7

Otvoren koncept – dnevne sobe i kuhinje koje će vas inspirisati

Ako želite da proširite i povećate i dnevnu sobu i kuhinju i povežete ih, otvoren koncept (ili, na engleskom, open space) je dobro rešenje. Naravno, ovo nije tako jednostavno postići kao što je jednostavno zamisliti, ali od ideje sve počinje, zar ne?

Što se nas tiče, ako se opredelite za ovaj korak, najbolje je da se, prilikom realizacije, oslonite na pomoć stručnjaka, jer je faktora mnogo, a mogućnosti su uvek ograničene – zato je bolje da neko sa teorijskim i praktičnim znanjem vodi process promene, nego da sami lupate glavom o zid.

1

Ono što jeste važno je, pre nego što se uopšte konsutlujete sa ekspertom, da znate da obavezno morate:

1.Izmeriti dimenzije prostora koji želite da renovirate u otvoreni koncept;

2.Definisati budžet koji planirate da izdvojite za renoviranje;

3.Opredeliti se za vrstu ili vrste funkcionalnosti prostora: da li će biti u pitanju kuhinja i dnevna soba, ili će prostor imati i trpezarijsku zonu, ili možda radni deo koji može poslužiti i kao kućna kancelarijica;

4.Opredeliti se za stil koji će biti isti;

5.Definisati granice između funkcionalnih zona, u čemu vam mogu pomoći strukturalni elementi poput greda;

6.Odrediti upotrebu kuhinji – da li će služiti samo za pripremu hrane ili i za obedovanje;

7.Odrediti stil poda;

8.uzeti u obzir imperative zvani prirodna i veštačka svetlost

9.Povezati kuhinju i Dnevni boravak makar jednim lajt motivom u vidu detalja;

10.Misliti o iskoristivosti svakog centimetra u prostoru.

Ovih 10 imperativa treba da vam služe kao vodič čim uđete u zamišljanje novog rasporeda u svom domu, ali nikako ne smeju da vam budu jedini orijentir. Ponavljamo, ovakvi poduhvati renoviranja su važni i veliki: zahtevaju vaše vreme i novac pa je zato važno da se o svakoj sitnici pobrine stručno lice – naravno, uz konsultacije sa vama. Samo tako će prostor biti uređen po meri i po vašem ukusu, a uređenje prostora po meri je mnooooogo više od pojedinačnih komada nameštaja koji vam se sviđaju i odgovaraju prostoru.

U nastavku delimo sa vama primere koji vas mogu inspirisati i dati vam ideju kako da uredite svoj dom. Neka vam posluže kao orijentacija!

2

3

4

5

6

8

9

10

11

12

13

14

15

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble