7 stvari koje ima svaka kuća a treba im redovno obnavljanje

U pitanju su stvari, ili bolje rečeno, grupa stvari koje su sastavni deo našeg doma, zahtevaju čestu promenu na šta mi zaboravljamo. Ako se ne menjaju redovno, ove stvari mogu negativno uticati na naše zdravstveno stanje, a o estetici i da ne govorimo.

Donje rublje, peškiri, sunđeri, papuče … Da li ste ikada razmišljali o stvarima u domaćinstvu koje koristite vrlo često, a opet ih ne obnavljate onoliko koliko bi trebalo? Uzmite u obzir da ove stvari imaju rok trajanja. U stvari, nemojte ništa uzimati u obzir – pročitajte tekst!

1.Peškiri se menjaju makar na dve godine

Već znate koliko je važno pravilno pranje i čuvanje peškira. Upotreba sasvim male količine omekšivača je neophodna da biste sačuvali njegovu teksturu, kao i sposobnost upijanja. Takođe, važno je pustiti  ih da se dobro osuše, ali ne izlagati direktnom kontaktu sa jakim suncem. Uprkos pravilnom održavanju, preporučljivo je menjati peškire makar svake druge godine, ako ne i češće, zavisno od njihove upotrebe.

1

2.Obuća za po kući

Najvažnije pravilo je da se papuče, patofne i uopšte obuća za kućnu upotrebu, zaista koristi samo kada smo u kući (nema izlaska na hodnik, na stepenice ili u komšijsku kuću u njima). Jer, to je njegova svrha – da se koriste u kući. Međutim, koliko god da ih čuvate, papuče i patofne sakupljaju mikrobe. Zato ih treba prati svaka 3 meseca, a menjati na godinu dana.

2

3.Jastuci i jastučnice nisu večni

Mnogo se govori o tome koliko često treba menjati dušek, ali šta je sa jastucima? Savet je da ih menjate na dve godine (imajte na umu da mogu nakupiti grinje), a jastučnice treba obnavljati svake godine.

3

4.Pribor za čišćenje: sunđeri, krpe, pajalice prašine, brisko, truleks…

Možda često menjate sunđer i kuhinjsku krpu (preporučuje se svakog meseca), ali šta je sa metlom, krpom za prašinu i ostalim pomagalima? Nije dovoljno redovno prati ove potrepštine za čišćenje. One su jedna od onih stvari koje se moraju menjati svake godine (najmanje). One su gnezdo živih mikroorganizama!

4

5.Bajata hrana u ostavi

„To je suv proizvod, ne kvari se.“ Nije tačno, brašno takođe ima rok trajanja. Zavisno od vrste brašna koje možete izdržati manje ili više, između 6 i 12 meseci mu je maksimum da se očuva u dobrom stanju. Dakle, ako ste jedan od onih koji čuvaju paket u ostavi, vreme je da proverite rok trajanja.

5

6.Ako su začini izgubili svoj miris…

Bacate ih, bacate i bacite! To više nisu začini, već prah koji služi da se po njemu skuplja prašina. I začini oni imaju svoj rok upotrebe. Nakon otprilike godinu dana, mnogi gube ukus i aromu, a samim tim i funkciju. Zato ih bacajte redovno i kupujte samo ako ćete ih zaista koristiti – a ne samo zato što zvuči skroz kul imati razne začine u kuhinji.

7

7.Zavesa od tuš kabine

Vremenom, u delu koji je najviše u kontaktu sa vodom (uglavnom je to donji deo) zavese ili kade, pojavljuju se mrlje od plesni. Čak i ako je redovno čistite, sigurno ćete morati da je obnavljate otprilike na godinu dana. Sreća pa obnova ne traži velika ulaganja, pa ćete za male pare postići rezultat da vaše kupatilo u potkrovlju izgleda lepo i bude zaista čisto.

8

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

Izvor: El Mueble