profilna

9 saveta za bolju zvučnu izolaciju sobe

Buka sa ulice ili ona koja dolazi iz komšiluka mogu da uznemire čak i Dalaj Lamu, a da neće nas. Posebno kada pokušavate da čitate, spavate ili.. da zafržite imidž dobrog komšije. Ako primenite neku od ovih ideja, vrlo je verovatno da ćete eliminisati ili makar ublažiti mnoge neprijatnosti.

Iako lokacija, kvadratura, osvetljenost i cena jesu parametri koje uzimamo u obzir pri kupovini ili iznajmljivanju kuće ili stana, tišina je jedan od izuzetno važnih faktora koji utiču na dobar kvalitet života, budući da nam je tišina – ili makar mali stepen buke – potreban uslov da se odmaramo, koncentrišemo na rad, prepustimo uživanju, pratimo svoje misli, a o spavanju i da ne pričamo. Ovo posebno razumeju oni koji imaju bučne komšije, ili žive pored kafića, radionice, kioska brze hrane koji radi noću, mada ne treba zanemariti ni stepen patnje onih stanara kojima su  uređaji poput antene, klima uređaja, liftova, kuhinjskih skalamerija tik pored uha. Sve ovo može od života napraviti tihu patnju, a od  odmora  nemoguću misiju. Zato, pored iskrenog razumevanja i solidarnosti, danas sa vama delimo i nekoliko ideja za smanjenje decibela u vašem prostoru.

prvaslika

1. Zavadi pa vladaj

Što je veća prostorija, to će lakše služiti kao rezonantna kutija. Ako ste razmišljali o reformi stana i ako možete napraviti podele prostorija ili povećati debljinu zidova tako što ćete ih obložiti zvučnim izolatorima, učinite to bez oklevanja.

2. Knjigom protiv buke

Čitanje i znanje obično traže vreme a ne zauzimaju prostor, ali kada to desi, evo šta je ishod: Postavljanje police za knjige sa drvenom pozadinom preko celog zida. Verujte, dobra je ideja za prigušenje neželjenih zvukova. Ovo ne znači da ćete se rešiti buke, ako je stepen veliki, ali sigurno znači da ćete makar amortizovati zvuke.

knjige

3. Ako ne možeš da je pobediš, pridruži joj se

Mašine i aplikacije koje reprodukuju beli šum, ma koliko to nekome bilo čudno,  jesu  jedna od metoda koje daju sjajne rezultate onima na koje se ovaj problem odnosi i koji ne mogu da zaspe od buke koja dolazi spolja; samo pogledajte preglede kupaca ovakvih proizvoda i sve će vam biti jasno. Ima nešto dobro u tim frekvencijama koje nam u svojoj monotoniji pomažu da se koncentrišemo i zataškamo spoljašnju buku koja nas muči.

4. Odenite svoju sobu

Zavese i tepisi, posebno kada su napravljeni od neke teške tkanine, mogu apsorbovati mnoge od tih zvukova koji vas uznemiravaju. Pošto tkanja, makrame i  tapiserije ovih godina jesu u modi, iskoristite ih i spojte lepo i korisno.

alfombra

5. Prepoznaj pa porazi

Često nismo ni svesni da u našoj kući postoje elementi kao što su slepe ili šuplje kutije, kao što su one oko prekidača i utičnica, koje služe kao sjajan provodnik buke. Smanjili biste neugodnost ako biste ih obložili dobrim izolatorima napravljenim za te svrhe (pene, kitovi, lajsne …).

6. Vegetacijom protiv buke

Da bi ublažio buku oko aerodroma Schiphol u Amsterdamu, pejzažni arhitekta Pol De Kort dizajnirao je genijalan sistem biljaka i geometrijskih obrazaca koji minimiziraju upliv zvuka. Ako imate terasu ili ako možete da stavite saksije sa cvećem u prozore, iskoristite kapacitet biljaka da apsorbuju buku.

plantas1

7. Zasučite rukave

Ako svi ovi trikovi ne urode plodom, predlažemo vam da se posvetite velikoj sanaciji: zamenite stare prozore, pokrijte zidove kompaktnim pločama, a izolujte i plafon. Znamo da ovaj korak zahteva veća ulaganja, ali je rezultat i te kako primetan.

8. Ne štedite na drvetu

U mnogim kućama i stare i nove gradnje, dešava se da su vrata obično šuplja: ako ih zamenite drugim, napravljenim od punog drveta, smanjićete buku. Takođe, možete obložiti kritične zidove i plafone drvenim daskama, lamperijom. Na taj način nećete samo ublažiti zvuk, već možete dobiti i sjajne dekorativne rezultate.

puerta

9. Zatražite pomoć

Na kraju, znate i sami da imate pravo da se izborite za miran prostor u kome živite. Probajte sa dijalogom, ako je to moguće. Ako nije, jer liftovi na primer ne razumeju moć dijaloga, ima kompanija specijalizovanih za zvučnu izolaciju prostora, nemojte se ustručavati da ih pozovete i pitate za savete. Oni će vam, pored materijala i predloga šta da radite, dati i procenu troškova koja je veoma bitna u kada se odlučite za veća ulaganja.

Izvor: revistaad.es

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>