0

Svaka biljka ima svoju omiljenu prostoriju

Biljke su živa dekoracija naših domova, a pronalaženje one koja se savršeno uklapa u dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo ili spavaću sobu može pružiti različite karakteristike svakoj prostoriji. Iako im je ponešto i zajedničko (na primer, sposobnost da proizvode kiseonik i prečišćavaju vazduh) biljke se prilagođavaju različitim uslovima poput svetlosti, vlažnosti ili raspoloživosti prostora, ali i dekoraciji koja je drugačija u svakoj od prostorija.  Pogledajmo koje biljke pogoduju kojoj prostoriji.


Predsoblje

U predsoblju stvaramo prvi utisak kada ulazimo u kuću. I mada se kaže da ne treba da verujemo prvim utisima, mi ćemo, za svaki slučaj da vam predložimo da svoje predsoblje ukrasite nekom lepom biljkom. To je uglavnom područje sa malo svetlosti i bez prozora. Zbog toga morate tražiti biljke koje pružaju eleganciju, koje rastu u visinu ili koje možete okačiti na zid, i koje se ne ističu nad ostalim elementima. Pošto je važno da biljka bude minimalno zahtevna za održavanje, sa minimum potreba za svetlošću i vodom, da može d aopstane u suvoj klimi i da služi kao dobar prečišćivač vazduha, preporuke stručnjaka su sanseveria, dracena ili svekrvin jezik.

1

Dnevni boravak

To je mesto gde provodimo najviše vremena i dobar deo života. To je obično najveći prostor u kući i bez sumnje mesto gde zelena boja najviše dolazi do izražaja. Zbog toga ne možemo u dnevni boravak ubaciti bilo koju biljku. Ali, ton e znači da ne možemo da kombinujemo vrste različitih tonova i tekstura koje će uspeti da da unesu zeleno i karakter u prostor. Od fikusa, bendžamina, kalateje, aglaoneme, difembahije, pa do filadendrona, palme, bambús palme i slonove noge – sve poželjno, samo treba voditi računa da biljke budu usklađene sa količinom prostora i svetlosti kojom dnevna soba raspolaže.

2

Kuhinja

Što se kuhinje tiče, nema mnogo dileme: nećemo pogrešiti ako je ukrasimo začinima koji nam, osim što daju zeleni i svež ambijent, pružaju mogućnost da dodatno obogatimo ukusom jela koja spremamo. Bosiljak, majčina dušica, ruzmarin daju aromu, ukus i zeleni i svež izgled i našoj kuhinji i jelima. Ako ovim začinskim biljkama pridružite nanu ili lavandu, dobićete pravi malo aromatični raj u svojoj kuhinji.

3

Kupatilo

Za ove prostorije u kojima je vlažnost velika i gde je obično malo spoljne svetlosti, moramo potražiti biljke koje prihvataju ovakve karakteristike prstora. To je slučaj sa papratima, koje pored toga što podnose ove uslove, takođe predstavljaju dobrog saradnika za prečišćavanje i filtriranje vazduha. Možemo ih držati na radnoj površini, a možemo ih i okačiti na zid – zavisi od prostora kojim raspolažemo.

4

Spavaća soba

Već smo ušli u kuću, proveli vreme u dnevnoj sobi, jeli u kuhinji, posetili kupatilo i vreme je da idemo na spavanje. Ali pre spavanja dobro je da ponešto znamo o biljkama u ovoj prostoriji, naročito jer se i dalje tvrdi da biljke nisu poželjne u spavaćoj sobi. „Postoje studije koje kažu da nije dobro imati biljke u spavaćoj sobi jer one koriste kiseonik. Iako to jeste tačno, u pitanju je mnogo manja količina o done koju potroši osoba ili pas. Takođe, biljke obavljaju nevidljivi posao snabdevanja vlagom i uklanjanja toksina iz vazduha, a to nije mala stvar za prostoriju u kojoj spavamo. Ali ako ste zabrinuti, postoje biljke koje su zbog suvog okruženja evoluirale u ono što nazivamo CAM biljkama. Ove biljke su stvorile sistem preživljavanja u kojem tokom dana zatvaraju stome (niti apsorbuju kiseonik niti izbacuju C02) kako bi izbegle gubitak vode. Noću otvaraju te stome i oslobađaju oba gasa, a takođe ponovo apsorbuju C02 da bi sutradan mogle da vrše fotosintezu. Među ovim biljakama su aloja, agava…

5

Radna soba

Da, jer je rad na daljinu tu, rekli smo toliko puta i toliko dugo da je to već više nego uspostavljeno u našim domovima. Za ovaj prostor potrebne su nam biljke koje nam prave društvo i brinu o nama. A kaktusi i orhideje su najbolji radni prijatelji. „Iako kaktusi ne sprečavaju zračenje kao što ne negde nagađa, oni prihvataju veću dozu zračenja, tako da je mit o njihovom dejstvu na zračenje poluistina. Dodatno, estetski pružaju zelen i vitalan, ozbiljan i uredan izgled, koji nikome, u toku rada, ne može da škodi. Pored kaktusa,  u radnim sobama su poželjne i orhideje zbog zelenog lišća, uspravnih stabljika i složenog i spektakularnog cveta. I orhideje su, kao i kaktusi, lake za održavanje i dovoljno je da im zadovoljite osnovne potrebe: indirektnu svetlost i povremeno zalivanje. Ako sledite ove savete, imaćete srećne „orhideje ”. A ako su biljke srećne, mi ćemo biti srećniji dok radimo. Jer, nije isto raditi u prostoru bez života i u onom u kome još neko živo biće, osim nas, diše 😊

6

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

Revista AD

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>