portada

Spavaća soba za bolji san

Spavaća soba treba da bude naš mali hram odmora i spokoja.
Njena „uloga“ nije samo da bude prostorija u kojoj spavamo, već i da nam pomogne da se pripremimo i da utonemo u kvalitetan i okrepljujući san.

Iako kvalitet sna i uopšte odmora zavisi od mnogih faktora, a ne samo od uređenja prostorije u kojoj spavamo, mi ćemo danas sa vama podeliti savete koji se tiču upravo uređenja spavaće sobe jer je i ono i te kako važno.

1. Nađite krevetu pravo mesto

Postavljanje kreveta na pravo mesto je polazna tačka uređenja spavaće sobe. Krevet mora biti postavljen na harmonično mesto, što znači koliko god je moguće dalje od vrata i prozora, ili spoljašnjih elemenata koji nas na bilo koji način mogu uznemiriti. Prema orijentalnoj tradiciji feng šuija, ako spavamo glavom prema zapadu, probudićemo se sa više energije, dok ako spavamo glavom prema istoku, ustaćemo mnogo opušteniji i relaksiraniji. Pored postavljanja kreveta na harmonično mesto, dobar dušek je, takođe, neophodan preduslov za dobar odmor. Imajte na umu da se, za dobar kvalitet sna, preporučuje menjanje dušeka na svakih 10 godina.

dormitorio

2. Simetrija pomaže da se odmorimo

Simetrija u spavaćoj sobi je takođe važna za dobar odmor. U ovom smislu, veoma važnu ulogu igra nameštaj. Smatra se da simetričan nameštaj odiše ravnotežom, a samim tim podstiče takav osećaj i kod  ljudi koji se u takvoj sobi odmaraju. Zaključak koji se nameće je da će im, shodno tome, biti lakše da utonu u san. Da bi se postigla ta ravnoteža, neophodno je da se koristi nameštaj iste veličine i boje, kao i jastuci koje obično stavljamo na krevet. Dekoracija ne bi trebalo da bude opterećujuća, odnosno, spavaća soba ne bi trebalo da ima mnogo dekorativnih detalja. Na kraju krajeva, uredna soba je sinonim za organizovani um, a ako imamo osećaj reda u glavi, lakše ćemo i zaspati.

1366_2000

3. Elektronski uređaji nisu saveznici snu

Nije retka pojava da se u spavaćoj sobi nađe TV. Eto, tako, iz čista mira, odlučimo da u prostoriju u kojoj treba da se odmorimo smestimo uređaj koji nam nimalo u tome neće pomoći. Razloga što nam TV smeta je nekoliko: zbog sadržaja koji gledamo, bilo da su u pitanju filmovi ili vesti, preko boja koje nam nadražuju mozak pred spavanje, pa do svetlosti lampcia kada je uređaj na stand-by opciji. Sve navedeno nas dovodi do zaključka da ni mobilni telefoni nisu pametan izbor za spavaću sobu, tako da je preporučljivo da ih ostavite u nekoj prostoriji u kojoj ste aktivni. Ukoliko su vam potrebni zbog alarma, onda je poželjno da ih, pre spavanja, podesite na opciju koja vas neće odvlačiti od odmora.

4. Obratite pažnju na svetlost

Ovde ne mislimo na svetlost uopšte, mada se podrazumeva da će vam roletne pomoći da kvalitetnije spavate. Pod svetlošću smo mislili na rasvetu u spavaćoj sobi. Preporučuje se topla i izbalansirana svetlost, ali ako nemate opciju podešavanja, onda se potrudite ne koristite svetiljke koje vam vise iznad glave ili nad krevetom, makar kada se približi vreme za spavanje. I naravno, da biste izbegli centralnu svetlost, kupite lampu koja će bacati diskretniju svetlost.

suave

5. Obratite pažnju na boje

Boje imaju veliku moć nad nama i mogu uticati na naše stanje. I baš zato što su uticajne, najbolje je da ih iskoristimo kao svoje saveznike u postizanju efekta koji želimo. U ovom slučaju, za bolji odmor i kvalitetniji san, za spavaću sobu je preporučljivo da biramo nežne i meke  boje koje će nam pomoći da lakše zaspimo. Pastelne boje kao što su ružičasta, svetlo plava, tirkizna ili boja jorgovana su uvek siguran izbor, mada i bež tonovi, kao svetlo siva. Izbegavajte agresivne boje kao što su crvena, narandžasta ili intenzivna žuta, i uopšte intenzivne tonove, ako prepoznajete da vam bude snažnije reakcije. Ovaj savet koji se tiče boja se odnosi i na zidove i na nameštaj, ali i na dekorativne detalje.

 

 

 

Izvor: Decoracion Tendencias

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>