Rasporedite umetnička dela na zidovima kao profesionalni dekorater enterijera

Dobra organizacija vaših omiljenih umetničkih dela i uramljenih fotografija u prostoriji može delovati kao nemoguća misija, ali zapravo je lakše nego što mislite.

Evo nekoliko saveta kako da ih izložite na zidovima, tako da deluju uredno i organizovano u smislenu celinu.

1. Pripremite zidove

Odaberite zidove na koje želite da okačite slike i druga umetnička dela. Ukoliko je prostorija velika, to možete učiniti na više zidova, međutim, ako je prostor mali, najbolje je da odaberete jedan najistaknutiji zid i da njega akcentujete kačenjem slika.

Takođe, napravite selekciju slika i fotografija koje ćete okačiti. Uparite ih i vodite računa da se ramovi slažu sa bojom zida i jedan sa drugim, kao i da se sama umetnička dela uklapaju sa nameštajem i celokupnim enterijerom prostorije. Za ovo ne postoji jedinstveno pravilo, prosto parite ono što se vašem oku i senzibilitetu dopada.

2. Rasporedite slike pre postavljanja na zid

Poređajte slike i ukrasne tanjire, goblene ili druge umetnine po podu i počnite sa organizacijom. Razmišljajte o ovome kao o slagalici i počnite da sklapate delove u jednu celinu.

Odaberite jednu centralnu sliku koja će biti najdominantnija i postavite je u sredinu. Oko nje poređajte i ostale, sporedne umetnine po nekom vašem, jedinstvenom redosledu, vodeći računa da jedan uz drugi idu komadi koji se slažu po onome što prikazuju, po boji dominantnoj na njima ili po boji i obliku ramova.

Ne štedite maštu ni novac na ramove. Oni toliko doprinose boljem izgledu zida, nekada čak i više od same slike.

3. Postavite na zid

Ovo je posao koji ponekad zahteva učešće dve osobe, ali ako ste dovoljno vični i vašem oku ništa ne promiče, to možete učiniti i sami.

Prvo proverite o kakvom zidu je reč, jer su neki zidovi pogodni za prosto ukucavanje eksera, dok je za druge potrebna bušilica i šrafovi sa tiplovima.

Upotrebite metar kako biste dobili jednake razmake između slika, pa nacrtajte tačke na zidu koje će vam poslužiti kao orijentir gde probušiti rupu.

Ukoliko kačite umetnine iznad kauča, stola, komode ili drugog komada nameštaja, vodite računa da budu postavljene na zid dovoljno visoko tako da ih ne možete slučajno zakačiti tokom svakodnevice.

Kada ste završili sa svim pripremama, okačite vaše omiljene umetnine, raspoređujući ih na vaš osoben način.

Izvor: www.elledecor.com

Ukoliko razmišljate o nameštaju po meri

Ili pogledajte neke od naših radova

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>