kupatilo-2

7 trikova da vam kupatilo lepo miriše

Lepo je kada je stan lepo sređen i opremljen nameštajem i detaljima koji su po vašoj meri, ali pored vizuelnog efekta, priznajte da prijatnosti doprinosi i čulo mirisa. Naročito kada se radi o jednoj tako osetljivoj prostoriji kao što je kupatilo.

Zato smo vam i pripremili ovaj tekst – da biste uživali u svom domu koristeći svih 5 čula!

Pored provere cevi, peškira, kante za smeće i ventilacije, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti tako da u vašem kupatilu tako dobro miriše da nećete želeti da ga napustite.

Loš miris u kupatilu može dolaziti iz cevi, od peškira koji se nisu dobro osušili, nedovoljnog čišćenja, viška vlage, loše ventilacije ili od buđi. Evo nekoliko trikova za uklanjanje loših mirisa, koji su laki za primenu i ne koštaju mnogo.

1

1.Korišćena kafa

Pomoću taloga kafe uklonite loš miris iz cevi. Bacite ostatke u odvod i ne otvarajte slavinu nekoliko sati.

2.Soda bikarbona i sirće

Ova čudotvorna mešavina ne škodi životnoj sredini, a takođe je savršena za uništavanje gljivica i nakupljanje ostataka sapuna, a pritom je i rešenje da kupatilo dobro miriše. Mešavinu (pola i pola) napravite u posebnoj posudi i ne prekrivajte je (jer gasovi koji se stvore mogu prouzrokovati eksploziju). Zatim prelijte odvod zajedno sa malo vode i pustite da deluje pola sata. Onda dodajte veoma vruću vodu – bolje ako je zagrevate u šerpi umesto da čekate da iz slavine krene vruća – i dobili ste sjajno rešenje protiv neprijatnih mirisa i prljavština.

2

3.Krupna so i limunov sok

Ova smesa, koja takođe kombinuje bazu – so – sa kiselinom – limunom, se može se koristiti za uklanjanje loših mirisa. Pomešajte 1/2 šolje soli sa 1 šoljom limunovog soka i sipajte u odvod. Sačekajte oko 20 minuta, a zatim dodajte litar ključale vode. Javite rezultate!

4.Čišćenje i sušenje

Naravno, ovo se prvenstveno odnosi na peškire! Dešava se da neprijatno mirišu jer nisu dobro osušeni pre slaganja. Zato, gledajte da budu suvi pa ih tek onda savijte i složite na gomilu. Ako i dalje loše mirišu, odnosno, čak i kad ih lepo operete i osušite imaju taj neprijatan miris, pre novog pranja ih natopite šoljom belog sirćeta i vrelom vodom. Ovom sredstvu možete dodati i šolju sode bikarbone.

3

5.Uredno čišćenje kante

Uobičajeno je da kanta u kupatilu takođe poprimi neželjene mirise. Zato, pored redovne promene kese, preporučuje se i čišćenje kante. Nakon što kantu operete, savetujemo vam da na dno sipate nekoliko kašika sode bikarbone, pa tek onda da stavite kesu preko. Verujte, soda bikarbona je pravi odstranjivač neprijatnih mirisa.

6.Briga o ventilaciji

Ako imate prozor, otvorite ga nakon svakog tuširanja. Ovo će ukloniti višak vlage i, samim tim, moguće loše mirise. Naravno, ako nemate prozor, morate imati ventilacionu rešetku. Trenutno postoje i oni ventilatori koji se pale zajedno sa svetlom i možda su oni najefikasniji i najkokmotniji za primenu. Svakako, bez obzira na tip vašeg kupatila, važno je da ono ima dobar sistem ventilacije.

7.Esencijalna ulja

pomešajte 250 ml vode i 15 kapi esencijalnog ulja i poprskajte njime kupatilo nakon čišćenja. Vodite računa da to ne radite na lakiranim površinama, jer mogu da se oštete.

Ekstra savet: sipajte u vodokotlić malo omekšivača za veš. Pošto je gust, spustiće se na dno kotlića i svaki put, kada pustite vodu, izlaziće po malo. Na taj način će vam WC šolja uvek mirisati na sveže. Naravno, redovno čišćenje je uslov bez koga se ni o čemu dalje ne može raspravljati.

4

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: El Mueble