CJ_ref_edit-(50)

7 navika u čišćenju kuće koje bi trebalo menjati

Naučno je dokazano da čist dom u kome se održava higijena čini da se u njemu osećamo opuštenije. U stvari, sami smo to mogli da proverimo; svaki put kada očistimo kuću, osećamo se mnogo ugodnije. Čišćenje kuće nam ponekad deluje kao da čistimo i svaku mentalnu buku koju možda imamo

E, pošto je higijena važna, nama je važno da vam skrenemo pažnju na tipične grreške koje pravimo prilikom čišćenja. Mi danas delimo 7 najfrekventnijih, ali vi ništa ne brinite, ima ih 777. Jer, ko radi taj i greši, ali važno je da osvešćujemo svoje greške i da ih ne ponavljamo.
Dakle, ako se ne pronađete među “grešnicima” današnjeg bloga, samo se strpite, doći će na red i vaše navike 😊

Fotografije koje ćete videti kao prilog tekstu prikaz su besprekorno čistog prostora i služe kao inspiracija i motivacija, e ne kao primer kako ne treba.

1.Puna mašina za pranje sudova

Mašina za pranje sudova je jedan od uređaja koji nam najčešće služe, a zadatak da očistimo sve tanjire i pribor za jelo koji koristimo spada među najomraženije (ako ne i najomraženije). Praktično, mašina za pranje sudova omogućava uštedu vremena i vode. Međutim, ako je preopteretimo, pored toga što neće pravilno oprati sudove, gubićemo vreme na ponovno ribanje onih sudova koji nisu bili potpuno čisti.

CJ_ref_edit-(32)

2.Obrnuto čišćenje, odozdo prema gore

Nije prvi put da vam kažemo da je za efikasno čišćenje idealno krenuti od vrha ka podu. Prašina i prljavština sa nameštaja i radnih ploča imaju tendenciju da padaju na pod, tako da bi pod trebalo da bude poslednja stvar koju čistimo, a ne prva. Čišćenje i ribanje moraju biti poslednje radnje u našim kućnim poslovima ako želimo da čišćenje bude ispravno.

3.Ne čistiti ili ne menjati pribor za čišćenje

Da bismo čistili na najhigijenskiji i najefikasniji način, važno je da s vremena na vreme očistimo ili promenimo pribor koji nam pomaže da to postignemo, odnosno sunđere za ribanje, krpe, četku, kantu…

4.Koristiti istu krpu za sve

Niko od nas ne želi da ima kutak za čišćenje pretrpan sunđerima za ribanje, krpama, četkama ili različitim predmetima. Međutim, ozbiljna greška je korišćenje iste tkanine za sve. Na taj način samo ćemo širiti prljavštinu i bakterije po kući. Čak iu istoj prostoriji, kao što je kupatilo, preporučljivo je koristiti različite krpe, jer neke oblasti imaju mnogo više klica od drugih.

5.Stavljanje mnogo deterdženta u mašinu za pranje veša

Miris čiste odeće je jedan od svima nam omiljenih mirisa. Aroma koju odaje naš deterdžent čini da cela kuća miriše čisto u tren oka. Međutim, sipanje velikih količina ove tečnosti u mašinu za pranje veša može uništiti odeću, ostaviti talog na njoj i, pored toga, troši se mnogo deterdženta.

CJ_ref_edit-(25) CJ_ref_edit-(14)

6.Zapostavljanje higijene mikrotalasne pećnice

Iako verujemo da se mikrotalasna pećnica ne prlja, jeste, i može se jako zaprljati. Ovaj aparat se na kraju zaprlja ostacima različite hrane kada se zagreje, što otežava uklanjanje tokom vremena i uzrokuje nakupljanje prljavštine. Zato s vremena na vreme proverite u kakvom stanju je vaša mikrotalasna i često je čistite.

7.Ne dozvoliti da sredstva deluju

Proizvodima koje koristimo za čišćenje uglavnom je potrebno nekoliko minuta da bi njihove komponente delovale i postigle željeni rezultat. Nedopuštanje ovim sredstvima za higijenu da deluju sprečava ih da ostvare svoj cilj. Pročitajte etikete na svakom od njih i pratite njihova uputstva pre nego što ih isperite ili uklonite krpom.

DSCF5811