plakar-spavaca-2

6 koraka do idealne spavaće sobe male kvadrature

Danas sa vama delimo ideje kako da opremite i dekorišete malu spavaću sobu i da učinite da izgleda veće.
Odmah da vam kažemo da nije poenta samo okrečiti je u belo. Zapravo, to i nije suštinski neophodan faktor da bi spavaća soba izgledala prostranije. Trik je malo drugačije prirode: treba dobro odabrati i iskombinovati nameštaj, vodeći računa o proporcijama i oblicima. Drugim rečima, ako se pozabavite ovim “detaljima” možete imati fantastičnu spavaću sobu, ma koliko ona bila mala – ne mora biti dosadna i ne mora biti bela!

1.Nizak krevet ili samo dušek

Kada govorimo o malim spavaćim sobama, često nam se, kao najbolja opcija, predlaže mali krevet. Ali, suštinski se ne radi o njegovoj površini, već je važno da krevet bude nizak. Dakle, kada je reč o malim sobama, ključno je da imate u vidu visunu kreveta i visinu dušeka. Ako taj kriterijum bude zadovoljen, moći ćete sebi da priuštite čak i krevet sa uzglavljem :)

1

2.Može biti alternativa tatamiju

OK, možda kreveti u tatami stilu baš i nisu vaš stil. Ako više volite konvencionalniji krevet a imate malu spavaću sobu, odaberite krevet sa niskim i tankim nogarima. Ovo će omogućiti vazduhu da cirkuliše ispod kreveta i učiniće sobu hladnijom. To je mali detalj, ali već i sami znate da, kada su u pitanju male sobe, svaki je detalj važan.

2

3.Ili uzglavlje ili slika na zidu

Ako ste se odlučili za krevet sa uzglavljem, zaboravite na stavljanje slika u sobu; za mali prostor, to je previše “informacija”. Sve se vrti oko ideje da se ne osećate prezasićeno kada uđete u spavaću sobu; uostalom, ova soba je mesto za opuštanje … Ako imate uzglavlje i stavite i sliku na isti zid, zid će vam se učiniti preteškim, a samim tim i soba. Ako, pak, imate sobu sa „laganim“ krevetom, slika može biti najbolja opcija, čak može i delovati kao improvizovano uzglavlje.

3

4.Toaletni stočić kakav paše krevetu

Noćni stočići treba da prate krevet, nikako da njime dominiraju. Dobra opcija je okrugli noćni stočić ili mala klupa. A ako je od istog materijala kao nogari kreveta, tim bolje. Noćni stočić jeste sekundarni element, ali potrudite se da ne bude ni premalen ni previše “anemičan”, jer u tom slučaju može delovati kao da se izvinjava zbog svog postojanja.

4

5.Maksimalno 2 do 3 detalja

U maloj spavaćoj sobi morate da vodite računa o redu više nego u velikim prostorijama. A kada ima mnogo dekorativnih elemenata, onda je teže održavati red. Zato, lepa lampa, kutija za nakit, knjiga koju čitate… To je sasvim dovoljno! Ostale detalje (fotografije, ramove, suvenire, slike) smestite u neku veću prostoriju gde će dolaziti do izražaja, a neće ugrožavati harmoniju.

5

6.Posteljina lepa, ali diskretna

Male sobe zahtevaju nenametljive posteljine. U prostoru smanjenih dimenzija krevet pun jastuka daće osećaj težine. Tako, ako preterate, umesto da stvorite spokojno i skladno mesto za odmor, stvorićete ambijent u kome je gužva. Zato, uvek birajte posteljinu koja je ugodna i opuštajuća, nežnih tonova i lakih dezena.

6

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Arquitectura y Diseño