13

10 činjenica o trpezarijama i isto toliko primera

U nekoliko navrata smo vam pisali o trpezarijama i delili sa vama inspirativne primere, nadajući se da će vam se neki svideti i da će vam dati ideju kako da dekorišete svoju trpezariju.

Danas sa vama delimo 10 minijaturnih trpezarija koje se nalaze u sklopu malenih stanova i isto toliko činjenica o trpezarijama.

1.Zašto je važna trpezarija

U modernom domu trpezarija nije samo mesto za ručavanje, već i prostor za okupljanje porodice i prijatelja, kao i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od domaćih zadataka do igre i zabave. Ova prostorija je u mnogim domovima postala centar porodičnih okupljanja.

7

2.Zašto je i majušna dovoljna

Osnovni nameštaj za trpezariju je trpezarijski sto i stolice. Ako je prostor veći, može se dopuniti ormarima i vitrinama za odlaganje čaša, pribora za jelo i raznih ukrasa. Prostor trpezarije može se obogatiti nizom različitih detalja, kao što su: tepih, ogledalo, ukrasno osvetljenje, cveće u vazama ili saksijama, zavese i slično.

2

3.Uloga stola

Trpezarijski sto je jedan od najvažnijih elemenata i često definiše stil trpezarije. Prvi i osnovni kriterijum prema kojem se bira trpezarijski sto je veličina sobe. Za manje sobe bira se sto za dve ili četiri osobe, dok veće mogu da prime one za šest i više osoba. Za sve popularnije male stanove, najbolje rešenje je sklopivi trpezarijski sto koji se lako može ukloniti kada se ne koristi. Štedi prostor i ne gubi na svojoj funkcionalnosti. Veličina stola treba da bude takva da ostavlja dovoljno prostora u sobi za pristup stolicama.

6

4.I uloga stolica

Trpezarijske stolice mogu biti različitih oblika i dizajna. Obično su stilski ujednačeni sa stolom, ali mogu biti i potpuno različiti, čak i jedni od drugih. Umesto stolica oko trpezarijskog stola mogu se postaviti klupe, ugaone garniture i slično.

10

5.Svetlost u trpezariji

U trpezariji svetlost igra veoma važnu ulogu jer stvara željenu atmosferu. Izvor svetlosti treba da bude iznad trpezarijskog stola. Najčešće rešenje je plafonska lampa koja visi iznad sredine stola. Prsten svetlosti koji pada odozgo odvaja zonu hrane od okolnog prostora. Alternativno rešenje, koje će dati isti efekat, ali intimniju atmosferu, su jedna ili dve podne lampe postavljene iza reda stolica.

5

Ako u trpezariji nema dovoljno prirodnog svetla ili je prostora malo, problem se može rešiti postavljanjem zidnih ogledala koja odražavaju svetlost i stvaraju iluziju većeg prostora.

6.Malo o bojama…

Trpezarija je jedna od onih prostorija u kojima retko eksperimentišete sa jarkim i neobičnim bojama. Većina ljudi bira neutralne nijanse, dok njen karakter ističu razni ukrasni predmeti poput stolnjaka, salveta i slično. Na primer, blage, pastelne nijanse zelene, sive i ružičaste stvaraju veoma prijatnu atmosferu i čine prostor vizuelno većim nego što jeste. Tople boje otvaraju apetit, pa je manje konvencionalno, ali svakako prisutna pojava da trpezarijom dominiraju i narandžasta I crvena. Zbog toga, na primer, većina restorana brze hrane sadrži ove boje u svom logotipu. U trpezariji nikada ne bi trebalo da dominira plava boja, jer ona kao boja hladnog spektra smanjuje apetit.

11

7.Šta kaže istorija

Prema mnogim istoričarima, ideja o posebnoj sobi koja je služila samo za trpezariju rođena je u drevnoj Grčkoj.  Vekovima je takva soba u kući bila luksuz koji su sebi mogli priuštiti samo bogati članovi društva.

14

8.A šta feng šui?

Prema feng šuiju, trpezarija je soba od velikog značaja za porodicu, jer tu zajedno obeduju. Ako se pravi i oprema u skladu sa ovom filozofijom, može pomoći u poboljšanju odnosa i zajedništva. Najbolje je da se nalazi usred kuće, blizu kuhinje i što dalje od ulaznih vrata. Ogledala su jedan od poželjnih elemenata, jer odaju utisak prostora i udvostručenja količine hrane, a samim tim i blagostanja.

8

9.Nešto zvanično…

Prema normativima za stambene zgrade i stanove u Srbiji, minimalna propisana širina trpezarije treba da bude 2,2 m. Takođe, nije dozvoljena direktna veza kupatila, odnosno toaleta sa dnevnim boravkom i trpezarijom. Garsonjera i jednosobni stan nemaju odvojenu prostoriju za obedovanje, dok je za jednoiposobne i veće obavezna.

16

10.Možda se pojavi u nekom kvizu…

Mislimo na pitanje čiji odgovor ćemo vam dati u nastavku. Dakle, ako se ovo pitanje pojavi u kvizu u kome budete i vi učestvovali, setite nas se kad budete zablistali znanjem 😉
Reč trpezarija vodi poreklo od grčke reči trapezion (trapezion) – sto na kojem se servisira hrana. Trpezarija označava prostor u kojoj je smešten takav sto, odnosno u kojoj se jede.

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Fotografije: Comedores Pequeños Con Encanto