CJ_ref_edit-(1)

10 zapovesti za opremanje prostora po vašoj meri

Ako želite da. bez mnogo muke, obezbedite najprijatniji mogući život u svom domu, pridržavajte se narednih 10 pravila, kao da su u pitanju zapovesti.

1.Uzimaj u obzir trendove, kao što vodiš računa o osnovnim pravilima

Prva zapovest na ovoj listi, koja treba da bude vodič za savršenu dekoraciju prostora, odnosi se na ravnotežu. Tačnije, na ravnotežu između trenda i „onog što nikad ne izlazi iz mode“. Naravno da je poželjno da u svoj dom unesete trendove, ali samo one koji idu uz vas i vaš stil i to u pravoj meri. A prava mera je, zna se, ono što je vaša mera i mera vašeg prostora.

2.Neguj svetlost i kroz svetle boje

Neutralne boje kao što su bela, bež ili siva, savršena su osnova na kojoj se može osmisliti idealan i dobro uređen životni prostor. „Ljubi svetlost iznad svega“, može glasiti ova druga zapovest. Prostorija u kojoj ima dosta svetlosti je opuštajuća i prijatnija, pruža udobnost i smirenost. Zato, neka  podovi, plafoni i zidovi budu idealan saradnik. I, zapamtite: posle nabrojanih elemenata, sledeći najvažniji faktor su veliki komadi nameštaja, koji treba da budu u nežnim, svetlom i prirodnim bojama.

3.Vodi računa o rasporedu nameštaja

Kada krenete u opremanje, prvo morate razumeti prostor, upotrebu i veličinu. Drugim rečima, morate imati i znati koje su mere vašeg prostora. Takođe, morate uzeti u obzir izvore prirodnog svetla, koji propuštaju manje buke, to jest, kojima je bolja izolacija. Onda treba da gledate da, opremajući svoj dom, zadržite osećaj prostranosti (bez nameštaja koji ometa prolaze) i da su komadi u dobroj srazmeri i odnosu. Raspored će takođe biti uslovljen i potrebom koju dajete svakoj prostoriji: da li više gledate TV ili više čitate, slušate muziku, okupljate li se s drugim ljudima oko rituala kafenisanja…

4.Vodi računa o dimenzijama nameštaja

Dakle, nameštaj mora biti prilagođen prostoru po broju i veličini. Znači, vodite računa o veličini nameštaja kao i o broju komada nameštaja. Što se tiče veličine, veće sobe su pogodne za veće komade nego male sobe.

5.Poštuj zidove svoje kao da su jedini na svetu

Zidovi će takođe učiniti da soba ima lični pečat. Postoji mnogo načina da ih ulepšate: od dizajniranja velike police za knjige pune knjiga na jednom od zidova sobe; do toga da se vidi originalna cigla konstrukcije; preko slika i fotografija ili tapeta. Odlučite po ličnom nahođenju, ali iskoristite potencijal zidova, naročito ako je soba u vašem domu mala i ne ostavlja mnogo prostora za dekorativne detalje.

polica-za-vino-vojvode-djurovica-beograd

6.Prigrli prirodnu svetlost kako god možeš

Ovo posebno važi za dnevni boravak: važno je da dnevni boravak vašeg doma bude maksimalno osvetljen, pa s tim u vezi, gledajte da prozori ne budu zaklonjeni nijednim komadom nameštaja, zatim da zavese ne budu guste i nepropustljive za svetlost, naročito ako dnevni boravak nema mnogo prirodne svetlosti na raspolaganju.

7.Poštuj veštačko osvetljenje

Za dobro uređenu sobu ne može izostati adekvatno osvetljenje koje stvara ambijent i atmosferu koja vaš dom pretvara u onaj prostor u kome vreme staje kada se sunčevi zraci povuku. Lampe vas nikad neće izneveriti, naravno, ako napravite dobar izbor. Samostojeće, podne, stone, zidne lampe… Smislite šta vama i vašem domu najviše godi, pa se tome i prilagodite.

8.Održavaj higijenu prostora isto kao i ličnu

Dakle, čistoća je preduslov da vaš stan bude lep, a i da se vi u njemu lepo osećate. Već smo vam pisali o nekim zanimljivim trikovima koji će vam olakšati održavanje higijene vašeg doma, tako da je ovom prilikom dovoljno samo da vas podsetimo na ovu zapovest.

9.Imaj jedan poseban detalj

Važno je da imate neki komad nameštaja ili dekorativni detalj koji daju pečat prostoru, ali ne bilo kakav pečat. Izaberite nešto što baš jeste usklađeno s vama, nešto što je “tako vi”, nešto što će vaši gosti pogledati bez iznenađenja I reći: da, to je tvoj stil!

CJ_ref_edit-(53)

10.Vodi računa o životu dnevnog boravka

Mi smo živa bića i važno je da u našem prostoru bude života. Zato je bitno da negujete makar jednu biljku koja vam paše i kojoj odgovaraju uslovi života u vašem domu.