dnevna-soba-po-meri-dusanovac-1

5 stvari koje treba da znate o svom domu pre nego što kontaktirate dizajnera

Kad krenemo da uređujemo svoj životni prostor, prva reakcija nam je entuzijazam i oduševljenje. E, onda se, neki od nas, malo udube u zadatak i pomisle: „Majko mila, šta ću sad s ovim!?“ Tada kontaktiraju profesionalce pa sve bude lakše.  Druga grupa ljudi preskoči momenat hvatanja za glavu i odmah kontaktiraju dizajnera jer znaju da će tako biti i lakše i brže i produktivnije.

Kojoj god grupi da pripadate, pre nego što bilo šta učinite, dobro je da znate odgovore na sledeća pitanja:

1.Koji mi je raspoloživi prostor?

Pre svega, veoma je važno da razmotrite koliko prostora imate na raspolaganju za uređivanje. Veličina svake sobe je važna, kao što je važna i potreba da sve bude uravnoteženo pri odabiru nameštaja tako da se ne pravi gužva. Na primer, ako planirate da uredite vrlo mali prostor u kom ćete provoditi puno vremena, bolje je da u glavi razmišljate o jednostavnom i na oko lakom nameštaju. Dizajneri će vam to svakako predložiti, ali se i vi sami pripremite na tu ideju. Da ne bude posle nekih razočaranja kada shvatite da se slike u vašoj glavi ne poklapaju sa mogućnostima prostora :)

kuhinja-po-meri-dusanovac-5

2.Koliko svetlosti ima moj dom?

Svetlost je važna, to smo vam milion puta naglasili. Zato je važno i da vi sami procenite koliko svetlosti ima u vašem domu. Od toga će zavisiti kojim bojama nameštaja  ćete raspolagati, kao i kakve tekstile ćete birati kada dođe vreme za ovaj korak.

dnevna-decija-soba-na-vozdovcu-3

3.Koje boje mi odgovaraju?

Naravno, izbor boja uvek možete prepustiti stručnom licu, ali budući da ćete vi živeti u svom domu (a ne to stručno lice), dobro bi bilo da i sami učestvujete u izboru. Šta god da imate u vidu, mi vam savetujemo da se vodite pravilom 60-30-10, pri čemu će 60% prostorije biti u neutralnoj boji. Možda ovo pravilo više nije imperativ u dekoraciji, ali je dokazano i dalje najjednostavnije za bezbednu primenu.

kuhinja po meri

4.Šta da kupim?

Kada počnemo sa sređivanjem stana, prvo se zalepimo „za onu predivnu sofu”, a onda se uhvatimo „za onu neobičnu fotelju”. A, da nas pitate šta ćemo s njima i kako ćemo ih uklopiti u prostor, ne bismo imali pojma, jel da?! Dakle, pre svega moramo se zapitati da li nam je zaista potreban taj nameštaj, a posebno da li je integrisan sa ostatkom nameštaja. Jedan od osnovnih principa prilikom dekorisanja jeste da sve što kupujemo ima određenu upotrebu, jer u suprotnom ćemo ispuniti kuću nameštajem kome nikada nećemo dati funkciju. Doduše, dizajneri će nam sigurno skrenuti pažnju ako neki komad nameštaja nije najbolja opcija za naš dom, ali hajde da se i mi u glavi pripremimo na devizu „Samo je praktičan i funkcionalan nameštaj lep nameštaj.“

5.Treba li mi da mi bude sve na dohvat ruke?

Odgovor je: ne treba! Ali, treba da vam bude pri ruci ono što koristite često (svakodnevno!) i ono što je deo vaše rutine. Ovo posebno važi za ormare, plakare i ostali nameštaj u kome skladištimo stvari, kao i za kuhinjske elemente i ostavu. Naravno, i ovo je tema koju će sa vama pokriti stručno lice, no nije zgoreg ni da sami to znate, zar ne?! :)

namestaj-po-meri-vozdovac-10

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu.