0-1

Elegantni minimalizam jednog malog stana

Neretko čujemo stavove da je minimalizam hladan, nepristupačan i bezličan… I mi se delimično slažemo sa tom tvrdnjom. Ali, samo delimično! Jer, minimalizam može da bude hladan i bezličan i rigidan, ali samo ako to vlasnici žele, ili ako nisu zainteresovani da od svog stana naprave topao dom koji nosi lični pečat.

U prilog ovom mišljenju, delimo sa vama jedan predivan primer stana koji je uređen na vrlo minimalan način, a i dalje izgleda toplo i prijatno.
Ako se pitate zašto, odgovor je prost: zato što topla i prijatna dekoracija ne mora nužno biti ispunjena prekrivačima, jastucima i svećama. Mnogo je važnije da se izaberu tople i harmonične boje, da se stanu obezbedi priliv nežnog i prirodnog svetla, da se u dom unesu meki i prirodni materijali i elegantne završne obrade.

Uostalom, vidite i sami ovaj minimalistički, prijatan dom u skandinavskom stilu, u kome je, sasvim smo sigurni, veoma prijatno živeti.

Zgrada u kojoj se nalazi ovaj stan pripada staroj gradnji. Obnovljena je krajem XX veka i to na način da je zadržala svoj elegantni „starinski“ izgled (pogledajte samo plafone, vrata, prozore i pod) sa svim elementima koji su bili moderniji u prošlim vremenima.

 

Visoki plafoni, ukrasne lajsne, rozetne, visoka dvokrilna bela lakirana drvena vrata, sve su to elementi koji nas vode u druga, davno prošla vremena, ali koji uopšte nisu u neskladu sa najmodernijim elementima, poput one otvorene kuhinje, sa pravim i svedenim linijama.

1-25

2-21

3-23

4-23

Sva dekoracija je vrlo lagana i diskretna, a nama je najveću pažnju privukla virtuoznost koja je pupotrebljena da se napravi zatvorena kuhinja po meri.

5-22

6-23

7-21

9-19

Boja bela i neutralna, u dezenu mermera, nosi eleganciju i ističe sve komade – konkretno mislimo na kuhinjske elemente, zatim na slavinu, radnu ploču, mehanizam otvaranja… Upravo zahvaljujući odabranom dezenu, svaki element kuhinje blista. Da je kuhinja isključivo bela, bila bi isuviše sterilna, a ovako je dobila sjaj koji je istovremeno i upečatljiv i diskretan.

11-15

12-15

13-14

15-12

16-11

Osim kuhinje, zamolićemo vas da se osvrnete na plakar u predsoblju, kao i na kupatilski komad nameštaja. Bez obzira što su u pitanju naizgled jednostavni komadi nameštaja, važno je da primetimo koliko je neophodno uklopiti stil i funkcionlanost, da bi se dobio maksimalni efekat.

Garderober u hodniku, budući da prostora (makar u širinu) nije bilo mnogo, makar spolja gledano, ispunio je misiju. Pored toga što je iskorišćen prostor od poda do plafona, dizajneri su iskoristili i prostor iznad radijatora da naprave jednu policu tik iznad radijatora i dvodelnu viseću komodu ispod samog plafona, koja, iako ne baš lako dostupna, može poslužiti za odlaganje potrebnih stvari koje se ne koriste često.

32-5

30-5

Nadamo se da ste uživali u ovoj virutelnoj poseti, makar u onoj meri u kojoj smo uživali mi. Pišite nam svoje utiske u komentarima.

24-9

23-9

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: Delikatissen