Saveti za uređenje dečije sobe

Jedna posebna soba u svakom domu mlade i srećne porodice mora da bude uređena sa najviše ljubavi i pažnje. Ta jedna soba za malog, radoznalog čoveka predstavlja ceo svet; u njoj su njegovi snovi, njegova mašta i njegova interesovanja svoji na svome, tu mali čovek treba da se oseća najbolje i najsigurnije.

U svojoj sobi dete nije samo vaš centar sveta, ono je u njoj i neustrašivi kapetan lađe na otvorenom moru, najlepša princeza u kraljevstvu, najpametniji naučnik koji otkriva nove zakone fizike, najbolji prijatelj životinja u svom zamišljenom zoo vrtu.

Jedna od stvari koju vi, kao roditelj, možete učiniti da pomognete srećno odrastanje svog deteta, jeste da mu obezbedite savršeno okruženje za učenje, igru, razvoj njegovih interesovanja i odmor. Jer, to su ključne aktivnosti vašeg deteta, i ono će u njima uživati samo ako uživa u ambijentu u kome ih izvodi.

Međutim, jedan od osnovnih problema današnjih porodica jeste nedostatak prostora. Nekada je teško iznaći i tu jednu sobu za najmlađe, a neretko je dečija soba suviše mala da bi u nju stali svi željeni komadi nameštaja.

Imajući sve ovo u vidu, kako urediti dečiju sobu?

Pre nego što išta preduzmete, oslušnite svoje dete. Deca su najkreativniji stvaraoci i oni najbolje znaju šta njihovom oku, uhu i mašti godi. Pitajte svoju devojčicu ili dečaka sta je ono što bi zeleli da vide u svojoj sobi, kako oni zamišljaju taj svoj kutak, a tek potom preduzmite korake ka racionalizaciji.

Sigurno je da nećete u dečiju sobu uneti pravog pravcatog zmaja, ali veoma lako ćete napraviti krevet-zmaja. Pitajte svoje dete koje crtane junake voli, koje mu se boje dopadaju, primetite za koje je predmete posebno vezano. Sve je lakše kada deca učestvuju u kreativnom procesu, jer ona imaju nepogrešivo čulo koje ste vi možda vremenom izgubili.

 

Funkcionalnost

Multifunkcionalan nameštaj za dečije sobe je najbolje moguće rešenje za male prostore. Što je nameštaj funkcionalniji, to će vaše dete u sobi imati više prostora. Na primer, donji delovi kreveta se mogu napraviti tako da služe i kao fioke za odlaganje stvari, a sto tako da se rasklapanjem pretvara u kutije za igračke.

Boje

Imajte u vidu da svetle, nežne boje poput plave, rozikaste ili zelene otvaraju prostor i daju mu određenu dubinu, a jarke nijanse poput narandžaste, žute ili ljubičaste čine prostoriju toplijom, ali je i vizuelno smanjuju. Poslednjih godina veliki hit su tapete i nalepnice u najrazličitijim bojama, dezenima i oblicima, koje mogu učiniti da najobičniji zid postane pravo malo carstvo.

Odabir nameštaja

Komadi nameštaja su osnovni elementi dečijih soba. Pre svega je važan pravilan odabir oblika i materijala. Važno je da nameštaj ne bude oštrih ivica, od lomljivih ili neprirodnih materijala, da bude funkcionalan i udoban.

Ovde u velikoj meri dolazi do izražaja vaša i kreativnost vašeg deteta.

Komadi nameštaja se mogu izraditi u tako živopisnim bojama i oblicima, toliko uverljivim da prosto ne možete da razlikujete bajkovite prizore od sobe vašeg deteta.

Stručnjaci pedagozi, psiholozi i naučnici čak preporučuju maštovite komade nameštaja i ohrabruju roditelje da se odvaže na sprovođenje kreativnih ideja u delo, iz razloga što ovakav ambijent deluje podsticajno na rast i napredan razvoj deteta.

Imajte u vidu da dete u svojoj sobi treba da uči, igra se i spava, tako da je minimum koji treba da se upakuje u njegovo malo carstvo radni sto, prostor za igračke i krevet. Uz dodatak maštovitih polica i neverovatnih multifunkcionalnih mogućnosti koje savremeni dizajn nameštaja pruža, ovo je i više nego dovoljno. U samo jednom komadu može biti sadržano sve!

Raspored nameštaja

Osim funkcionalnosti, važno je i gde se šta u dečijoj sobi nalazi kako bi aktivnosti vašeg deteta bile maksimalno iskorišćene.

Imajte u vidu da deca vole da osete blizinu roditelja u domu, pa krevet postavite tako da bude bliže ulaznim vratima sobe. Uostalom, i sama dečija soba treba da bude u blizini roditeljske, jer se deca tako osećaju sigurnije.

Radni sto neka bude u blizini prozora, jer je dovoljna količina dnevne svetlosti veoma važna za efektivno učenje. Lampe postavite oko radnog stola, a velike aplikacije na zidovima neka budu iza kreveta ili sa strane, kako se deca ne bi plašila u mraku.

Zajednička soba

Zajednička soba može imati puno prednosti u detinjstvu, ukoliko dobro utvrdite kakvog je koje dete temperamenta i posvetite se uređenju dečije sobe sa puno elana.

Pre svega, mališani će u njoj naučiti da pravedno dele prostor i predmete, kao i da se izbore za svoje mesto pod suncem. Osim toga, ima li šta lepše za jedno dete nego da uvek pri ruci ima jos jednog ili više prijatelja za igru i nestašluke i u čijem će prisustvu bez straha zaspivati dok je okolo mrak.

Na vama je samo da ispoštujete ličnost svakog deteta po na osob prilikom uređenja zajedničke dečije sobe i da iznađete najfunkcionalnija rešenja za opremanje.

Dete je centar sveta za svaku porodicu, a njegova soba je njegovo carstvo. Zato se posvetite uređenju dečije sobe sa puno ljubavi, ne štedite ni maštu ni vreme. Vaš zadovoljni mališan će umeti da u tome uživa, a zadovoljna deca ostvaruju i bolje rezultate u učenju, sportu i hobijima.