3

Pet svakodnevnih navika Mari Kondo koje neguju harmoniju prostora

Sigurno ste već čuli za Mari Kondo i za njen savršen osećaj za organizaciju stvari i održavanje reda i higijene u prostoru.

Vrlo često ono što nam Mari nudi su obični saveti, ali baš oni koje često zanemarujemo, a koji nam mogu pomoći da, bez mnogo truda, održavamo higijenu i red u kući a samim tim i u životu.

Danas ćemo s vama podeliti 5 saveta i primera dobre prakse koje i sama Mari Kondo koristi u svojoj svakodnevnoj rutini. Veoma ih je lako i jednostavno praktikovati, a zasigurno će nam život učiniti lakšim.

1

1.Planirajte svoj dan tako što ćete napraviti spisak aktivnosti

Kada kažemo red i harmonija, ne mislimo samo na fizički život, već i  na onaj neopipljivi, unitrašnji. Red u mislima je u uskoj vezi sa postizanjem reda u životu, a popis obaveza i svih zadataka koje treba da obavite će vam pomoći da razbistrite i organizujete svoje misli. Otpuštajući svoje mentalno opterećenje, vaš um će bolje raditi i ostavljati vam više prostora za kreativnost.

2.Namestite krevet čim iz njega ustanete

Prvo i osnovno je da, kada ustanete, provetrite deset minuta dnevni boravak, a zatim da raspremite  krevet u kom ste spavali. Te dve sitne akcije će vam pružiti zadovoljstvo jer ćete steći utisak – ispravan, naravno –da ste obavili prvi dnevni zadatak. Druga nagrada će vas čekati kada se vratite sa posla: vaša soba će odisati redom i osećaćete se zaista kao kod kuće.

3.Počistite kuhinju čim završite sa kuvanjem

Zaboravite praksu da, svaki put kada uđete u kuhinju, prvo očistite radni prostor i pripremite ga za upotrebu, pa tek onda počnete da kuvate. Menjajte navike i odmah nakon spremanja hrane, čistite prostor za sobom. Takođe, tokom kuvanja, ostavljajte sve što možete na svom mestu nakon korišćenja. Recimo, kada upotrebite začin, vratite ga na svoje mesto, ne dozvolite da vam se bočice I kesice razvlače po radnom delu. Naravno da nećete uključivati mašinu za suđe svaki čas, ali svakako ubacujte posuđe u mašinu čim završite sa upotrebom. Tako će vam kuhinja uvek biti uredna i spremna za rad ili uživanje u njoj.

4. Stavljajte stvari na svoje mesto

Deluje kao mali detalj, ali upravo ovo je uzrok svakog nereda. Ključevi na stolu, pošta na radnoj površini, ili odelo za savijenje na gomili… bilo koji mali detalj je potencijalna opasnost da napravite nered u kući.

5.Pozdravite svoj dom kao da vam je ukućanin

Verovatno je ovo najčudnija navika ove žene, modernog gurua reda i harmonije. Metoda KonMari nas poziva i ohrabruje da mentalno pozdravimo naš dom na isti način na koji pozdravljamo svoju porodicu ili kućnog ljubimca. Ovaj ritual treba da traje nekoliko minuta, ali možete i da održavate dijalog sa svojom kućom dok je raspremate i čistite. Koliko god zvučalo čudno, Mari Kondo tvrdi da deluje. Jer, organizovanje nije samo vraćanje ravnoteže među ljude i njihovu imovinu, već je i prilika da izrazimo zahvalnost što imamo dom, ali i što uživamo u svim dobrobitima koje nam naš životni prostor daje. Dakle, obradujte se svojoj kući, svaki put kad u nju ulazite i svaki put kad je raspremate :)

2

 

Izvor: El Mueble

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>