portada

Pet pogrešnih pristupa novogodišnjoj dekoraciji

Novogodišnji  i božićni praznici su veoma poseban period sa stanovišta dekoracije, jer u to vreme kuća stiče novu estetiku u kojoj se, više nego ikad u toku godine, poigravaju svetlosti i boje. Pošto i sam period trajanja praznika nije kratak, već nam kuća blista okićena čak i po mesec (ako ne i više) dana, veoma je važno da svoj dom, za ovu priliku, ukrasimo sa ukusom i stilom.

Zato ćemo vam danas predočiti pet najčešćih grešaka koje pravimo prilikom ukrašavanja kuće. Nadamo se da će vam svest o ovim greškama pomoći i da ih izbegnete :)

1. Ma, to ću ja na brzaka

Okupiranost poslom i druge dnevne obaveze nas tako brzo „voze“ kroz jesen, da se jedva okrenemo a već je polovina decembra i vreme da se kiti jelka i ukrašava dom. A mi za to nismo spremni: niti imamo ideju kako ćemo ukrasiti kuću, niti smo izdvojili vreme da to učinimo. O novim ukrasima da i ne govorimo… Ili ih kupujemo nasumice, ili nabrzaka.

Ova tendencija da ukrašavanje kuće odložimo za što kasniji period, pa da se tom zadatku posvetimo nekad kad budemo stigli, na kraju i na koncu daje rezultat kakav je svojstven samo improvizaciji i žurbi u poslednjem trenutku. Prvo, desiće vam se da sve bude okrašeno zbrda-zdola, da vam se novi ukrasi ne slažu sa već postojećim, da nemate vremena da sve rasporedite kako biste želeli. Drugo, ako ukrašavate kuču na brzinu, kao da morate i da vas neko tera, samo ćete sebi stvoriti dodatni pritisak i obavljaćete taj posao pod stresom. A priznaćete, nema ni smisla ni razloga da se nečim tako lepim i veselim kao što je novogodišnja dekoracija, bavite na brzinu i pod pritiskom.

1

2. Što više, to bolje

Nova godina je jedan od onih perioda godine u kome se dekorativni princip „manje je više“ napušta i pribegava se principu „samo neka sija“. Međutim, više dekoracije nije sinonim za bolju dekorativnu estetiku, niti u toku novogodišnjih dana, niti u bilo koje drugo vreme u kalendaru. Prema tome, odlučite se za ovogodišnji stil, postavite prioritete (koje delove doma ukrašavate, kojim bojama, oblicima…) i težite ka jednostavnosti. Minimalizam poboljšava rezultat novogodišnje dekoracije, ne samo unutar kuće već i napolju. I da, znamo da su Nova godina i Božić vreme koje koje nas poziva na preterivanje, počev od trošenja para na poklone, preko novca koji dajemo na proslavu samih datuma, pa sve do preterivanja u hrani i piću, a tu se nekako uvrzlo i preterivanje u kićenju i ukrašavanju enterijera. Međutim, kao i u svemu ostalom, i ovde je ključ u ravnoteži.

2

3. Ne uvijam poklone, ionako ćemo ih odmah odviti

Ukrašavanje poklona je poželjno iz više razloga: prvo, na poseban način kroz pažljiv izbor omota i papira, od poklona možemo da napravimo jedan mali spektakl; drugo, same poklone, ako su lepo uvijeni i ukrašeni, možete iskoristiti kao deo kućne dekoracije, bilo da ih stavljate tradicionalno ispod jelke, bilo da odlučite da ih postavite u određene delove stana da tu sačekaju vreme da budu otvoreni. Treće i najvažnije, sam užitak i uzbuđenje dok oni kojima ste namenili poklon taj dar i otvaraju, nemaju cenu – ali, to već nije tema kućne dekoracije pa se njome nećemo ni baviti.

4

4. Ček’ da malo ukrasim i ogledala

Iako je slika prazničnog enterijera u kome su čak i ogledala ukrašena posebnim detaljima možda čak i primamljiva, mi vam ne savetujemo da kitite ogledala. Ono što vam savetujemo je da ukrasite delove stana čija će se refleksija videti na samom ogledalu, da okačite lampice baš preko puta ogledala i da upravo tu postavite jelku, i da na taj način iskoristite potencijal ogledala.

3

5. Kako to „da li se slaže?“

Sa hromatskog aspekta i sa aspekta harmonije boja, tonovi i boje novogodišnje dekoracije takođe moraju biti u jasnoj harmoniji sa svojstvima mesta koja želite da ukrasite. Inače,  greška koju često pravimo je da odaberemo paletu boja za novogodišnje ukrase koja je u trendu i nije u vezi sa nameštajem kuće. I da, razumemo i podržavamo da su novogodišnji ukrasi sami sebi dovoljni i svrha. Takođe razumemo i da je ovo period veselih boja i šarenila, ali ipak, sa stanovišta dekoracije, savetujemo vam da imate u vidu boje enterijera pre nego što kupite novi ukras.
5

 

Izvor: Decora Blog

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>