0-3

Triput URA za umereni minimalizam

Oslobađanje od beskorisnih stvari ili onih koje više ne koristimo, treba da bude prioritet svima. Imamo strašnu tendenciju da gomilamo stvari. Dobra stvar je da se pre par godina žestoko zahuktao pokret oslobađanja od suvišnih stvari, koji i dalje traje, i verujemo da će tako biti sve dok ljudi ne shvate da je višak vrlo često teret.

Ako kada vidite takav nekakav dom, uredan i minimalistički, želite da i vaš životni prostor bude takav, postoji nekoliko osnovnih i ne teških pitanja koja vam mogu pomoći da ovaj stil primenite:

 

RASPREMANJE I RASKLANJANJE

A kada kažemo da nešto valja raspremiti i raskloniti, mislimo na bacanje, recikliranje, prodaju ili doniranje bez obzira, bez sentimentalnih veza sa stvarima koje nam više ne služe. U osnovi bi se radilo o uklanjanju svega nepotrebnog i onoga što više ne koristite, od nameštaja, slika, kuhinjskog pribora, starog tekstila, igračaka, knjiga, odeće, malih uređaja i alata itd. itd. itd. Dobro pravilo je da ako ga niste koristili u poslednje dve godine, znači da vam je nepotrebni višak.

2

4

ČIŠĆENJE

Kada uklonite ono što vam je višak, biće vam lakše da organizujete precizno generalno čišćenje. Ovde bismo uključili i popravke sitnih problema u kući: slavina koje malo cure, prozori, prekidači koji su malo olabavljeni… Ukratko, mislimo na popravku onih sitnica koje s vremenom popuštaju, ali nisu za bacanje.

3

KREČENJE

Iako biste za zidove i plafone kuće mogli odabrati boju koja vam se najviše sviđa, u 90% slučajeva izbor belih, vrlo nežnih, pastelnih boja ili neutralnih boja poput bež ili sive je najsigurniji izbor za vaš dom. Tako ćete uvek imati onaj čist i uredan izgled kuće, naravno, čod uslovom da kuću održavate čistom.

5

6

7

NAMEŠTAJ PO MERI JEDNOSTAVNIH LINIJA

Ako ne želite kitnjast stil u domu, nemojte ga opremati nameštajem s puno detalja, ili recimo, u baroknom stilu. To bi bilo osnovno pravilo. Izaberite nameštaj ravnih i svedenih linija, bez reljefa ili ukrasa, napravljen po meri o od materijala običnih boja. Takođe, trudite se da u kuću unosite samo one komade nameštaja koji su neophodni. Potrebe će se zasnivati na potrebama stanara: studenta, male porodice sa tri člana ili penzionera koji nemaju isti način života ili iste potrebe kao, na primer, radno stanovništvo.

9

10

14

15

SKANDINAVSKI UKRASI

Detalji su elementi koji će dati ličnost vašem životnom prostoru. Skandi stil je dobar izbor jer se detalji obično vezuju sa praktičnom upotrebom. Drugim rečima, lampe, tepisi, satovi, ogledala, sve su to ukrasi koji imaju još poneku ulogu u životu jednog stana. Što se tiče ličnih sitnica koje služe isključivo za ukras, minimalistički opremljen stan ih nema baš mnogo. Pre bi se moglo reći da ih ima minimalno (što nas ne čudi) i da se najčešće radi o fotografijama ili nekim detaljima koji su ručni rad nekog ukućanima dragog.

Generalno, negovanje osnovnog monohromnog pristupa, sa malo kontrasta svetle ili jake boje i sa ograničenim brojem predmeta, predstavlja osnovne karakteristike modernog minimalističkog doma, koji slobodno diše, bez viška stvari.

8

 

Fotografije stana koje se nalaze u ovom blogu su nam se učinile prikladnim da vizuelno pokriju svako od ovih poglavlja. Nadamo se da su vam se svidele, kao i da vas je ovaj članak motivisao da malo pročistite svoj prostor i učinite ga „minimalističkijim“.

11

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Izvor: Delikatissen

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>