Stan u naselju Stepa Stepanović

Još jedna porodica iz naselja Stepa Stepanović nam je poverila opremanje svog stana. Ovo je već 14-ti stan u ovom naselju koji je kompletno opremljen našim nameštajem po meri!

Njihova želja je bila da napravimo praktičan nameštaj za dnevnu sobu, spavaću sobu, kuhinju, kupatilo i hodnik. Otišli smo u stan, izmerili svaku prostoriju i dobro osmotrili gde bismo i kako koji komad nameštaja mogli da uklopimo. Nakon što smo utvrdili mere na licu mesta, napravili smo tehničke crteže i 3D modele i poslali ih na odobrenje.

Uz nekoliko modifikacija, došli smo do finalnog izgleda svakog komada nameštaja i ubrzo krenuli u proizvodnju.

Kuhinja po meri pravljena je tako da maksimalno iskoristi veoma uzak prostor, a ujedno ostavi dovoljno mesta za nesmetan rad.

Radna ploča rađena je u dezenu betona, dok su frontovi kuhinjskih elemenata od medijapana. U gornjem delu elemenata nalaze se dvoja vrata od peskiranog stakla u aluminijumskom ramu, koja se otvaraju uz pomoć okova proizvođača Blum.

Rerna je ugradna i nalazi se u plakaru na levoj strani kuhinje, dok je iznad nje ostavljen prostor za mikrotalasnu pećnicu. Ispod rerne su dve duboke fioke, od kojih će jedna biti korišćena za čuvanje hleba, tako da je samo ona napravljena od hrastovine.

Sve fioke ugrađene u kuhinji su Blumove. U podu gornjih elemenata ugrađena je LED rasveta.

Između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata postavljene su korpe, to jest postolja za odlaganje začina i ostalih dnevnih kuhinjskih potrepština.

Nameštaj za dnevnu sobu radili smo u ljubičastoj boji, u kombinaciji sa bojom drveta, po uzoru na fotografiju sa interneta koja je dopala klijentu.

Prvi komad nameštaja koji smo proizveli za dnevnu sobu je TV komoda, koja je rađena od univera u kombinaciji sa peskiranim staklom. Komoda je jednostavnog oblika, sa 6 prostranih fioka, u koje su ugrađeni usporivači.

Iznad komode za TV nalazi se viseći element sa četvoro vrata. Ramovi donjih vrata gornjeg elementa su rađeni od univera, sa ispunom od peskiranog stakla, a sve je oivičeno alu-profilom. Po istom principu napravljena je i visoka uzdužna komoda.

Na samom vrhu gornjih elemenata nalazi se završna ploča, koja estetski zaokružuje prostor ali služi i kao maska koja sakriva kablove za struju. U podu otvorenih polica ostavili smo mogućnost za postavljanje LED rasvete.

Drugi komad nameštaja za dnevnu sobu jeste biblioteka, rađena od univera u drvnom dezenu, koji je identičan dezenu TV komode. Donji deo biblioteke sastoji se od osam fioka, iznad kojih je postavljena radna ploča na klizačima, koja se po potrebi izvlači i služi kao postolje za kompjuter ili kao radni sto. U gornjem delu nalaze se police standardne debljine (1,8 cm), a cela biblioteka je uokvirena ramom od 3,6 cm.

Zbog potrebe za više skladišnog prostora u stanu, za dnevni boravak predviđen je i američki plakar od univera drvnog dezena, proizvođača FunderMax. U sredini kliznih vrata postavljeno je ogledalo. Raspored u unutrašnjosti plakara (kombinacija fioka, polica i šipki za kačenje garderobe) urađen je po klijentovoj želji.

Klijent je već imao krevet za spavaću sobu, a na nama je bilo da proizvedemo plakar koji će se uklopiti sa dezenom kreveta. Odabrali smo univer u boji koja je naviše odgovarala (dezen oraha) i napravili ugaoni plakar, kako bismo uštedeli mesto u sobi. Vrata su kantovana ABS trakom u istom dezenu.

Za raspored elemenata u unutrašnjosti plakara smo predložili nabolje moguće rešenje, s obzirom na to da se radi o ugaonom plakaru, kojim je prostor iskorišćen najracionalnije.

Kupatilski nameštaj pravljen je od medijapana visokog sjaja, u bež boji koju smo odabrali u skladu sa pločicama. Kupatilo je male površine, te je bio pravi izazov uštedeti prostor, a napraviti funkcionalne elemente.

Napravili smo nekoliko otvorenih polica, između zida i sušača za peškire sa leve strane, i identične police sa desne strane.

U donjoj zoni kupatila sa leve strane smešten je element koji ima dve fioke, kao i ugradna korpa za veš. Komoda za lavabo je dublja od ostalih elemenata, radi kompatibilnosti sa dubinom lavaboa.

Za gornju zonu kupatila napravili smo zatvorene ormariće, sa policama, u čijem podu je ugrađena rasveta. Ispod gornjih ormarića postavljen je ormarić sa ogledalom.

U velikom broju stanova hodnik je veoma male površine, pa ga je potrebno racionalno iskoristiti, a ujedno ne dopustiti da komadi nameštaja ometaju prolaz. Ovaj stan u tom smislu nije izuzetak.

U hodniku su smešteni američki plakar od univera (Raumplus sistem kliznih plakara), sa visinom od poda do plafona i cipelarnik sa desne strane plakara. Na srednjim vratima nalazi se ogledalo, koje je gotovo uvek potrebno u hodniku.

Gornja maska je u svetlijem dezenu drveta, koji se podudara sa središnjim dezenom kliznih vrata. Ona se postavlja iz estetskih razloga, kako bi sakrila gornju šinu kliznog sistema i eventualni nesklad između linije plafona i gornje ivice plakara.

Pogledajte i ostale reference