namestaj-po-meri-vozdovac-17

Sobne biljke su uvek po meri

Znate da je nama važno da vam domovi budu harmonični i prijatni za život. I znate da, imajući u vidu taj cilj, s vama delimo informacije, savete, ideje, i uopšte, inspirativne tekstove koji vam mogu poslužiti da bolje i lepše uredite prostor u kome živite ili radite. Nameštaj, koji jeste naša ekpertiza, svakako jeste važan, ali je važno i još ponešto. Recimo, važne su sobne biljke. Danas je kucnuo čas da stavimo tačku na mnoge mitove koji ih prate.

Sigurno ste nekada čuli da spavanje sa biljkama u sobi može biti štetno za vaše zdravlje ili da su neke biljke u stanju da uklone zračenje od računara. Pošto su biljke sastavni element svakog zdravog doma, vreme je da, jednom za svagda, razjasnimo zablude i istine o njima.

10

 

Zablude

  • Kaže se da nije dobro spavati u istoj prostoriji sa biljkama  jer one troše kiseonik koji nam je potreban za disanje i „truju“ okolinu ugljen -dioksidom. Ovo je najčuveniji i ujedno najnetačniji mit kada su u pitanju sobne biljke. Tokom noći, kada biljke ne dobijaju sunčevu svetlost, one apsorbuju kiseonik i oslobađaju ugljen -dioksid kako bi preživele, ali je količina kiseonika koju koriste zanemarljiva. Isto bi se dogodilo ako sobu delite sa drugom osobom, ona troši deo kiseonika u prostoriji, ali kiseonika svakako ima dovoljno da nekoliko ljudi spava u istoj prostoriji.
  • Sobnim biljkama je potrebno mnogo svetla da bi preživele. Ovo je mit jer mnogim biljkama nije potrebna direktna sunčeva svetlost, a ima čak i onih koje bi mogle izgoreti ako bismo ih izložili direktnoj sunčevoj svetlosti. Dakle, ako želite sobne biljke, samo izaberite najpogodniju za svako od mesta koje želite da oboogatite.
  • Kaktusi donose nesreću. Još jedan mit, stvoren bez ikakvog osnova. Kaktus može biti savršena biljka u vašem domu, jer zahteva malo nege. Dodatno, kaktusi su veoma zabavni jer ih ima u raznim bojama, oblicima i veličinama.
  • Kaktusi apsorbuju zračenje računara i električnih uređaja. Uprkos velikim prednostima koje nam biljke poput kaktusa pružaju, nema dokaza da je ovo istina.
  • Ako žena zaliva biljke tokom menstruacije, biljke će se osušiti. Ovo je mit, a i glupost, zajedno sa mnogim drugim mitovima i glupostima koje se vezuju za ovaj mesečni period kroz koji prolaze skoro sve žene. Ne postoje naučni dokazi ili stvarni slučajevi u kojima se ovo dogodilo.
  • Dobro je razgovarati sa biljkama. Možda je dobro nama, ljudima, da razgovaramo sa biljkama, jer se tako izražavamo, ali biljke od toga neće imati koristi.

7

Istine

  • Biljke tokom dana troše ugljen -dioksid i proizvode kiseonik u toku vršenja fotosinteze, pa čine dda vazduh u vašoj kući bude bogatiji kiseonikom, poboljšavajući njegov kvalitet.
  • One su takođe prirodni pročišćivači vazduha. Neće ukloniti svo zagađenje vašoj kući, ali će pomoći da ambijent bude zdraviji. Mogu smanjiti nivoe zagađujućih i štetnih po zdravlje materija, poput formaldehida koji izaziva alergije, astmu i iritacije ili dobro poznatog ugljen-monoksida u duvanskom dimu. Postoji detaljan izveštaj koji je priredila NASA, a objašnjava prednosti biljaka za vazduh.
  • Daće vašem domu prijatan miris i vlažnost vazduha čime će regulisati temperaturu prostorije i i suvoću vazduha.
  • Lepe su i dekorativne, te vašem domu mogu pružiti ugodnu i živahnu atmosferu, pa mogu pozitivno uticati na raspoloženje i pomoći vam da se opustite.

4

Ovo su neke od mnogih pogodnosti koje možemo iskoristiti od naših zelenih prijatelja. Ali zapamtite, dobro se informišite o tome koje biljke treba da imate u svom domu

Preporučujemo neke poput spatifilijuma, palme areke, maslačka ili fikusa. I naravno, ne treba preterivati i pretvarati sobu u džunglu, par biljaka je sasvim dovoljno da oplemenite prostor.

namestaj-po-meri-vozdovac-6

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>