horizontalna

5 grešaka koje će vas koštati lepog predsoblja

Predsoblje svakog doma je posebno mesto. Ne samo da je to prvi kontakt koji ukućani i gosti imaju kad uđu u kuću, već je i prostor koji vezuje energiju koja ulazi i napušta naš dom. Kada govorimo o dekoraciji, možete reći da postoje neke greške koje utiču na sliku ove prostorije.

Pri izboru stana u kome živimo, retko kada se osvrćemo na to koliko je i kakvo predsoblje. Zbog toga ono može biti bilo koje veličine i manje ili više osvetljeno. Kada smo svesni karakteristika ove prostorije, biće nam lakše da je ukrasimo na najbolji mogući način. Dakle, danas u našem blogu želimo da razgovaramo o nekim čestim greškama koje se čine prilikom dekorisanja predsoblja.

predsoblje

1. Slabo osvetljenje

Ovo je faktor koji može da “oduzme bodove” kada je u pitanju procena dekoracije i funkcionalnosti vašeg doma. Pošto je predsoblje prvo s čim se susretnete kad uđete u kuću, tama ili nepravilno osvetljenje će vam izazvati loš utisak.

Zato predlažemo da porazmislite o ulaganju u interesantna svetla koja osvetljavaju ovu prostoriju. Od lampi, preko ugradnih svetala, možete se odlučiti za bilo šta što će ovaj prostor učiniti prijatnijim, naročito imajući u vidu da danas lampe, lusteri i ugradna osvetljenja zaista predstavljaju prave dekorativne pikanterije.

lampapredsoblje

2. Tamne boje

Da, priznajemo, neumorni smo u ponavljanju da tamne boje vizeuelno umanjuju prostor. Ako odlučite da se ipak kladite da je suprotno, osudićete svoje predsoblje na tamu i hladnoću. Ako to ne želite, izaberite neutralne ili svetle tonove i osvetlite prostor i na taj način ga vizuelno proširite. Ovde ne mislimo samo na boje zidova, već i na nameštaj i na krupne detalje.

svetlopredsoblje

3. Masivan nameštaj

Glavni “dekorativni greh” je verovati da je moguće ubaciti veliki nameštaj u malu prostoriju. Ako je vaše predsoblje usko i malo, veliki komadi nameštaja će učiniti da izgleda veoma zatvoreno i neuredno. Pokušajte da izaberete manje komade nameštaja i da ga napravite po meri kako biste maksimalno iskoristili prostor, a ipak ostavili mesta da i u ovoj prostoriji slobodno dišete.

namestajpredsoblje

4. Greške u izboru dekorativnih detalja

Dekorateri preporučuju izbegavanje postavljanja stolica, fotelja i velikih stolova ili bilo čega što izgleda teško. Birajte diskretne ukrase, a što se onih koji nisu funkcionalni tiče, jedina preporuka je da ubacite neku biljku. Kad kažemo neku, mislimo na par, nikako više, jer više bi napunilo i prezasitilo prostor. I naravno, mislimo na žive biljke, nikako na veštačke ili na sušeno cveće.

predsoblje ukrasi

5. Loš izbor praktičnog nameštaja

Ništa strašnije nego kad shvatite da nameštaj koji imate nije ni od kakve pomoći, naročito kad se radi o malom prostoru, gde svaki centimetar igra bitnu ulogu. Iako znamo da svako predsoblje mora sadržati osnovne komade kao što su čiviluk za kapute i cipelarnik, predlažemo vam da se posavetujete sa stručnjacima na ovu temu, pre nego što odlučite koje komade nameštaja smatrate dovoljnim i potrebnim za ovu prostoriju.

prostorpredsoblje

Na kraju, pored svih ovih faktora, jako je bitno i da svaki detalj u predsoblju bude dobro smešten i namešten, jer loš ili nefunkcionalan raspored može izazvati zbrku i osećaj nereda i teskobe.

Izvor: Vivarea