18

Malene kuhinje kojima površina nije prepreka

I kada raspolažemo malom kvadraturom, želimo da uživamo u svim potencijalima prostora. Zato nam je važan svaki savet i svaka ideja. U ovom blogu delimo sa vama ideje i savete koji su sažeti u 3 primera malih kuhinja u koje je stalo sve što je potrebno za lep, lagodan i prijatan život. Pogledajmo ih!

1.Kuhinja od 5 metara kvadratnih sa malenim šankom

Otvorena za dnevni boravak, ova kuhinja je vidljiva čim uđete u kuću. Iz tog razloga, dizajnerka enterijera je izbegla vidljivost svega što podseća na kuhinju: ne vidite ni pločice i uređaje, koji nisu vidljivi jer su obloženi. Asporator je jedan od najupadljivijih „uređaja“, jer je na nivou očiju i zauzima puno prostora, ali je ovde ugrađen u viseće elemente.

1.1

Kuhinja ima oblik slova U. Najduži zid je najviše iskorišćen za odlaganje sudova i aparata, dok drveni šank, pored toga što služi za obedovanje i sedenje, vizuelno povezuje kuhinju sa dnevnim boravkom.

Kad smo već kod šanka, on je od obrađenog hrastovog drveta, a u njegovom sklopu je i nekoliko kožnih  stolica. Što se samog pulta tiče, radna ploča je osmišljena tako da ima dovoljno prostora za doručak ili neformalne obroke, zato i možemo videti da je produžena za nekih 30cm da bi stala još jedna stolica.

Pošto su boje takođe važne, osvrnućemo se i na njih. Za početak, obratimo pažnju da su uklopljene u ambijent. Prvo pravilo je da se u kuhinji koristi ista boja kao i u ostatku dnevnog boravka. To važi i za nameštaj, i za radnu površinu i za ostale elemente: što su neutralnijih boja, to će se bolje uklopiti u ambijent, ali i međusobno složiti. Za potpun efekat celine, treba koristiti detalje koji podsećaju na dnevni boravak, kao što je, u ovom slučaju, slika na zidu.

1.3

2.Kuhinja od 4 metra kvadratna sa klupom

Mi često zanemarujemo pragmatičnu stranu klupe, što je velika…hm, pa recimo, dekorativna nepravda. Na primer, ova mini kuhinja ima čak i kancelarijski prostor zahvaljujući klupi koja se naslanja na zadnju stranu nameštaja. Napravljena je duž celog zida, a sedišta su napravljena tako da imaju prostor za skladištenje, to jest, u njima se skrivaju praktične fioke.

Ceo stan ima 50 kvadrata, a kuhinja ima samo 4 metra kvadratna, mada je osećaj da je mnogo prostranija s obzirom da je otvoren prostor i u sklopu sa dnevnim boravkom. Dizajner enterijera iskoristio je svaki centimetar svojom idejom da kuhinja zauzme položaj slova U.

2.1

U kuhinji je sve belo, osim kancelarijskog stola. Razlog? O belu boju se odbija svetlost koja ulazi spolja, a i stiče se osećaj većeg prostora. Pločice su i bele i sjajne te još više odražavaju svetlost, iako dosežu samo do pola visine zida.

2.3

Dodatni trik za osećaj većeg prostora je taj što nema visokog nameštaja. Čak ni lusteri ne ometaju vidik jer su od providnog stakla, a slavina je postavjena u ugao pored prozora upravo da bi bilo omogućeno da se potpuno otvori prozor. A zid koji povezuje prostor s hodnikom, najduži i najkritičniji, iskorišćen je tako što je na njemu napravljen nameštaj koji služi kao ostava.

2.4

3.Kuhinja od 6 metara kvadratnih

Kako možemo postići da kuhinja u prizemlju, koja nema prozor, ima dovoljno svetlosti? Evo kako: otvaranjem prozora umesto pregradnog zida. To je uradio arhitekta koji je bio zadužen za adaptaciju ovog prizemlja, u jednoj staroj zgradi iz 19. veka. Kuhinja nema poseban pod, a razlog je da bi se bolje uklopila sa ostatkom stana, a od boja su prisutne bela i siva boja, koje ne remete estetiku ostalih delova stana. Aspirator je, naravno, ugrađen.

3.1

Raspored u ovoj kuhinji je u obliku slova L, što je najefikasnija opcija u ovom slučaju. Nameštaj je pravljen po meri prostorije i u skladu sa specifičnim svetlosnim zahtevima, a najsvetiji ugao je ostavljen za sto koji služi i kao kancelarija i dodatna radna površina.

Kako bi se izbegli kuhinjski mirisi, ali i zvuci koji dolaze iz kuhinje u dnevnu sobu i obrnuto, arhitekta je odlučio da napravi „staklenu kutiju“ za kuhinju. Na ovaj način nema dima, mirisa, nego ima puno svetlosti i većeg osećaja prostora.

3.3

 

Napomena:

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije nameštaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima za izradu nameštaja po meri.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.

Fotografije lepih enterijera sa lepim nameštajem, koji Crvena Jabuka po uzoru na fotografiju i uz modifikacije eventualno može izraditi po meri za potencijalne klijente, a prikazane su u tekstovima na blogu, služe samo kao inspiracija.

Crvena Jabuka, objavljivanjem bilo kog inspirativnog teksta na blogu, ne obavezuje se da će potencijalnom klijentu na zahtev izraditi identičan nameštaj po meri, a po uzoru na bilo koju fotografiju integrisanu u bilo koji blog post na ovom sajtu, te zadržava pravo da predloži potencijalnom klijentu modifikacije nameštaja prikazanog na fotografijama u blogovima, kao i da obrazloži potencijalnom klijentu nemogućnost izrade nameštaja po meri po uzoru na neke od fotografija integrisanih u blog post-ove na ovom sajtu. 

 

 

Izvor: El Mueble

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>