3

Kako napraviti zdrav ambijent u spavaćoj sobi

Koliko god šašavo zvučalo, stručnjaci za dekor enterijera kažu da će spavaća soba biti prostorija koja će, u narednih nekoliko godina, pretrpeti najviše promena i koja će pretrpeti najveće promene. Razlog? Prost je: neki drugi stručnjaci – psiholozi, lekari i psihijatri – utvrdili su da je dobar san neophodan preduslov (ne i jedini dovoljan uslov) da bismo živeli dobar život. A da bismo imali dobar i zdrav san, potreban nam je, između ostalog, ambijent koji će nam omogućiti da dobro spavamo.

Iz tog razloga smo mi pronašli izvor koji je na jednom mestu sakupio bitne informacije i predstavio ga kao imperativ. U pitanju je „Špansko udruženje za bolji san“, koje je u saradnji sa dizajnerima enterijera, došlo do bitnih informacija.
Prilikom osmišljavanja idealne spavaće sobe, obrađeno je nekoliko ključnih aspekata, poput sistema za skladištenje, tkanina koje obezbeđuju termoregulaciju, ergonomskog dušeka srednje tvrdoće, dekorativnog okruženja, neutralne temperature, intenziteta svetlosti, a obrađena je i tema ambijentalne buke, koja treeba da bude na odgovarajućem nivou. To su neki od faktora koji su uzeti u obzir i predstavljeni kao bitne uslove za dobar i zdrav san. Takođe, napravljena je podela na dva tipa spavaće sobe, imajući u vidu da odrasli često spavaću sobu koriste za spavanje, a mlađi, deca i adolescenti, ovaj prostor koriste i kao radnu sobu, pa je zato istaknuto da je, u sobama u kojima se i radi i spava, potrebno isključiti i odložiti elektronske uređaje najmanje dva sata pre spavanja.

1

No, hajde da pogledamo koji su to bitni faktori koji utiču na dobar san i da se preispitamo koliko njih naša spavaća soba već sada ispunjava, a koliko bi se situacija, uz neke razumne promene, mogla poboljšati:

Temperatura: mora biti između 18 i 21 stepen. Uzimajući u obzir da tokom REM faze sna naše telo ima veće poteškoće u termoregulaciji, važno je koristiti i tkanine koje će pomoći da se što prijatnije prođe kroz ovu fazu sna.

Svetlost: ona svetlost koju emituju elektronski uređaji nosi sa sobom posledice kao što su odloženo lučenje melatonina, povećana budnost ili odloženo započinjanje spavanja – u narodu poznate kao „nikad zaspati“. Spavanje uz uključeno svetlo uzrokuje da nam san bude plići, izazivaju više budnih stanja i izmenjene moždane talase. Intenzitet svetlosti u sobi pred spavanje ne bi trebalo da prelazi 75 luksa.

2

Buka: ambijentalna buka je jedna od glavnih odgovornih činilaca za prekid sna. Svetska Zdravstvena Organizacija postavlja 30 decibela kao maksimalni nivo buke noću.

Dekoracija: nered koji pravi odeća, razbacane knjige i časopisi, računar koji je ostao otvoren i njegovi kablovi po sobi – sve to nam ne dozvoljava da se odmorimo. Zato, neka u vašoj spavaćoj sobi bude neki komad nameštaja koji će služiti za odlaganje stvari. Takođe, savetuje se da taj komad bude neutralne ili pastelne nijanse kako biste se lakše opustili.

4
Krevet: 7% problema sa spavanjem rezultat je neudobnog dušeka. Idealan dušek je ergonomski, srednje tvrdoće sa jastukom, prilagođenom našem načinu spavanja.

 

Za kraj, podsećamo vas da se spavaće sobe koriste za sve i svašta: za spavanje, jelo, učenje, rad… Mi želimo da vas podsetimo da mogu poslužiti i kao nadahnuće.
Za sve vas koji mislite da ovaj prostor treba da bude poseban, prikupili smo nekoliko ideja najkreativnijih spavaćih soba. Umesto klasičnih primera, uživajte u njima :)
Uz sve ove informacije i uz fotografije koje su nas inspirisale, mi gasimo svetlo i odlazimo u krevet. Laku noć :)

5

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: Revistaad.es