15-7

5 trikova koji će vam pomoći da održavate stan čistim

Mi u Crvenoj Jabuci verujemo da je skladno životno okruženje preduslov za prijatan život. Pritom, ne mislimo samo na opremljenost prostora: nameštaj po meri i ukusu, detalje koji imaju i emotivnu i estetsku vrednost, mislimo i na održavanje, higijenu i čist prostor. Zato danas govorimo upravo o ovoj temi i delimo sa vama neke, nadamo se, dragocene savete.

Čišćenje kuće za mnoge od nas predstavlja vreme za fizičko i mentalno rasterećenje koje koristimo da slušamo svoju omiljenu listu pesama ili neki od onih zabavnih podkastova. Bilo da je u pitanju usisavanje, pranje veša ili spremanje kuhinje, to je rutina u kojoj mnogi zaista uživaju. Međutim, postoje i ljudi koji prosto ne podnose zadatke čišćenja, i dali bi sve na svetu da ih skrate i učine podnošljivijim. Za sve njih, ključno rešenje je minimalistički pristup čišćenju koji sadrži savete koje smo sakupili i podelićemo ih s vama u nastavku. Trikovi su praktični i lako se sporovode u delo, a ima ih, makar za ovaj današnji blog, ukupno 5. Pročitajte ih!

 

1.Zaboravite maratonsko čišćenje – dovoljno je 5 minuta na dan

Sa samo 5 minuta čišćenja dnevno, možete održavati svoju kuću u dobrom stanju i izbeći maratonske poduhvate kada dođe vikend. Najvažnije: pospremite krevet, provetrite, očistite prašinu sa ogledala, sredite kuhinju i stavite jastuke na sofu.

 

DSC09703

2.Kad se nešto uprlja – odmah očistite

Iako ovo pravilo važi za sve prostorije u kući, za potrebe ovog bloga ćemo se fokusirati na kuhinju. Upravo ste doručkovali i koristili samo jednu činiju? Nema veze što je u pitanju samo jedan sud, operite ga i sklonite ga s puta. U suprotnom, malo po malo ćete skupljati sav nered, a na kraju dana ćete imati ogromnu planinu stvari za pranje.

namestaj-po-meri-square-43-5

3.Zaštitite sofu prekrivačem

Sofa je izuzetno važan komad nameštaja u svakoj dnevnoj sobi, ali ako provodimo mnogo vremena na njoj, pa čak i jedemo ili večeramo sedeći na njoj, više je nego verovatno da će se na kraju zaprljati. A očistiti je, naravno, nije lako. Ako je ovo vaš slučaj, da biste izbegli problem, najbolje je da stavite navlaku i uvek imate rezervnu kada ovoj prvoj dođe vreme za pranje.

4

4.Izujte se čim uđete u kuću

Hodanje po kući sa cipelama koje ste nosili napolju uprljaće vaš dom duplo brže. Pored toga, zaraziće ga virusima i bakterijama. Da biste uštedeli vreme za čišćenje i imali zdravije kućno okruženje, uvek na ulazu skinite cipele.

5.Posvetite 2 minuta dnevno higijeni kupatila

Verovali ili ne, da bi ste svoje kupatilo održavali čistim, dovoljna su samo 2 minuta dnevno. To praktično znači da u roku od 60 sekundi možete naprskati lavabo, kadu i WC šolju nekim sredstvom za higijenu i još dodatnih 60 da to sredstvo sperete. Podsećamo vas da je za svakodnevnu upotrebu mnogo bezbednija upotreba prirodnih sredstava (o kojima smo već pisali) na bazi sirćeta, alkohola ili sode bikarbone. Pored toga što su ta sredstva bezbedna za zdravlje, jednako su efikasna kao mnoga druga hemijska te nema potrebe da brinete o efektu.

 

14-11