1

Pariski šarm starih enterijera odenut novim nameštajem

U blizini impresivne zgrade iz osamnaestog veka, u centru Pariza, pored Place des Victoires, nalazi se ovaj atraktivan jednosoban stan, kompletno renoviran od strane lokalnog arhitektonskog studija Atelier du Pont. Mi vas pozivamo u virtuelnu šetnju ovim stanom zato što zaista ima šta da se vidi!


Jedinstvenost ovog stana leži u tome što je uspeo da održi istorijsku suštinu i nasleđe zgrade, a da im doda potpuno savremene scenografije. Postignuti rezultat je prostorno-vremenska igra koja je otelotvorena i kroz jedinstvenu kombinaciju materijala, uspešan izbor komada nameštaja i sofisticirane i eklektične aksesoare. Autor projekta je odlučio da podeli prostor stana tako što će dnevna soba, trpezarija i otvorena kuhinja biti u prednjem delu kuće, a spavaće sobe u zadnjem. Između ove dve oblasti, nalazi se kupatilo kojem se prilazi kroz neku vrstu hodnika koji povezuje dnevne i društvene zone sa privatnim delovima kuće. Rezultat je genijalna prostorna igra, čiji izgled može ličiti na industrijsko potkrovlje, ali se u ovom slučaju odvija u urbanom stanu od 90 m2, koji se nalazi u bloku francuske prestonice starom sto godina.

Materijali, pažljivo odabrani sa ciljem da poboljšaju svetlost prostora, pospešuju jasnu, čistu i elegantnu estetiku, koja je u skladu sa istorijskom pariskom zgradom u kojoj se nalazi. U tom smislu, podovi od čvrstih starih hrastovih daski od šperploče se koriste u modernijoj avangardnoj reinterpretaciji clasičnog stila. Isto važi i za teraco materijal koji je prisutan u kuhinji i kupatilu. Svi ovi elementi, u suštini su fina pozadina za ugrađivanje prefinjenog nameštaja po meri, koga krase elegantni eklektični oblici, izuzetni detalji, bogate teksture i palete diskretnih boja.

 

Dakle, dobro došli u parisku poslasticu prošlosti koja je, stilski, duhom i šarmom, prilagođena 21. veku.

2

Prostor ispred radnog ostrva iskorišćen je za postavljanje drvene klupe, pažljivo obložene hromatskim parnjakom sa teracom, a popraćen je stolom i kontrastnim stolicama koje odišu ličnim stilom.

Otvorena kuhinja, obložena teracom, ima skladišni prostor i radno ostrvo u obliku slova L u kom je čak smešten i maleni kancelarijski prostor. Komplet tekstura i materijala ovde je upotpunjen toplinom koju pruža tradicionalni drveni pod, koji obezbeđuje vezu sa postojećom zgradom iz osamnaestog veka.

3

Dnevna soba je opremljena sofisticiranim komadima modernističke inspiracije čije boje prate isti hromatski raspon kao podne i zidne obloge. Ulaz prirodnog svetla kroz velike prozore regulisan je vertikalnim zavesama.

4

Ritmički niz visokih prozora ostaje neprekinut duž čitavog zida koji gleda na ulicu, što pogoduje i prodoru prirodne svetlosti i pogledu na obližnju ulicu.

5

Unutrašnji raspored kuće organizovan je oko ove kabine koja je izrađena po meri, sa veoma pažljivom obradom u zoni gde se nalazi kupatilo.

6

 

Izuzetan zadatak izrade kabineta, prepun detalja i zasnovan na prefinjenom i minimalističkom dizajnu, postavlja smernice zaista predstavlja najmoćniji detalj u stanu.

7

Cela kuća ima otvone prostor i uklanja čvrste pregrade, izuzev kabine za kupatilo i velikih preklopnih vrata koja izoluju spavaću sobu kada je potrebno više privatnosti. Soba skriva svlačionicu iza zastora od brezove šperploče, ostavljajući krevet i klupu da i dalje dominiraju prostorom.

8

Teraco se takođe koristi i u kupatilu, zajedno sa belim i sivim pločicama koje pokrivaju pod. Osim bele kade u vintidž stilu, komadi nameštaja i slavine su u crnoj boji, i na taj način svi elementi održavaju u životu igru između klasičnog i modernog koja prevladava u celom stanu.

9

Izolovano od ostatka stana, kupatilo je hladno i jednobojno sklonište koje se suprotstavlja toplijim tonovima i mekšim teksturama koje su prisutne u ostatku stana.

 

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor: Arquitectura y Diseño