Prolećno čišćenje doma uz instrukcije Mari Kondo

Svakako ste planirali prolećno čišćenje svog doma. I svakako će vam dobro doći da uvedete red i harmoniju u svoj dom.

Ovoga puta vas nećemo samo podržati već ćemo, kako bismo vam ovaj zadatak učinili jednostavnijim, sa vama podeliti savete mudre Japanke, gurua kućne harmonije, Mari Kondo.  Za nju je proleće vreme novih početaka i smatra da čišćenje kuće „može biti katalizator sreće i produktivnosti“, a čitav postupak je podelila na 7 koraka koje mi, s verom da će vam pomoći prilikom čišćenja vašeg doma, sada delimo sa vama.

 

KORAK 1. Prvo sve pospremite
Marie Kondo smatra da su čistoća i red termini koji se često nepravedno poistovećuju, jer uopšte nisu sinonimi. Za nju: „raspremanje je čin suočavanja sa sobom, dok je čišćenje čin suočavanja sa prljavštinom.“ Stoga, ako ga prvo ne pospremite, vaše gnezdo teško da će zaista biti čisto. Kondo tvrdi da „raspremanje zahteva pažljivo razmišljanje, dok čišćenje može biti meditativni čin: um se prazni dok su ruke u pokretu“. Dakle, prvi korak je primena KonMari metode sređivanja nereda.

CJ_ref_edit-(1)

KORAK 2. Izdvojte na jedno mesto sve što vam je potrebno i napravite plan

Pošto veliko čišćenje zahteva pažljivo planiranje, prvo se morate pobrinuti da imate sve potrebne elemente (sredstva za čišćenje, krpe, metlu …). Guru za red i higijenu, u ove svrhe, preporučuje upotrebu kutije za nošenje manjih predmeta i sredstava za higijenu, jer u ormaru ili u ostavi imate više sredstava za čišćenje nego što vam ovom prilikom treba. Kad ste izdvojili ono što vam treba za rad, morate da napravite plan. Odlučite gde želite da usredsredite energiju i onda postavite jasne ciljeve. Mari Kondo, kao i kod raspremanja, preporučuje čišćenje po kategorijama, a ne po prostorijama ili lokacijama. Tako je, na primer, za nju bolje da se odlučite da odjednom očistite sve štekere ili sve prozore, nego jednu sobu. I na kraju,  ona savetuje da se, uz čišćenje, zabavljate. „Otvorite prozore, pustite svež vazduh u kuću, pustite muziku i pravite pauze za đuskanje.

KORAK 3. Mislite na veliko

U svakodnevnom čišćenju, cilj nam je da sredimo najprometnije delove doma i ne bavimo se mnogo uglovima i teško pristupačnim zonama. „Da biste dubinski očistili kuću, morate se pozabaviti velikim komadima nameštaja“ kaže Mari Kondo. Odvojte nameštaj i uređaje od zidova ili ih pomerite tako da usisivač ili krpa mogu da dođu do svakog ugla. Ako imate balkon ili terasu, iznesite tepihe na sunce dok čistite podove. Sunčeva svetlost je prirodno dezinfekcijsko sredstvo. Pored toga, prilikom uklanjanja nameštaja možda ćete doći na ideju da malo promenite raspored u sobi. Nikad se ne zna.

CJ_ref_edit-(7)

KORAK 4. Ne zaboravite ni malo

Nakon generalnog čišćenja, vreme je da se posvetimo sitnicama. Prvo bi trebalo da identifikujete sva mesta na kojima obično ne brišete prašinu često, kao što su teško dostupne lampe, vrh frižidera ili prostor iza televizora. Filteri, poput onih u prečišćivačima vazduha, sistemima grejanja, uređajima za filtriranje vode ili difuzerima su takođe na listi stvačica kojih se ne sećamo često, a trebalo bi ih očistiti.

CJ_ref_edit-(44)

KORAK 5. Frižider je posebna jedinica

Čišćenje frižidera je veliki zadatak, tvrdi Mari Kondo. Prvi korak je da ga potpuno ispraznite. Morate izvaditi hranu, ali i sve fioke, kutije i police. Ako imate nešto od hrane čemu je istekao rok trajanja, izbacite to napolje i iskoristite činjenicu da je frižider prazan da biste temeljno očistili unutrašnjost. Možete to učiniti sa malo sirćeta i sode bikarbone. Isto važi za zamrzivač i ostavu.

KORAK 6. Pritisnite dugme „refresh“

Nakon što ste očistili svaki kutak vašeg doma, vreme je da razmislite o promeni sezonske odeće.  „U idealnom slučaju sva vaša odeća treba da stane u vaš garderober i treba da bude organizovana po potkategorijama.“ kaže Mari, Ako to nije slučaj, vreme je da prolećna odeća, sakrivena negde u nekom ćošku, dobije svoje mesto. Naravno, pre nego što odložite kapute i debele džempere, trebalo bi da ih očistiei jer „prljavština, prašina i znoj privlače moljce i druge insekte i vremenom mogu upropastiti odeću“. Učinite isto i sa posteljinom: tešku posteljinu i jorgane zamenite laganim prekrivačima i presvlakama. A svoju zahvalnost novoj posteljini možete pokazati tako što ćete je poprskati svojim omiljenim esencijalnim uljima. I ne zaboravite da okrenete dušek na letnju stranu!

KORAK 7. Slobodno uprljajte ruke

Ako imate biljke u stanu ili na terasi, proleće je najbolje vreme da ih obrežete, presadite i pođubrite. Znate da zemlja u saksiji ili žardinjeri vremenom gubi hranjive sastojke, zato je dobro da je dohranite. Mari Kondo takođe preporučuje „prskanje lišća radi uklanjanja prašine i premeštanje biljaka u delove stana gde će im odgovarati svetlost koja je drugačija nego zimi“. Na kraju, Mari Kondo deli sa nama svoju filozofiju: „Vaš dom je vaš hram, i kao takav, treba da sadrži stvari koje vam pružaju radost i pomažu vam da budete zdravi, spokojni i sigurni. Zato, izdvojte vreme da izrazite zahvalnost vašem domu, a to ćete najbolje učiniti uklanjajući prljavštinu i predmete koji vam više ne služe. “

 

Izvor: El Mueble