1

Uređenje sobe za dete s poremećajem pažnje

Naš dom je naše utočište. On je, između ostalog, mesto gde se razvijaju porodični odnosi i porodična dinamika između različitih članova. Zato treba da bude opremljen tako da svakom članu pogoduje.

Mi u Crvenoj Jabuci se trudimo da sa vama podelimo upravo savete koji će vam pomoći da od svog životnog prostora napravite idealan dom. Iz tog razloga vam, pored tekstova o nameštaju po meri, pripremamo tekstove o uređenju životnog prostora, posmatranom iz različitih aspekata.

Danas ćemo sa vama podeliti savete dečjeg psihijatra, doktorke Nurije Torent, kako da uredite sobu za dete koje ima poremećaj pažnje sa ili bez hiperaktivnosti.

U zavisnosti od toga kako gledamo na osobine ove dece, njihove predispozicije mogu postati i prednost – brzo misle, kreativni su, uporni, zabavni, imaju ogroman energetski naboj i lako se hiperfokusiraju na stvari koje ih interesuju. I upravo zbog toga, potrebno im je okruženje koje će favorizovati najlepše aspekte njihovih potencijala i koji će im pomoći da ih ostvaruju na najbolji mogući način.

4

1. Uredna soba

Dete sa poremećajem pažnje sa ili bez hiperaktivnosti pokazuje poteškoće na nivou izvršnih funkcija, što se pretvara u poteškoće kada je u pitanju organizovanje i planiranje. Ako mu pomognemo da održava svoj prostor urednim, pomažemo mu da bude samostalnije, što u izvesnoj meri utiče na stepen samopoštovanja. Takođe je važno olakšati im zadatak tako što ćete im obetbediti posebnu kutiju ili korpu za različite vrste stvari koje slažu: za plišane igračke, lego kockice,  puzle… Na taj način će steći dodatan osećaj o redu.

2. Svetlost u sobi

Prirodno svetlo je važno svakom čoveku, a neophodno za razvoj svakog deteta, pa deca sa poremećajem pažnje sa ili bez hiperaktivnosti, u tom smislu, nisu izuzetak.
Takođe, važno je da zidovi sobe budu okrečeni u svetlim i opuštajućim tonovima, da se izbegavaju jarke, intenzivne i  tamne boje, jer što je boja svetlija i smirenija, to će bolje delovati na emocije i raspoloženje ovakvih mališana.

2

3. Montesori metod

Dr. Torent naglašava važnost „stvaranja navika i rutina kod dece jer ove daju sigurnost i teraju decu da razvijaju svoju autonomiju.“ Dakle, dobra opcija kada su mali je da im ormari budu na dohvat ruke i u skladu sa njihovom visinom, tako da se mogu obući sami i sami mogu uzeti bilo koju igračku bez potrebe da traže pomoć od odrasle osobe “, što je jedna od praksi koje preporučuje Montesori metod.

4. Neka bude boje

To što će u paleti boja prostorije dominirati svetli tonovi ne znači da treba da napravite sterilnu i dosadnu sobu. Potrebno je da u sobi bude boje,a to uvek može da se postigne kroz tepih u boji, jastuke, zavese ili boje igračaka.
3

5. Kutak za čitanje

Ako prostor dozvoljava, dobro je napraviti kutak za čitanje, tako da dete zna da na tom mestu može biti smireno i fokusirano na čitanje ili slušanje muzike. U te svrhe najbolje je postaviti radni sto preko puta zida, a na sto staviti samo osnovne stvari koje su neophodne za učenje ili obavljanje domaćih zadataka. Takođe, može pomoći ako stavite kalendar ili raspored na vidno mesto i na taj način olakšate detetu da ima u vidu planove i prioritete.

5

6. Udaljite izvor odvlačenja pažnje

TV, igre, konzole, kompjuter… Izbacite iz dečje sobe sve što deluje nadražujuće i ove uređaje smestite u zajedničku prostoriju.

6

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor: El Mueble

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>