, ako budete primenili makar jedan od njih, učinićete da vaš dnevni boravak izgleda veće. Izdvojili smo ukupno 5 predloga za koje verujemo da su lako primenljivi, a vi ako ste zainteresovani, pročitajte blog i odlučite koji savet bi mogao imati smisla i biti primenljiv na vaš dom.

1.Pročistite prostor

Tokom meseci i godina, nabacujemo stvari, ne bivajući uopšte svesni koliko toga nagomilavamo u sobu. Novi jastuk, nekoliko knjiga, lepa vaza koju ste dobili, još neke fotografije, neki suvenirčić … I tako dodajemo koješta i punimo prostor. A s druge strane, retko kad se setimo da treba da bacimo ili sklonimo stare stvari, kao što, najposle,  činimo s garderobom. Zato, ispraznite malo TV komodu i oslobodite njenu vidljivu površinu od sitnica. Sto za kafu i trpezarijski sto pospremite od nepotrebnih detalja. Na ovaj način ćete za nekoliko sati dozvolliti svojoj dnevnoj sobi da diše i prostor će biti otvoreniji jer neće biti toliko gužve. Možda vam se ovo čini trivijalnim zadatkom, ali u trenutku kada to učinite, izađite iz svoje dnevne sobe, idite do parka, popijte pivo ili prošetajte. Kada se vratite, shvatićete kakvu ste promenu napravili. Ne kažemo vam da postignete minimalizam, ali i sama logika vam kaže da se prostor koji je preopterećen elementima čini i vizuelno težim, kao i da prostorija koja nema višak elemenata deluje veće i lakše.

1

2.Sklonite zavese

Vidite, zavese su veoma važan dekorativni element, ali pored svoje estetske upotrebe ispunjavaju vrlo važnu funkciju: regulišu količinu svetlosti koja ulazi u prostor. Stoga, ovaj savet nije strogo pravilo, već fleksibilan predlog koji bi trebalo da prilagodite svojoj dnevnoj sobi. Zavese imaju veliku vizuelnu težinu, naročito ako su preopterećene teškim tkaninama i ako su neprozirne. Ako ih uklonite, videćete da vaša dnevna soba dobija dubinu i da je prostor veći. Vizuelna razlika je šokantna. I za ovaj savet, reći ćemo vam isto kao i pre. Skinite zavese i prošetajte. Kada se vratite u svoju dnevnu sobu, videćete da je velika razlika. Ako ne možete ili ne želite da uklonite zavese, jer vam obezbeđuju privatnost i regulišu prirodnu svetlost koja ulazi, a vi onda kupite lakše i diskretnije.

2

3.Oslobađajte površine koliko god je to moguće

Na isti način na koji se prethodni savet u nekim slučajevima ne može primeniti, moguće je i da će ovaj nekima od vas biti teško održiv u realnosti. Ali, toliko je efikasan i lak za sprovođenje u delo, da mi prosto moramo da ga stavimo na ovaj spisak. Ovo je dokazana činjenica: što je dnevni boravak čistiji, to će veći izgledati. Drugim rečima, što je veća površina zidova i podnih ploča, veća će izgledati vaša dnevna soba. Osećaj da je dnevna soba ili bilo koji drugi prostor malen, uglavnom dolazi od činjenice da naše oko ne može da joj sagleda prečnik, ponajviše zato što je puna nameštaja i što su zidovi i podovi opterećeni stvarima. Zato, svoju dnevnu sobu učinite svetlom koliko god je to moguće. Ako nameštaj rasporedite tako da između njega ima prostora i da zidovi dišu, ako zidove oslobodite od nepotrebnih fotografija, slika i ostalih zidnih detalja, videćete kolika je razlika u izgledu i u poimanju prostranstva prostorije.

3

4.Sakrijte kablove

Ovaj korak ili trik daje veoma dobre efekte, jer kablovi, kojih često imamo i mnogi od njih su nam u vidokrugu, stvaraju vizuelni poremećaj zbog čega naša dnevna soba izgleda kao da je u njoj gužva i nered.

4

5.Napravite optičku varku viših plafona

Viša dnevna soba će izgledati veće ako plafoni budu izledali kao da su viši, zar ne? Trikova da to postignete ima na pretek, a mi ćemo vam izneti samo nekoliko: opremite sobu niskim nameštajem, visoke elemente postavite u uglove, slike i zidne fotografije postavite vertikalno, to jest, po dužini, koristite tapete sa vertikalnim linijama, okrečite plafone sjajnom i svetlom bojom…

5

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor: Mil Ideas